Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • kons

jak z praca w niemczech? latwo jest znalezc jakies dodatkowe zajecie, dorywcza prace?

• xeyo

pracuje tutaj wlasciwie tak legalnie, ale znam polki ktore dorabiaja sobie sprzataniem mieszkan lub pilnowaniem dzieci. niektore dostaja nawet po 10 euro na godzine... BEZ placenia podatkow... czas pomyslec o karierze sprzatacza ,>
  • Magitek

no tak...
    ale nie mamz swobody w podejmowaniu pracy..
    jako student moge zdaje sie do 30 godzin tyg. do 3 miesiecy w roku!!!??? stimmt???
    jeszcze poczekac musimy; /
  • xeyo

jak ja studiowalem, to moglem tygodniowo 20 godzin pracowac. w czasie "wakacji" na pelny etat (bez placenia podatkow). tak bylo kiedys, jak dzisiaj to wyglada... tego tobie nie powiem ,>
  • Filip

Jako student(ka) mozesz pracowac 30h tyg przez 3 miesiace (na pelnym etacie) lub na zasadzie 400Euro miesiecznie(nie pamietam ile to godzin miesiecznie) przez caly rok i bez podatku.
    Jako kelner(ka) masz jeszcze napiwki i da sie z tego zyc :)
    Zazwyczaj pracodawca daje pare godzin wiecej na czarno :) Wiec spokojnie
  • Mikolaj

a jakas praca na wakacje? ma ktos namiary moze?
  • Filip

Gdzie szukasz pracy?
    Jako kelner czy zbieranie"truskawek"?
  • mso

jeśli chodzi o studentó w niemczech to mogą pracować, chyba że korzystają z dofinansowania ...to wtedy mają ograniczone prawa, tak samo stypendyści. Mam parę koleżanek niemiek, któe studiują i prawie codziennie pracuja jako kelnerki:)

Co do pracy w Niemczech na wakacje najłatwiej znaleźć jak się ma tam znajomych, bo przez te wszystkie biura...nie opłaca się. Ja pracuje legalnie w barze na basenie:P, więc płacę te głupie podatki w Niemczech, no ale cóż dobra korzystam z AOK;P wolałabym popracować jako kelnerka...napiwki są często wyższe niż sama pensja...:/
    truskawki...nie radzę, nigdy nie zrywałam ale podobno warunki są takie sobie
  • mso

http://www.europapark.de podobno szukają pracowników do nowej atrakcji, a park rozrywki jest fajny:) największy w Niemczech :) i ma super kolejkę "silverstar" :D polecam!:)