Nie lubię Paulo Coelho [1319]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Kate

Zostań prostytutką- zwiedzisz świat, będziesz bogata, spotkasz miłość swojego życia.
    To najzwięźlejsze przesłanie owej książki.
    Rzeczywistość tak nierzeczywista, że nie wiadomo- śmiać się, czy płakać...

jakiś plus?- świetna okładka!
  • jazz .

czytałam niedawno, bo przegrałam zakład .

banalność mnie przeraziła najbardziej, treść pełna jakiejś gloryfikacji prostytucji, jakiejś czystości w tym zawodzie . . .
    nie jestem katoliczką, ale daleko mi od takiego patrzenia na ten zawód .

zakończenie rozpierdoliło na łopatki, bo wcześniej żadnej książki królika nie doczytałam do końca .

okładka przepiękna, zawsze to powtarzam . i teraz rozumiem sens powiedzenia o ocenianiu książki po okładce . . .
  • Mein liebster Feind

Ralf HART - nagrubszy szew i najwiekszy rzyg
    Co do okładki się zgadzam, ale już ta z wydania świata książki jest obleśna i nie pozostawiająca złudzeń co do treści
  • Anonim

po przeczytaniu siedziałam piętnaście minut gapiąc się w ścianę, bo płycizna tej ''książki'' była porażająca.
  • Mad Lena

Hej, zeby nie bylo tak cukierkowo;) bo troche bez sensu dyskutowac w stylu: nienawidze 11 minut, tak tak to pochwala dzwikarstwa i inne na tego typu schlebiajace sobie samym wypowiedzi postanowilam napisac cos w opozycji.

Choc nie trzeba byc krytkiem aby stwierdzic, ze warsztat Paulo Coelho jest, nie oszukujmy sie, zaden...to zaleta tych ksiazek jest niekonwencjonalne podjescie do poruszanego tematu i duza wrazliwosc pisarza. Dlatego w jego ksiazkach osoba, ktora postepuje zle (para sie prostytucja) nie jest z grunut zla, po prostu poszukuje. Nie wszystko tam jest czarne i biale a do tego szczegolnie w polskiej kulturze jestesmy nie przyzwyczajeni.Wydaje mi sie, ze niektore osoby odczytuja jego opowiastki zbyt doslownie, albo nie maja w sobie tego specyficznego rodzaju prostolijnosci przez co wydaja sie one przerysowane i nierzeczywiste.
  • Szturmówka

Najbardziej mnie żenują opisy jej orgazmów.
    Jakie ku**a góry?! Co on tam pisze? Kobietą nie jest i takie głupoty pisze, a wszyscy się tym zachwycają; /
  • anyone

ależ jest. sam to często podkreśla.
  • Mein liebster Feind

och wrażliwość jest i doskonałe wyczucie rynku. cynizm, moim zdanie. coś jak religijność Rubika.
    co do prostytucji - nietrudno jest obronić prostytutkę, jej, byla masa filmów na ten temat, by wymienić chociażby Pretty Woman.
    a to pochylenie się nad najstarszym zawodem świata u P.C. wcale nie jest najgorsze.
    najgorsze są te słodko wypierdziane zdania i jakże żałosne silenie się na przypowieść.
  • Anonim

tak, okładka faktycznie jest dobra. Ale jakby nie patrzeć, to była jego najgorsza książka, jaką przeczytałam. Jej pamiętniki były tak nudne, że myślałam, że nie wyrobię. W sumie to było to do zniesienia tylko na samym początku, kiedy jeszcze była w Brazylii, a końcówka jest moim zdaniem zupełnie nie w stylu Coelho. Nie mam słów na opisanie tego, co myslę o tej książce.
  • Tańcząca Z Wilkami

Tak, oraz dogłębne opisy pierwszej masturbacji Marii.

"11 minut" ze wszystkimi frazesami i górnolotnymi wypocinami, którymi za wszelką cenę chciał udowodnić swoją wrażliwość i umiejętność obserwacji, są jedną z najgorszych książek jakie czytałam w swoim życiu.

Zdarza się.
  • ٠Beztrosko٠

to są właśnie kobiety osiądźcie sobie przy kawie czekoladzie i ponarzekajcie miedzy sobą..

moim zdaniem do każdej książki jak do wszystkiego w życiu trzeba mieć odpowiednie podejście nie oceniajcie pisarza po jednej z jego książek...
    to gorsze niż ocenianie książki po okładce.....
  • anyone

A kto tu mowi o ocenianiu po JEDNEJ książce?
    Poza tym, jeśli ktoś coś napisał, wysłał gdzieś, wydał, to jak najbardziej bierze odpowiedzialność za to, co popełnił. I śmiało można na nim wieszać nie tylko psy, ale również kaczki, kozy, antylopy i makaki.
  • Mysza

>anyone napisała:

>I śmiało można na nim wieszać nie tylko
    >psy, ale również kaczki, kozy, antylopy i makaki.

W tym przypadku dorzuciłbym jeszcze, ze względu na masę, płetwala błękitnego. Niestety jest on gatunkiem zagrożonym. Poza tym potrafi pływać, co czyni go mało użytecznym w wodzie.
    Ogólnie to wszystko nie na temat, ale może jednak uhonorować jakoś zacnego autora przezacnych kocopołów? Pomnik żywy. Znaczy podstawkę mu dorobić. Betonową taką. I do oceanu! Będą płetwale miały uciechę.
  • ٠Beztrosko٠

byle kto nie napisz książki która sprzeda się w tak dużym nakładzie....
    poza tym zanim książka wyszła na rynek (na szczescie) nie oceniali jej tacy ludzie jak na tym gronie....
    poczytajcie sobie może psa który jeździł koleją... czy coś w tym stylu

dorośnijcie do pewnych tematów, osiągnijcie w życiu tak wiele jak Paulo Coelho dopiero później wypowiadajcie sie na ten temat..
  • Tańcząca Z Wilkami

Tak. "Zmierzch" i "Eragon" też osiągnęły duży nakład. To, że książka osiąga duży nakład nie może w żaden sposób mówić o je poziomie. Psa który jeździł koleją czytałam, a i owszem, "Chłopców z Placu Broni" też, i śmiem twierdzić, że oni wnieśli do mojego życia coś więcej niż książki Pałlo z całą swoją sztuczną religijnością i moralizatorstwem.

Niech sobie istnieją fani radosnej twórczości Paulo Coelho, nic mi do tego. Ale niech fanom nic będzie do antyfanów, bo oni też mają prawo do istnienia i zabierania głosy w tej sprawie.

Peace.
  • Maku

i skończyła się rozmowa.
  • Tańcząca Z Wilkami

>clinic45 napisał
    >-śmiem twierdzić, że oni wnieśli do mojego życia coś
    >więcej niż książki
    >ile ty żyjesz na tym świecie ze jakiś fragment wniósł
    >coś do Twojego życia.....
    >jednym słowem jesteście kurwa niedojebane i brakuje wam
    >huja i tyle mam do powiedzenia na ten temat......

Wystarczająco dużo, żeby uznać książki Paulo Coelho za pełne patosu, nierealne opowieści o życiu.
    Mój wiek nie ma tu żadnego znaczenia. Gdybym miała w metryce nie 1992 tylko 1982 uznałbyś mnie za godnego partnera do dyskusji? Jeżeli tak, to gratuluję Ci zdolności oceniania ludzi według daty urodzenia a nie ich rzeczywistego poziomu intelektualnego.

Drobna uwaga. "Zacząłem" nie "zaczołem"

Kwestia mojego dojebania, jeżeli można to tak nazwać. Skąd możesz wiedzieć, czy (i w ogóle) jestem dziewicą? Znasz moje życie seksualne aż tak dobrze? Skoro jesteś taki dojrzały, to dlaczego zawracasz sobie głowę dyskusją z durnymi małolatami?
    Super. Też chcę być taka fajna i w ramach rewanżu powyklinam ludzi piszących w gronie "Paulo Coelho".
  • Maku

nie można z nim rozmawiać, jeszcze zaprosi nas, biedne siedemnastki, na jakąś orgię w celu rozdziewiczenia.
  • Angel of Death

Niedaleko jabłko od jabłoni pada.

Reasumując - Coelho napisał wspaniałą książkę, tylko my (wyklęci członkowie grupy antyfanów tego Pana) nie potrafimy tego docenić, bo nie widzieliśmy penisa lub nie przeżyliśmy inicjacji seksualnej. Cóż - jeżeli to ma być kryterium, to nie wiem co będzie z "Ogniem i mieczem" - przecież niewielu z nas brało udział w wojnie...
  • Tańcząca Z Wilkami

Heretyki, sucze syny z nas no. Ale jeszcze możemy się nawrócić na właściwą drogę prawej wiary...
| |

Gromadźcie się wszyscy Wy, w których Alchemik wywołuje torsje! Wymiotujmy razem do rzeki Piedry!

Fotki

Miejsca grona (0)