-
Anonim
Temat powstaje by zapobiec zaśmiecaniu tego GT dziesiątkami wątków o danym modelu nart/butów etc. -
góralek
Poszukuje nart dla koleżanki wzrost 168 waga 55 umiejętności średnie a
że znawcą nie jestem szukam porady -
Anonim
Umiejętności - średnie to pojęcie względne :). Spróbuj bardziej sprecyzować. Może ten link ci w tym pomoże. A tak przy okazji to polecam właśnie to forum
http://www.skiforum.pl/showthread.p... -
Anonim
-
-
góralek
Po zapoznaniem się z tematem na forum to oceniam jej umiejętności na coś pomiędzy 4-5. A przy okazji jest jest dużą różnica pomiędzy nartami męskimi a tymi dla pań. -
Anonim
http://www.skiforum.pl/showthread.p...
Tu jest temat na temat wyboru nart dla osoby o podobnych "parametrach", co koleżanka; ) -
Rafał
Powiedzcie jaki jest najlepiej kupić komplet narciarski koszta się nie liczą -
Anonim
-
Biggero
>Rafał napisał
>Powiedzcie jaki jest najlepiej kupić komplet narciarski
>koszta się nie liczą
różowy; P A tak poważnie to to co przedmówca był uprzejmy zauważyć. Sprecyzuj jak lubisz jeździć i jak jeździsz -
Biggero
A tak od siebie: kupuję od kumpla Dynastary Omecarve 10 z sezonu 2004. Any coments co do tego modelu? -
Anonim
Na forum wyczytałem, że jest to :
" Dynamiczna narta o charakterystyce slalomowej, dla dobrze jeżdżącej osoby, swego czasu dużo ludzi jeździło na niej w Carvingowym Pucharze Polski, sprzęt godny uwagi ".
Co do doświadczeń własnych lub znajomych nic Ci niestety nie powiem. :P -
Zo
Pytanie:
Chcę kupić narty. Swoje umiejętności oceniam na 6. Próbowałam już jeździć na kilku rodzajach nart, szczególnie fajnie czułam się na Fischerach RC4 RACE SC. Problem w tym, ze zapomniałam jaką miały długość :]. Mam 173cm wzrostu, waga 51kg, jakiej długości narty powinnam dobrać? Coś mi się kołacze, że 155cm, ale mogę się mylić.
No i drugi problem to wiazania:/ czym się kierować w ich doborze? Domyślam się, że takie na płycie są lepsze (ale i droższe). Ma ktoś jakieś propozycje czego szukać (narty + wiązania)? Help:] -
Anonim
Jeżeli jeździło Ci się dobrze na tych Fischerach, to może powinnaś się na nie zdecydować. Najczęściej montowanymi do nich wiązaniami są Fischer FX12. Długość 155 cm też będzie dla Ciebie odpowiednia.
A co do płyty, to jeżeli chcesz wykorzystywać nartę carvingową w całości, to jest ona wskazana. Płyta ma za zadanie podwyższenia buta i przez to uniknięcia jego kontaktu ze śniegiem przy mocniejszym zakrawędziowaniu narty, no i oczywiście daje możliwość jazdy na krawędzi przy większym kącie. Poza tym są wykonane z materiałów tłumiących drgania, więc mamy większy komfort jazdy.
Coś z tej samej półki... Atomic SL9 - przy tej narcie także konieczna płyta i wiązania Neox 310 lub 412. Oczywiście przy wyborze narty najlepiej będzie, jeżeli przed jej zakupem uda Ci się ją przetestować i poczuć czy dobrze Ci się na niej jeździ. -
Zo
Atomic SL9 były dla mnie za mocne;) Prawdopodobnie zdecyduję sie na ELAN SL fusion bo nie będę musiała z nimi za bardzo walczyć:D Muszę tylko znaleźć jakieś w przyzwoitej cenie:)
-
Konrad nie
wie ktos, gdzie mozna w Warszawie dostac torbe Dakine Concourse- bo mi potrzeba cos w ten desen do czwartku... -
*** Лука ***
-
Marcin
zalezy o jakiej seri xD bo jezeli chodzi o freestylowe to z tego co wiem to jedne z lepszych nart. moj kumpel na nich daje i baaardzo je sobie chwali
http://www.ski2die.pl/forum poczytaj troche o nartach K2 na tym forum jezeli chcesz freeski. Pamietaj o opcji szukaj. -
qetuo123
witam. pewnie zaraz powiecie ze bylo 100 razy, ale nie siedze w tym gronie i w ogole w temacie, a bardzo mi sie spieszy.
mam pytanie, jaka dlugosc nart dla chlopaka 175cm wzrostu, 90kilo, bedzie sie uczyl.
jedni mowia ze -10cm od wzrostu, inni ze wiecej bo narty sa wtedy latwiejsze, jak to jest naprawde?
dziekuje -
Anonim
Jak na pierwszy raz - długość 160 powinna być wystarczająca. Narta im krósza - tym łatwiej nią skręcić. Ja mam 182 cm wzrostu i dla mnie narta 165 cm jest ok. -
Nick
>afeni87 napisała:
>witam. pewnie zaraz powiecie ze bylo 100 razy, ale nie
>siedze w tym gronie i w ogole w temacie, a bardzo mi sie
>spieszy.
>mam pytanie, jaka dlugosc nart dla chlopaka 175cm wzrostu,
>90kilo, bedzie sie uczyl.
>jedni mowia ze -10cm od wzrostu, inni ze wiecej bo narty sa
>wtedy latwiejsze, jak to jest naprawde?
>dziekuje
raczej 10 cm krotsze (jesli chodzi o karwingi, klasyczne zazwyczaj sie bierze 10 cm dluzsze ale w nich sie ciezej jezdzi trudniej skreca choc sam styl jazdy jest dla kogos z boku ladniejszy) jesli jestes poczatkujacy to nie kupuj nart bo najlepsze narty dla poczatkujacego to narty miekkie (tzn nie sztywne) takie ktore przy skrecie latwiej sie beda wyginaly... na takich nartach jezdzi sie wolniej i pewniej jak bedziesz mial narte sztywna to wtedy latwiej sie na nich skreca przy szybszej jezdzie (bo dzialaja wieksze sily i trzeba wiekszej sily zeby sie wygiela) jak kupisz narty miekkie teraz zeby uczyc sie jezdzic to bedziesz sie wnich dobrze czul na poczatku potem jak juz zalapiesz jazde i bedziesz jezdzil mimo wszystko szybciej to zauwazysz ze bedziesz sie zeslizgiwal ze stoku przy skrecie bo narta sie bedzie mocniej wyginala (ogolnie ciezko to slowami wytlumacyzc najlepiej jakbys sie udal do jakiegos sklepu narcoarskiego ale takiego gdzie sie ktos na tym zna) przy twoich warunkach jesli chcialbm bardzo kupic narte kupilbym narte srednio rozwojowa tzn nie jakas worldcupowa o dlugosci 170 (168) (bo jestes dosc ciezki... to nie jest tak ze zawsze sie bierze -10 cm jak koles bedzie mial 210 cm i 70 kg wagi to narta 200 cm o ile taka znajdzie bedzie i tak dla niego bedzie zla; wybor narty wymaga uwzglednienia sztywnosci narty, ciezaru ciala i na koncu wzrostu) i koniecznie dobral do tego odpowiedni but (polecam salomona bo sa wygodne bardzo z flexem jakims kolo 70)
tego co napisalem nie traktuj jako zlotej rady bo ja nie jestem ekspertem ale jak bedziesz kupowal narty to wez pod uwage to co napisalem i zadawaj duzo pytan i koniecznie gadaj zkims kto sie na tym zna... jak sie zapytasz sprzedawcy jakiej dl narty masz kupic i on sie zapyta ile masz wzrostu a nie zapyta sie ile wazysz to mozesz spokojnie wyjsc z jego sklepu bo raczej nie zna sie na tym za dobrze