-
Magitek
Hmmm...
ja byłam raptem w kilku...
ale uwielbiam Kolonię, Duesseldorf i Bonn :) -
xeyo
-
Magitek
no tak... Hamburg jest super... ostatni Sylwester tam spędzałam.. :)
mega geil :) -
Anonim
hamburg jest niesamowitym miastem, to fakt.
w bawarii, gdzie teraz mieszkam tez mi sie podoba. to troche hermetyczny land, ale to na swoj sposob ciekawe zjawisko. a passau, jest genialnym miastem! na granicy z czechami i austria. blisko do alp. cudne stare miasto, tysiace waskich uliczek, wylozonych kostka brukowa. czuje sie jak w bajce, kiedy sie przemykam wieczorami pomiedzy höllengasse, a messergasse. ehh... -
-
Magitek
-
Nigra
Heidelberg, Wiesbaden, Garmisch
to pierwsze ze wzgledu na magiczny klimat, drugie za przepiekna architekture, a trzecie...bo Alpy i przyjaciele :) -
Michał
-
Magitek
no tak...
ale piszcie o tych najbardziej lubianych zakątkach, odkrytych właśnie przez was... których nie ma w przewodnikach :)))
czuje,że na tym naszym gronie wypowiadacie sie od tak :)))
większy potok słów proszę :) -
Nigra
Jak to nie ma w przewodnikach??
Heidelbergu? Toz to najbardziej znane w Niemczech miasto! Najstarszy uniwersytet, piekna architektura, ruiny zamku na wzgorzu, cudnie oswietlane, piekna i niekonczaca sie starowka, domy porozrzucane nad brzegiem Neckar.
Gdy pojechalam tam pierwszy raz, zakochalam sie po uszy, to miasto urzeka, masz wrazenie ze chloniesz ta atmosfere kazda czastka, z kazdego zakamarku wyglada historia...czasami cofasz sie w czasie...kocham to miasto i jezdze tam czesto...na szczescie to tylko 70 km ode mnie.
Natomiast Wiesbaden to miasto pelne pieknych secesyjnych budynkow, hotele, domy, dokladnie wszystko jest w secesji, a jesli trafi sie cos nowoczesnego jest fantastycznie skomponowane z reszta. Mnostwo tam platanow, drzew ktorych w Polsce wlasciwie nie ma. Na glownym skwerze w srodmiesciu gra sie w weekendy w bule. Ludzie przychodza calymi rodzinami, z prowiantem w koszykach, rozkladaja sie na lawkach i graja do zmroku. Swietna atmosfera.
Z wymienionych zostal mi jeszcze Garmisch...ale co tu duzo mowic: Alpy!
I nawet Mariott jest tam 3 pietrowy, otynkowany na bialo z drewnianym wykonczeniem, bo im powiedzieli ze albo budujecie tak aby to harmonizowalo z reszta albo wynocha :)
...ale sie rozpisalam...przepraszam; ) -
Magitek
ojj... ale atmosferka stworzylas... super opisałaś:)))
nie chodziło mi o miasto nieopisane w przewodniku...ale o zakamarki w danym mieście... da best klub, kafejka czy cos... ktore czasem niechcący odkrywamy i są dla nas wyjątkowe :)))
-
Nigra
To napisze cos o moim miescie; )
Mimo ze Darmstadt najpiekniejszy nie jest, ma pare zalet. To miasto naukowe, uczelnie, instytuty, labolatoria...jest pare fajnych miejsc...moje ulubione (nie labolatorium i nie instytut; )) to Hochland Caffe, kafejka w samym centrum miasta, najlepsze espresso, pychowate muffiny. Stoliki wystawione przez caly okragly rok, w zime dostawione piece i na fotelach polarowe koce :) W kazda sobote pomiedzy 11-13 tam siedze i kafkuje.
A na wieczorne drinkowanie polecam Caffe Godot, polozone z dala od zgielku srodmiescia, pod rozlozystymi kasztanami. Jedna mala salka i stoliki na zewnatrz. Goscie zazwyczaj ci sami, barmani wlasciwie wiedza co komu.
Jak bedziecie w Darmstadt to tylko tam :) -
paula bluer
cudnie bylo latem nad renem w mainz - z obu stron, od strony mz - opadajace do wody miejsca na trawie do lezenia, a od strony wiesbaden - laweczki z przepieknym widokiem na katedre i hiltona-he he:)
rewelacyjnie jest w katedrze-ciemno, zimno i te rzezby....
ale najbardziej mi brakuje startujacych co chwile nad glowa samolotow... -
...:: Aga ::...
Zdecydowanie Koeln:)
Jak zobaczyłam katedrę pierwszy raz to się w niej zakochałam:) robi imponujące wrażenie:) nie tylko z powodu wielkości, po prostu jest piękna:) niech się schowają wszystkie Notre Dame itp;)
A najprzyjemniej jest przejść się nocą po Starówce... :) śliczne miasto:) spędziłam tam tylko miesiąc, ale zaczełam poważnie myśleć o jakimś poważniejszym wyjeździe:)
-
Oliver (Tiger)
Witam wszystkich, mi najbardziej podoba się Hamburg, Luebeck, Muenchen i Dresden -
*the second star to the right
ja bylam tylko hamburgu i tam jest swietnie. mysle ze berlin tez jest niezly, nie bylam tam, ale czytalam o stolicy. -
Mikolaj
-
Anonim
Berlin i Monachium....
Szkoda tylko, ze w Berlinie więcej cudzoziemców niż prawdziwych niemców.... -
Filip
Lubie Koeln bo ja jestem z Kolonii i lubie tez Berlin, Muenchen i Frankfurt.
Sorry if i made mistakes but i don't speak Polish very well. Jestem z Nimiec =).
pozdrawiam,
Filip -
Filip
Lubie Koeln bo ja jestem z Kolonii i lubie tez Berlin, Muenchen i Frankfurt.
Sorry if i made mistakes but i don't speak Polish very well. Jestem z Niemiec =).
pozdrawiam,
Filip -
Anonim
ja uwielbiam Düsseldorf - mam do tego miasta niesamowity sentyment....jest tam mnóstwo uroczych zakątków i klimatycznych miejsc...knajpek....
w Kolonii byłam za krótko, żeby lepiej poznać to miasto, ale klimat nadreński ma to do siebie.....że mocno mocno przyciąga..... :)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem