Narciarstwo [4312]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Piotrek WL

zna ktoś może jakiś serwis w warszawie gdzie dobrze ostrzą ręcznie narty?
  • Darecki

polecam serwis naprzeciwko toru łyżwiarskiego Stegny, nie wiem jak ostrzą ale znają się na rzeczy...
  • Przemek

Ręcznie ostrzą narty na szczęśliwicach u Janka Pieli. Poza tym ja ręcznie przygotowuje narty tzn. głównie krawędziedzie i smarowania ślizgu. Niestety jeszcze nie zaopatzryłem się w strukturator:(
  • Piotrek WL

dzieki wielkie :)
  • Kapi

ja robie narty recznie. moje gg: 2121144,daj znac o co dokladnie chodzi.pozdrawiam
  • GEHENNA

Ręcznie narty robi większość narciarzy (przeciez nie będę za każdym razem latać do serwisu).

A co do Janka Pieli... przeciez tam narty są robione maszynowo... przynajmniej tak mi się wydaje... ale to nie zmienia faktu, że jest to dobry serwis.

Mam tylko jedno pytanie - dlaczego akurat ręcznie chcesz mieć zrobione narty?
  • Przemek

Może dlatego że ręcznie zrobiona krawędz jest o wiele ostrzejsza i bardziej gładka od ostrzonej maszynowo poza tym ręcznie masz większe mozliwości tuningu kąta bocznego i podniesienia krawędzi!! A najważniejsze jest to że zbieramy tyle krawędzi w czasie ostrzenia ile trzeba a nie tyle ile jest ustawione i często niepotrzebnie.

Janek piela ręcznie też robi narty dla zawodników i wmagającch klijentów-> patrz instruktorzy!! :)
  • GEHENNA

Dziękuję za tak istotne informacje, ale niestety nie sa one dla mnie żadną nowością.

Sama potrafię całkiem nieźle robić narty. Tuning kąta nawisu jest między 0 a 3 stopnia i zależy tylko od tego ile sam wybierzesz. A niestety urządzenia do ostrzenia ręcznego tego kąta sa raczej mało popularne, a jak już masz to większość narciarzy i tak nie wie jak się tego używa (uwierz mi, jak pokazuje się to nawet część nie wie do czego to służy).

Zgadzam się, że ostrzenie ręczne zabiera dużo mniej krawędzi - co do tego nie ma wątpliwości. Ale należy uważać z doborem serwisu. Ja swoich nart nie oddaję nigdzie, a jak muszę to tylko na szczęśliwice...
  • Piotrek WL

mi chodzi o to, ze mniej krawedzi sie zbiera recznie,
    w sumie szkoda mi zeby nowe deski starczyly tylko na 2 sezony (a pewnie po maszynach by wiecej nie wytrzymaly)
  • GEHENNA

Myślę, że od jednego naostrzenia maszynowego Twoim nartom nic się nie stanie. A jeżeli są nowe, to podczas pierwszego ostrzenia musisz wyprowadzić kąt. W niektórych modelach nart to w cale nie jest takie łatwe.
  • Przemek

Maszyna ma zaletę!! Łatwiej założyć kąt na krawędzi bo ręcznie ciężko eszlifować z 90* na 87*!! Pza tym ręcznie nie jesteś w stanie założyć struktury np. diagonalnej!
  • GEHENNA

no... wreszcie się zgadzamy, FREAK.. =)

A co do zakładania struktury... chyba nie ma znaczenia jakiej, żadnej sam nie założysz! =)
  • Piotrek WL

ja w sezonie jestem ok. 20 dni na nartach, co jakies 5dni przydaloby sie je naostrzyc. w takim tempie przy ostrzeniu maszynowym narty wytrzymaja gora 3 sezony (z tego co slyszalem atomici sie szybko zuzywaja). jezeli to co pisze jest glupie nie smiejcie sie... (przynajmniej nie glosno; P ) a jesli idzie o kat to mam 89 i nie narzekam, zawodowcem nie jestem
  • GEHENNA

Jeszcze się nie spotkałam, żeby ktoś podczas wyjazdu oddawał narty do serwisu do ostrzenia maszynowego co np. 5 dni... =)

Żartuję oczywiście. To może przydałoby się nauczyć ostrzeniastrzyć nart? Bardzo użyteczna umiejętność... =)
  • Grono.Net

a gdzie i jak moge się tego nauczyć??
  • Anonim

Jaś Piela robi ręcznie jak go poprosisz lub jak nie miał tekiego kąta na maszynie (w zeszłym roku 86)
    A ręcznie nauczysz się na jakimś wyjeździe sportowym ale dobrym

Ale robienie sobie krawędzi kosztuje kąty, raszpla(nie ślusarska), kamień, pilniki, no imoże diament. no i ważna rzecz jakiekolwiek imadła które ci utrzymają narte na sztorc
  • Przemek

Przedewszystkim trzeba mieć( absolutne min):
    o dobre imadła
    o kątownik najlepiej aluminiowy na jeden kat lub sewisowy z ustawianymi kątami
    o pilnik średni lub drobny
    o diament sredni
    o kamień aluminiowo-oxydowy
    o krótką raszpal 10cm
    o cyklina metalowa i z plexy
  • Przemek

Przedewszystkim trzeba mieć( absolutne min):
    o dobre imadła
    o kątownik najlepiej aluminiowy na jeden kat lub sewisowy z ustawianymi kątami
    o pilnik średni lub drobny
    o diament sredni
    o kamień aluminiowo-oxydowy
    o krótką raszpal 10cm
    o cyklina metalowa i z plexy
  • Przemek

Mając taki zestaw można zacząć sie bawić w samodzielne tuningowanie nart!! Troche ciekawych informacji na stronie http://www.improsport.pl
  • Anonim

prawde gada
| |

Zjazdowe, biegowe, tourowe, ski-alpinizm, telemark i wszystko inne co wiąże się z tym bardzie...

Fotki

Miejsca grona (1)