-
Anonim
tak tu psioczymy, krytykujemy, bo to najlatwiej, a co warto czytac;)) szczegolnie jesli chodzi o polskich pisarzy wspolczesnych...
nie licze, ze od razu wyjedziecie z kanonem klasyki a la Mickiewicz & Reymont, ale kto wie;)) -
e.
-
Marta
ej no, to jest grono negatywne :)
zdaje mi się, że Stefan Chwin jest fajny, ale nie dam głowy, bo dawno czytałam. -
▫ η
-
-
A
-
Demona
Anais Nin. Jest niezaprzeczalnie i niepodważalnie boska ---> Dziennik. -
spotless mind
-
Tomek
Haruki Murakami. Cała twórczość. Moim zaniem najlepsza jest "Wszystkie boże dzieci tańczą". -
Anonim
-
Lokepine
A niby dlaczego?
:)
Też lubię Murakamiego, choć chwilami mam nieodparte wrażenie, ze jest on dla pokolenia 30latków odpowiednika Johnatana Carolla z czasów, gdy byli nastolatkami;)
Lubię Umberto Eco, Isabel Allende, fantastykę, a ostatnio z rzeczy lekkich Borisa Akunina:P
-
Agata
Za mało miejsca i czasu, żeby napisać, co lubię. Książki czytam nałogowo od zawsze i uważam, że warto czytać prawie wszystko, chociażby po to by mieć pełną podstawę do krytyki i jaśniejsze spojrzenie. Poza tym to, co jest słabe, niekoniecznie musi się źle czytać.
A Mickiewicza jak najbardziej lubię, Reymonta mniej, choć "Ziemię obiecaną" się fajnie czytało.
Teraz siedzę nad Myśliwskim. -
Paulinka
O, ja uwielbiam "Chłopów"! Uwazam, ze to jest to, co polska literatura ma najlepszego do zaoferowania. Z polskich cenie też np. Hłaskę, Konwickiego, Łysiaka (chociaż nie bezwzględnie, bo bywa wtórny i męczący).
Genralnie, zgadzam sie z Agatą, chociaż od Mickiewicza wolę Słowackiego, a zwłaszcza Norwida. Z Mickiewiczem i Słowackim, to było chyba tak jak z Sienkiewiczem i Prusem - jeden był komercyjny (co niekoniecznie musi być pejoratywne), drugi mniej popularny, ale ciekawszy (dla mnie). -
Anonim
-
Lokepine
AAA, Olga to klasyka:)
Kiedyś lubiłam ją bardziej, teraz mniej - trochę zbyt depresyjna:)
Ale były czasy, gdy szalałam z "Podróżą ludzi księgi".
Do tej pory cenię ją za język i skojarzenia:)) -
Marta
ja też bardzo lubię "chłopów". ale chyba się nie kwalifikują do kategorii polskiej prozy najnowszej :) jako i murakami, jak rewelacyjny by nie był. -
Anonim
-
Anonim
kerouac, auster, houellebecq.
murakami też, czyta się go tak, jakby się oglądało film.
z młodej polskiej prozy to łoziński jest niesamowity, a żulczyk niezły. -
Sonia
-
Tomek
-
Anonim