Nie zdam matury! Idę kopać rowy. [118]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • talar

Ma ktoś może wykaz lektur obowiązujących nas na maturze??? Albo jakiś adres skąd go wziąć.....
  • K

Tango, folwark zwierzecy, Pan Tadeusz,zbrodnia i Kara, Jadro ciemności, Lalka, Nad Niemnem (mogiły), Dziady, Chłopi, Potop, Granica, Inny Świat, Zdążyć przed Panem Bogiem,Gloria Victis, Kamizelka dalej nie pamiętam
  • truskawa

W syllabusie z jezyka polskiego na stornie cke znajdziesz spis lektur ktore powinienes znac. Oraz wykaz poetow.
  • Anonim

-Poziom podstawowy:
    Bogurodzica
    Pan Tadeusz
    Dziadu cz.III
    Kordian
    Nieboska komedia
    Nad Niemnem
    Gloria Victis
    Mendel Gdanski
    Kamizelka
    Potop
    Wesele
    Chlopi
    Ludzie bezdomni
    Przedwiosnie
    Ferdydurke
    Granica
    Opowiadania Borowskiego: Pozegnanie z Maria, U nas, w Auschwitzu, Prosze panstwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem
    Inny swiat
    Tango
    Zdazyc przed Panem Bogiem
    Krol Edyp
    Makbet
    Swietoszek
    Cierpienia mlodego Wertera
    Zbrodnia i kara
    Jadro ciemnosci
    Dzuma

-rozszerzony (dodatkowo)
    Treny
    Trans-Atlantyk
    Cudzoziemka
    Szewcy
    Boska Komedia
    Faust
    Proces
    Mistrz i Malgorzata

• Anonim

ja, jako staromaturyrzystka, muszę stwierdzić, że mało tego macie.. na starej maturze na pisemnych, wiadomo, wykorzystujesz co uważasz za stosowne, natomiast na ustnej to już jest pogrom.. wszystko, wszelkie lektury z 4 lat, najróżniejsze wiersze, cała nauka o języku..; /
    ech, ja biedna..
  • Kamil

Też jestem już po maturce starej ... i lektur miałem zdecydowanie więcej. Ja naliczyłem coś ponad 100-tkę bez wierszy. Macie zaś w rozszerzonych kilka pozycji, których wogóle nie było w spisie lektur kiedyś (a raczej nauczyciele się nimi nie zajmowali - może też były jako dodatkowe).
  • bird of prey

na stronie cke jest wykaz
| |

Połączmy się w bólu kochani... Nic z WAS nie będzie!!!

Fotki

Miejsca grona (0)