-
Ameryka
Dorota Masłowska
została nazwana tutaj - ' półproduktem '
jestem cholernie ciekawa co sądzicie o ' paziu królowej ' ....
:)
-
Ameryka
wybaczcie jeżeli pojawił się ten temat kochani ale nie śledze na bieżąco... -
Anonim
Chyba "pawiu królowej". Tego akurat nie czytałam, ale "wojna polsko-ruska..." mi się nawet podobała. Przynajmniej można było się zdrowo pośmiać :) Chociaż czytając, miałam wrażenie, że Masłowska chyba pisała to na zjeździe amfetaminowym.:P -
Ameryka
oczywiście popełniłam literówkę.. 'Paw krolowej' oczywiście
Co do najnowszej ksiązki Dorotki to jest stawiana w jednym rzędzie z pisarkami takimi jak Nałkowska i Szymborska ( według przewadniczącego jury ), sama laureatka dostała nagrodę 100 tys. złotych i miejsce obok autora ' Szatańskich wersetów ' (!!!)
dalej juz tylko Nobel
nic o niej, ni zdania?
:/
-
-
Anonim
Ja tam bardzo lubię Dorotkę Masłoską, dziwi mnie to, że w opisie tego grona postawiona została obok Paula Coelho.. -
Anonim
No właśnie. Przynajmniej nie robi z siebie niewiadomo jakiej filozofki, która pozjadała wszystkie rozumy. -
Anonim
hm, dodatkowo ma duuużo dystansu do siebie, nie prowadzi promocji siebie i swojej osoby, zawsze o twórczości swojej mówiła skromnie... jak dla mnie, to jest ona dokładnie w opozycji do boskiego paula -
Anonim
mnie się ona podoba.
z literatury znam jedynie przekrojowy "Dziennik z krainy Pazłotka". przesympatyczne. -
Demona
Stawianie Masłowskiej w rzędzie z Coelho to rzeczywiście mocne nadużycie.
Co do samej Masłowskiej - książki książkami, jednak jej postawa jest żenująca. To, co zaprezentowała na gali finałowej Nike było wręcz niesmaczne, czy ta dziewczyna nie potrafi wypowiedzieć się po polsku, przekazać jednej rzeczowej myśli? Ten jej bełkot a la "jestem debilem, bo dlaczego nie" doprowadza mnie do szału. Powinna się zdecydować - albo jest pisarką i reprezentuje pewne wartości (typu intelekt, oczytanie, świadomość pewnych kwestii), albo jest idiotką i gada głupoty.
Choć właściwie dlaczego nie może być pisarką-idiotką...może to założenie programowe.
-
-
Anonim
mnie tam postawa i shobiznes nie interesuje, a prezencja prezencją
nie widziałam gali niestety, więc niewiele mogę powiedzieć
cóż takiego tam się zdarzylo? -
Demona
Hm, nie przytoczę Ci tego, co mówiła, bo to trudne. W każdym razie - myślę, że z taki poziom wypowiedzi charakteryzować może dziewczynkę z pierwszej klasy liceum, a nie pisarkę odbierającą najbardziej prestiżową nagrodę w kraju. Chyba, do cholery, to jakaś nobilitacja, można na tę okazję wspiąć się na wyżyny swego intelektu i wylać z siebie, choćby jedna zdanie, które nie świadczyłoby o skrajnej głupocie. Ona jest infantylna. -
Anonim
Może chciała się dostosować do ogółu...Im większego idiotę z siebie robisz, tym jesteś popularniejszy w szołbiznesie. -
Haloo Kochani... bo to jest idiotka.. dla mnie jest beznadziejna w każdym calu.. jak w ogóle można dać takiemu dziecku TAKĄ nagrodę :/
Jakaś gigantyczna bzdura (moim zdaniem :) ) -
Demona
Spójrzmy prawdzie w oczy - gdyby nie pijackie zwidy Pilcha - nie byłoby żadne Masłowkiej...I jak tu nie wierzyć, że życiem rządzi przypadek?? -
Anonim
kim by nie była (a nie śledzę polskiego showbiznesu i życia towarzyskiego), to ksiązka podobała mi się bardzo
Raczej przyjęty jest konwenans, że na gali wręczania nagród trzeba być poważnym i dostojnym, jeśli ona robiła sobie z tego jaja, to nie przeszkadzałoby mi to w ogóle- Zachowanie zachowaniem, pisarką jest dobrą. I nieporównywalną do Paulo Coelho, wg mnie oczywiscie... -
Moim zdaniem nie można ocenić czy ktoś jest dobrą pisarką po 2 książkach.. i ew. felietonach w (nie pamiętam w czym.. :/ we Wproście/w Polityce/w Przekroju napewno któraś z tych gazet) :)
Moim zdaniem to jeszcze dziecko... kttóego ja nie lubię i wydaje mi się, że nie zasługuje na taką nagrodę.. :) -
Anonim
zeby bylo dokladniej- nie wiem czy jest pisarka dobra, ale mnie ksiazki byly dobre-
a parę felietonów wprost mnie zachwyciło
kwestia gustu, wiem oczywiscie ze maslowska moze draznic poniektorych -
.
rowniez lubie Maslowska. A jej wypowiedzi , wedlug mnie, sa raczej tworem jej autokreacji i autoprezentacji, jest cos w tym ,ze im jestes glupszy tym cie wiecej w mediach, bo to lubia. to jest ql,fajne, kolorowe i szczerze watpie w to, że dziewczyna jej typu nie potrafi sensownie skleic w myslach kilku zdan. -
Basia
>Yoko napisała:
>No właśnie. Przynajmniej nie robi z siebie
>niewiadomo jakiej filozofki, która pozjadała
>wszystkie rozumy.
Moim zdaniem Masłowska wypisuje różne brednie, co jej się tam akurat wymyśli, po czym razem z paroma dżezi i trendi offowymi krytykami literatury dobiera do tego jakąś nadmuchaną myśl przewodnią i wnioski, które każdemu inteligentnemu człowiekowi powinny nasunąć się same.
I jak dla mnie to P.Coelho i Masłowska mają bardzo dużo wspólnego ze sobą, tylko wybrali sobie innych odbiorców dla swoich wspaniałych dzieł, Coelho postawił na liryczne dziewczęta które będą wylewać łzy nad sentencjami typu "życie jest jak rzeka, a więc i ty płyń drogą którą wyznacza ci twoje koryto - los", a Masłowska postawiła na nadęte pseudointeligenckie środowisko wielkich nonkonformistów. Więc MOIM ZDANIEM Masłowska jak najbardziej zasługuje na to aby jej temat pojawiał się na tym gronie.