J. Niemiecki - Auf jeden Fall !! [4734]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Madzia Cieśla

>Gronowiczka napisała:
    >To jakie macie jeszcze spejalizacje? Napisz cos o tym prosze
    >:) Tez jestescie w tym systemie 3+2 prawda? Wiesz jak bedzie
    >wygladała rekrutacja na uzupełniajace magisterskie? W
    >ogole duzo was jest na roku? :) Odpadł ktos albo
    >zrezygnował?; > A moze macie jakis Niemcow albo Austriakow
    >na roku? :D

Specjalizacje sa takie: filologiczna,transratorska, nauczycielska, interkulturowa i filolog w biznesie:) niestety nie wiem jak wyglada rekrutacja na studia magisterskie bo sie jeszcze tym nie interesowalam:)jest nas jakos 115 osob ale duzo osob samo juz zrezygnowalo a niektore czegos tam nie pozaliczaly (ale tych jest naprawde malo) mamy pare osob ktore przez dluga czesc swojego zycia mieszkaly w Niemczech i maja rodzicow Niemcow albo jakos tak:)
    a Ty na czym studiujesz?
  • Gronowiczka

A na ktorym roku wybiera sie specjalizacje? :) Ta interkulturowa i filologiczna to jakie? :P Ja sie cały czas zastanawiam nad Poznaniem i licze na Twoja pomoc :) A jak tam plan? Sa organizowane jakies wyjazdy dla studentow?
  • Madzia Cieśla

specjalizacje bedziemy wybierac po drugim semestrze jakos na koncu ale czy sie na dana specjalizacje dostaniemy beda swiadczyc wyniki egzaminow na koniec teraz no bo wiesz np na translatorska jest tylko 12 miejsc...niestety interkulturowa tez sie bardzo fajna wydajee ale dokladnie co i jak to poczytaj sobie tutaj:) http://ifg.amu.edu.pl/ifg/index.php...

plan mamy bardzo fajny tzn mojej grupie akurat trafil sie taki inny to moim zdaniem maja troche gorszy bo np poniedzialki nie mamy w ogole zajec;) z wyjazdami to raczej krucho chyba ze stypendialne wiadomo erazmus albo sokrates ale ja sie zapisalam na wyjazd do bielefeld ale to dopiero bede mogla pojechac na 3 roku. Jak chcesz cos jeszcze wiedziec to pytaj na priv;)Pozdrawiam
  • Anonim

po germanistyce jest wiele możliwości. Nauczyciel to jest już ostateczność. Tłumacz- niezła kasa. Korepetytor -lajcik- zarabiasz nie wychodząc z domu. Zakładasz własną szkołę językową i jesteś dyrektorem:) biuro podróży? no problem. Po złożeniu dyplomu w urzędzie pracy, następnego dnia chcieli mnie w dużej firmie niemieckiej. Dział obsługi klientów exportowych- niezła fucha :P do wyboru do koloru. Ze znajomościa jezyka niemieckiego dominujesz w społeczeństwie i możesz się cenić, bo nie ma konkurencji :)
  • KONRAD ♫♪d[-_-]b♫♪

>PawelC. napisał
    >Tak jak w temacie :) Chcialbym wybrac sie na germanistyke,
    >ale co po niej robic ?? :( Nauczyciel...?? :( Wyjazd do
    >Niemiec wchodzi w gre?? Co mozna tam robic wtedy??

Ze znajomością języka niemieckiego w niemczech, czyli umiejętnością którą włada tam kilkuletnie dziecko hmm... mógłbyś walić durnia na przerzutkę :P
  • Mariko

Zalezy z jaka znajomoscia jezyka. Wbrew pozorom Niemcy nie wladaja swoim jezykiem tak perfekcyjnie, jak to mysla sobie Polacy. Jesli jest sie po germanistyce, prace tutaj nietrudno znalezc. Znajduja ja tutaj tez tacy, ktorzy kalecza niemiecki niemilosiernie. :P
  • KONRAD ♫♪d[-_-]b♫♪

>Mariko napisała:
    >Znajduja ja tutaj tez tacy, ktorzy
    >kalecza niemiecki niemilosiernie. :P

A jest tam co kaleczyć? A jakby pojechał i powiedział:
    "hau hau, hau hau hau! rrrrr hau"

To by mi odpowiedzieli:
    "hau hau hau"

?
  • Mariko

Jesli zadajesz takie pytanie, to widac, ze o swiecie masz bardzo blade pojecie:/
  • panna M.

ja osobiście polecam kierunek na Uniwersytecie Lódzkim stosunki międzynarodowe, spec. niemcoznawstwo, gdzie poziom znajomości języka jest naprawdę wysoki! o wiele wiele wyższy niż na podobnym kierunku studiów w Krakowie czy we Wrocławiu

przytoczę kilka słów z oferty:
    Istotne jest odróżnienie niemcoznawstwa od filologii germańskiej, ponieważ ten kierunek studiów nie koncentruje się wyłącznie na bardzo dobrym poznaniu języka, lecz daje możliwość interdyscyplinarnego, wielowątkowego poznania Niemiec, Austrii i Szwajcarii poprzez historię najnowszą, wiadomości ustrojowo-polityczne i społeczno-kulturowe, wreszcie ich znaczenia na arenie międzynarodowej.

Dzięki współpracy z Centrum Egzaminacyjnym Instytutu Goethego istnieje możliwość uzyskania po 3 latach (obok nadawanego przez Wydział tytułu licencjata) certyfikatu Instytutu Goethego na poziomach C1-C2, uprawniającego do dalszego studiowania na niemieckich uczelniach bez konieczności zdawania egzaminu DSH (Deutsche Sprachprüfung für den Hochschulzugang).

Program studiów dostosowano do światowych trendów w szkolnictwie wyższym, które preferują studia interdyscyplinarne, skupiające wiedzę z zakresu wielu dziedzin - historii, prawa, ekonomii, kultury, mass mediów, komunikacji społecznej, politologii, filozofii czy socjologii.
    Prowadzone przez specjalistów zajęcia kierunkowe (w przeważającym stopniu w języku niemieckim) obejmują następujące przedmioty: stosunki polsko–niemieckie, niemiecko–francuskie, niemiecko–rosyjskie i niemiecko–amerykańskie, Niemcy w UE, Wirtschaftsdeutsch, a także wykłady i ćwiczenia poświęcone teorii przekładu niemcoznawczego, będące wprowadzeniem do przewidzianych w drugim etapie studiów (II. stopnia) warsztatów translatorskich.

Absolwenci, w zależności od wybranej specjalności będą mogli podejmować pracę w organach administracji państwowej i samorządowej, które kształtują politykę zagraniczną i gospodarczą, w organizacjach i instytucjach międzynarodowych oraz w przedsiębiorstwach rozwijających współpracę międzynarodową.

Mogą być zatrudniani także w placówkach naukowo-badawczych o charakterze niemcoznawczym i politologicznym, jednostkach kulturalnych, sektorze prywatnym, w wydawnictwach i środkach masowego przekazu zajmujących się zagadnieniami polityki zagranicznej i wewnętrznej, także w kontekście międzynarodowym.

więcej: http://www.wsmip.uni.lodz.pl/niemco...

• T M

Bardzo śmieszne, znam kilka osób po tym kierunku z Łodzi i ich znajomość języka w porównaniu do np. absolwentów germy UAMu jest bardzo słaba (podstawowe błędy). Co waszym zdaniem byście wybrali. Nauczyciel języka niemieckiego (18h w tygodniu), czy praca w firmie w dziale exportu na rynek niemiecki?
  • Joanna Jasinska

Witam

Poszukujemy osoby z biegłą znajomością języka niemieckiego oraz doświadczeniem w obsłudze klienta, sprzedaży, wdrożeniach mile widziana branża IT. Bardzo ciekawa praca, zachęcamy do kontaktu. Praca w Krakowie. Stanowisko specjalistyczne.

rekrutacja@hrcompass.pl

tel/fax. + 48 12 4226135
    http://www.hrcompass.pl
  • Beata Zmarzły

Dla osób z językiem niemieckim na poziomie biegłym + komunikatywny/dobry angielski jest wiele możliwości.
    Polecam Czechy, taniej niż w Polsce a zarobki bardzo dobre! + perspektywa rozmowu w międzynarodowej organizacji.

Zapraszam:
    http://www.pracuj.pl/praca/specjali...
| |

Wszyscy, którzy mają coś wspólnego z tym językiem (zawodowo bądź niezawodowo) prosimy do NAS!...

Fotki

Miejsca grona (0)