Muzyka [1004]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • uns33n

.. i mysle ze to muza dla naprawde pokreconych ludzi (plytka Druqs..)... kurde jak mozna tego dluzej sluchac :))
  • neeта

jak czasem na industrialnej imprezie zapuszczą aphex'a to faktycznie całkiem ten.
  • Grono.Net

Hm no ujdzie od bidy :)
  • haloon

juz po nim
  • dotee

a ja nie lubie
  • Anonim

a ja lubię. Zresztą Aphex Twin to jeszcze nic, puść sobie EC8OR albo Atari Teenage Riot.
  • grono to komercyjne gowno

jak juz z grubiej rury to polecam:
    - merzbow
    - rob gee
  • kurten

nie robcie mili panstwo z aphexa jakiegos szalonego rzeznika. to nie jest merzbow; ) przypominam ze nagral dwie wspaniale plytki ambientowe a poza tym wiele jego kawalkow ma wrecz dzieciecy urok(vide fragmenty "richard d. james album"). a fakt ze co jakis czas raczy nas wyziewami swojej chorej wyobrazni to jeszcze nie powod zeby porownywac go do atari teenage riot bo to nie ten poziom zdecydowanie. aphex to geniusz po prostu no; )

no fakt... do merzbow'a porownywac nie mozna. ale to nie bylo porownanie, tylko raczej sugestia, aby posluchac sobie czegos mocniejszego, przy czyma naprawde ciezko jest wytrzymac czas dluzszy :] co do ambientowych plyt to faktczynie sa dobre. to mi sie jednak w aphex'ie nie podoba, ze wchodzi w wiele gatunkow przez co sporo kawalkow jest conajwyzej przecietnych. taki wielki kogel-mogel. do geniuszu to mu jednak troche brakuje; ]
  • kurten

co do geniuszu to dyskutowal nie bede bo ty wiesz swoje a ja wiem swoje; ) jak dla mnie facet ma niesamowita inwencje melodyczna dosc rzadko spotykana w swiecie muzyki elektronicznej. poza tym generuje dzwieki ktorych nikt nie jest w stanie powtorzyc (szczegolnie na wczesnych plytkach). jesli chodzi o wchodzenie w rozne gatunki to eklektyzm aphexa mi sie bardzo podoba bo richarda mozna sluchac dzieki temu w roznych stanach psychicznych. choc musze przyznac ze plytka "drukqs" jest nazbyt pogmatwana stylistycznie(przechodzenie od utworow tracacych muzyka powazna po kawalki przypominajace "laptopowy" okres aphexa jest dosc ciezkostrawne). w ogole ostatnie produkcje richarda raczej mnie nie powalaja ale jego muzyka do polowy lat 90-tych to dla mnie absolutny kanon elektroniki. choc musze przyznac ze kiedy pierwszy raz uslyszalem "richard d. james album", powiedzialem: "co to za syf?"

> co do geniuszu to dyskutowal nie bede bo ty wiesz swoje a ja wiem swoje; )

ja powiem tak... ty wiesz skad ja jestem, ja wiem skad ty jestes :PPP <no offence, just kidding>

> jak dla mnie facet ma niesamowita inwencje
    > melodyczna dosc rzadko spotykana w swiecie
    > muzyki elektronicznej.

racja, racja. ale czy zaraz tak rzadko spotykana? slyszales moze plytke 'i will eat your childer too' bogdana raczynskiego? zdecydowanie bardziej hardcorowy od aphex'a ale rowniez zdecydowanie bardziej rzuca sie w ucho kontrast melodyczno-elektroniczny. polecam! [ostatnio sluchac tego w kolko].

> przechodzenie od utworow tracacych muzyka
    > powazna po kawalki przypominajace "laptopowy"
    > okres aphexa jest dosc ciezkostrawne.

dokladnie o to mi chodzi! dobrze to ujales...

> do polowy lat 90-tych to dla mnie absolutny
    > kanon elektroniki

ja nie mowie ze nie... :]

> kiedy pierwszy raz uslyszalem "richard d. james
    > album", powiedzialem: "co to za syf?"

po tym odroznic oryginalne, nowe brzmienia, od czegos do czego juz jestesmy przyzwyczajeni, co jest tylko powieleniem kawalkow ktore juz slyszelismy... i przyznam sie ze na poczatku tez tak mialem z aphexem. ja bym go nazwal moze klasykiem elektroniki [starsze albumy] ale nie geniuszem; ]

pozdrawiam kolege po fachu...
    mat
  • Anonim

matsuga...a bogdan raczynski ma jakies
    hardcorowe kawalki ,czy tez jakies milsze
    bo nie wiem czy mam sobie go posluchac?
  • Basebox

aphex twin jest powykrecany, ale sa juz bardziej powykrecani od niego ... przyklad : eight frozen modules... czy wspomniany przez was merzbow (choc tego nigdy nie slyszalem)... proponuje przesledzic temat pt .: miazga mozgu....
  • nie robie muzyki

wlasnie, wlasnie , wlasnie .. dzien w ktorym Rysiek zobaczyl co to soft-synth , byl jego koncem, jako ikony - kompozytora muzyki elektronicznej dzielone przez rewelacyjne brzmienie ...
    Ja osobiscie siegam po niego juz raczej z sentymentu nizeli po .. ew. po stare plyty .. zeby sobie przypomniec co nieco .. druga sprawa jest taka ze , o zgrozo proboje nadarzyc za break-corowymi rzeźnikami co wychodzi mu miernie , conajmniej miernie .. ludzie typu Hellfish , Snares znacznie go wyprzedzili w kwestiach programowania bitow
    , heh.. jak na ironie..
    no ale .. on i nie tylko on.. definiowal 'cos' .. na poczatku lat 90-ych ... byc moze , zrobi to ponownie .. a byc moze podpali sie razem ze swoimi wszystkimi plytami ....
  • cani

windowlicker 4eva!.
  • neeта

windowlicker... smaaaaczne. klip tylko trochę ciężkostrawny <;
  • kurten

matsuga:
    "ja powiem tak... ty wiesz skad ja jestem, ja wiem skad ty jestes :PPP <no offence, just kidding>" . no ja myslalem ze jestes z krakowa i np. studiujesz w bydgoszczy; p dlaczego ten wyimaginowany konflikt zawsze sie musi gdzies paletac; ) z tym syfem to mnie zle zrozumiales. ja wlasnie mialem na mysli ze to bylo tak wykrecone i nigdy czegos takiego nie slyszalem. malo kto tak gral w 1996 roku i to byl dla mnie swego rodzaju szok. mowiac o ciezkostrawnosci mialem na mysli wylacznie album "drukgs". reszta jego Lp wydaje mi sie bardzo spojna. co do raczynskiego to kojarze jego muzyke w niklym stopniu a jesli chodzi o innych "melodyjnych" elektronikow to do glowy przychodzi mi moje ukochane boards of canada.

pozdrawiam kolege z wojewodztwa; )

p.s. aphex to i tak geniusz. ja wiem swoje ty wiesz swoje; p
  • Grono.Net

hmmm czuje ze mi sie spodoba, moglby mi ktos podac nazwy utworow ktorych szczegolnie warto posluchac? boi z tego co przeczytalem, to nie wszystkie sa znosnie.
  • kurten

wojtek
    przede wszystkim wczesne kawalki jak np. tha, xtal, hedphelym, cliffs, circles, weathered stone, blue calx (z tych najbardziej ambientowych). cala plytka "i care because you do" jest swietna i ciezko tu cos wyroznic. ponadto. z innych albumow to:meltphace, 4, Peek 824545201, Isopropanol, Dodeccaheedron, Polynomial C, Fingerbib, Logon Rock Witch itd. mozna jeszcze dlugo ciagnac. ale najlepiej zaczac chyba od plytek "i care becasue you do" albo obu albumow ambientowych. nie sciagalbym epek bo najczesciej sa na nich kaszaniarskie i nieciekawe kawalki zamieszczone celem wyciagniecia kasy z maniakow i snobow.
  • Grono.Net

dzieki,zanotowalem:)