-
talar
Ma ktoś może wykaz lektur obowiązujących nas na maturze??? Albo jakiś adres skąd go wziąć..... -
K
Tango, folwark zwierzecy, Pan Tadeusz,zbrodnia i Kara, Jadro ciemności, Lalka, Nad Niemnem (mogiły), Dziady, Chłopi, Potop, Granica, Inny Świat, Zdążyć przed Panem Bogiem,Gloria Victis, Kamizelka dalej nie pamiętam -
truskawa
W syllabusie z jezyka polskiego na stornie cke znajdziesz spis lektur ktore powinienes znac. Oraz wykaz poetow. -
Anonim
-Poziom podstawowy:
Bogurodzica
Pan Tadeusz
Dziadu cz.III
Kordian
Nieboska komedia
Nad Niemnem
Gloria Victis
Mendel Gdanski
Kamizelka
Potop
Wesele
Chlopi
Ludzie bezdomni
Przedwiosnie
Ferdydurke
Granica
Opowiadania Borowskiego: Pozegnanie z Maria, U nas, w Auschwitzu, Prosze panstwa do gazu, Bitwa pod Grunwaldem
Inny swiat
Tango
Zdazyc przed Panem Bogiem
Krol Edyp
Makbet
Swietoszek
Cierpienia mlodego Wertera
Zbrodnia i kara
Jadro ciemnosci
Dzuma
-rozszerzony (dodatkowo)
Treny
Trans-Atlantyk
Cudzoziemka
Szewcy
Boska Komedia
Faust
Proces
Mistrz i Malgorzata
-
-
Anonim
ja, jako staromaturyrzystka, muszę stwierdzić, że mało tego macie.. na starej maturze na pisemnych, wiadomo, wykorzystujesz co uważasz za stosowne, natomiast na ustnej to już jest pogrom.. wszystko, wszelkie lektury z 4 lat, najróżniejsze wiersze, cała nauka o języku..; /
ech, ja biedna.. -
Kamil
Też jestem już po maturce starej ... i lektur miałem zdecydowanie więcej. Ja naliczyłem coś ponad 100-tkę bez wierszy. Macie zaś w rozszerzonych kilka pozycji, których wogóle nie było w spisie lektur kiedyś (a raczej nauczyciele się nimi nie zajmowali - może też były jako dodatkowe). -
bird of prey