-
kons
jak z praca w niemczech? latwo jest znalezc jakies dodatkowe zajecie, dorywcza prace?
-
xeyo
pracuje tutaj wlasciwie tak legalnie, ale znam polki ktore dorabiaja sobie sprzataniem mieszkan lub pilnowaniem dzieci. niektore dostaja nawet po 10 euro na godzine... BEZ placenia podatkow... czas pomyslec o karierze sprzatacza ,> -
Magitek
no tak...
ale nie mamz swobody w podejmowaniu pracy..
jako student moge zdaje sie do 30 godzin tyg. do 3 miesiecy w roku!!!??? stimmt???
jeszcze poczekac musimy; / -
xeyo
jak ja studiowalem, to moglem tygodniowo 20 godzin pracowac. w czasie "wakacji" na pelny etat (bez placenia podatkow). tak bylo kiedys, jak dzisiaj to wyglada... tego tobie nie powiem ,> -
-
Filip
Jako student(ka) mozesz pracowac 30h tyg przez 3 miesiace (na pelnym etacie) lub na zasadzie 400Euro miesiecznie(nie pamietam ile to godzin miesiecznie) przez caly rok i bez podatku.
Jako kelner(ka) masz jeszcze napiwki i da sie z tego zyc :)
Zazwyczaj pracodawca daje pare godzin wiecej na czarno :) Wiec spokojnie -
Mikolaj
-
Filip
-
mso
jeśli chodzi o studentó w niemczech to mogą pracować, chyba że korzystają z dofinansowania ...to wtedy mają ograniczone prawa, tak samo stypendyści. Mam parę koleżanek niemiek, któe studiują i prawie codziennie pracuja jako kelnerki:)
Co do pracy w Niemczech na wakacje najłatwiej znaleźć jak się ma tam znajomych, bo przez te wszystkie biura...nie opłaca się. Ja pracuje legalnie w barze na basenie:P, więc płacę te głupie podatki w Niemczech, no ale cóż dobra korzystam z AOK;P wolałabym popracować jako kelnerka...napiwki są często wyższe niż sama pensja...:/
truskawki...nie radzę, nigdy nie zrywałam ale podobno warunki są takie sobie -
mso
http://www.europapark.de podobno szukają pracowników do nowej atrakcji, a park rozrywki jest fajny:) największy w Niemczech :) i ma super kolejkę "silverstar" :D polecam!:)
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Załóż własne grono tematyczne
- Zostań moderatorem