J. Niemiecki - Auf jeden Fall !! [4734]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Martine

>
    ZD reprezentuje dosyć niski stopień znajomości niemieckiego i chyba warto mieć dopiero ZMP(poziom C1 chyba) a pieniądze zamiast na ZD lepiej wydać na kurs przygotowujący do ZMP :)

dzięki za radę :) w tym roku zamierzam zrobić w końcu certyfikat z niemieckiego ale nie wiedziałam czy ZD czy ZMP. Uczę się języka już ładnych kilka lat, bardzo dobrze zdałam go na maturze (rozsz) a teraz na studiach mam lektorat i... totalna porażka!! cały rok obijania się na zajęciach, bo naprawdę nie robiliśmy nic tylko jakieś beznadziejne teksty, które były albo banalnie proste albo bardzo trudne. Na lektoracie języka się nie nauczę a w tym roku musze zdać egzamin na studiach i chciałabym zdawać na B2+ a nie wiem czy mi się to uda, bo tak naprawde mialam rok przerwy w nauce przez ten głupi lektorat i się cofnęłam totalnie. Wracając do certyfikatu - chciałabym się zapisać na kurs, na którym będę mogła zdać egz na certyfikat ale nie wiem czy sobie poradzę teraz na ZMP, bo na ZD rzeczywiście szkoda pieniędzy... Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak długo trwa kurs ZMP no i czy trudno zdać egzamin?
  • SchwarzerEngel

>Martine napisała:
    Czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak długo
    >trwa kurs ZMP no i czy trudno zdać egzamin?

Nie wiem jak jest z tym kursem, ale sam egzamin nie jest trudno zdać. Może to też zależy od miasta. Ja zdawałam w Katowicach i zabrakło mi bardzo mało do 5.

• sweetasienka

Ja chcialabym zdawac ZMP...studiowalam 2 lata germanistykę, więc ten stopien certyfikatu powinien byc ok
  • ewa-a.

ja się uczę prywatnie, 1,5h/tydzień od roku i ZMP w styczniu zdaję. a kursom pod egzamin nie ufam, bo powiedziano mi w szkole j., że ZMP to po 2 latach intensywej nauki [3h/tydzien] od ZD [zdalam w kwietniu na maksa].

byle szybciej się tego j. nauczyć. stuuudia w niemczech [gwiazdki w oczach]
  • sweetasienka

Mam pytanie, orientuje sie ktos jakie uprawnienia daje certyfikat Mittelstufe?Podobno zmienilo sie oznaczenie tego certyfikatu w Instytucie Austriackim, zawsze to bylo c1 a teraz b2, czy to coś zmienia w uprawnieniach?
  • •@ Ana @•

Witam.

robiłam w tym roku na uni w Bielefeld wakacyjny kurs i mam certyfikat z poziomem C1. jadę teraz do Hamburga i chcę iść do szkoły językowej, aby zrobić potrzebny certyfikat do przyjęcia na studia w nast.roku. Czy tym obowiązkowym egz. jest DSH? czy muszę w szkole językowej zrobić właśnie taki egzamin?

pozdrawiam.dzięki z góry za info
    Ana
  • ewa-a.

dsh jest zasadiczo obowiązkow, chyba, że masz...no, co ja będę miesać, u jest elegancko wyjaśnione:

"Oczywiście, niezbędnym wymogiem jest bardzo dobra znajomość języka niemieckiego, poświadczona odpowiednim dyplomem. Najbardziej popularne certyfikaty, które są bez zastrzeżeń akceptowane podczas rekrutacji na studia to:

·TestDaF - Test Deutsch als Fremdsprache: egzamin ten jest uważany za odpowiednik angielskiego egzaminy TOEFL. TestDaF składa się z czterech części - rozumienia tekstu czytanego, rozumienia tekstu ze słuchu, wypracowania oraz części ustnej. Egzamin ten można zdać na niektórych wyższych uczelniach na wydziałach filologicznych lub germanistycznych. Szczegółowe informacje na temat terminów oraz miejsca zdawania egzaminu znajdują się na stronie internetowej http://www.testdaf.de

·DSH - Deutsche Spracprufung fur den Hocgschulzugang auslandischer Studienbewerber: Egzamin dla obcokrajowców zdających na niemieckojęzyczne uczelnie. Również składa się z czterech części: testu z gramatyki, wypracowania, słuchania i mówienia oraz rozumienia tekstu pisanego. DSH można zdać tylko w Niemczech. Informacji na temat terminów i dalszych szczegółów należy szukać na wybranej uczelni niemieckiej.

·ZOP - Zentrale Oberstufenprüfung: dla egzaminu Zentrale Oberstufenprüfung można przystąpić po odbyciu ok. 1200 lekcji języka niemieckiego. Kandydat ma wykazać, że opanował ponadregionalny standardowy język niemiecki w różnych dziedzinach. Musi rozumieć autentyczne teksty i sprawnie wyrażać się w mowie i piśmie.

·KDS, GDS - Kleines und Grosses Deutsches Sprachdiplom: niemiecki dyplom językowy dla obcokrajowców jest przyznawany przez Instytut Goethego na zlecenie Uniwersytetu im. Ludwika Maksymiliana w Monachium. KDS i GDS są dowodem znajomości języka niemieckiego na poziomie uprawniającym do studiowania na wszystkich uniwersytetach. W niektórych krajach GDS uprawnia do wykonywania zawodu nauczyciela języka niemieckiego. Do obu egzaminów są dopuszczane wyłącznie osoby, które ukończyły 18 lat.

Więcej informacji na temat wyżej wymienionych egzaminów możecie znaleźć na stronie internetowej Instytutu Goethego http://www.goethe.de.

Jeżeli nie posiadamy odpowiedniego certyfikatu, egzamin z języka niemieckiego można także zdać na uczelni, na którą się ubiegamy.
    "
    http://www.studiuj.pl/zagranica.php...
  • Carla

>sweetasienka napisała:
    >Mam pytanie, orientuje sie ktos jakie uprawnienia daje
    >certyfikat Mittelstufe?Podobno zmienilo sie oznaczenie tego
    >certyfikatu w Instytucie Austriackim, zawsze to bylo c1 a
    >teraz b2, czy to coś zmienia w uprawnieniach?

Od teraz Mittelstufa starego już nie ma, można natomiast zdawać Goethe C1, czyli odpowiednik ZMP, bądz jeśli ktoś nie czuje się na siłach Goethe B2. Rozłam ten powstał, by zlikowidoć ogromną przepaść między ZD a ZMP. Z nowym Goethe C1 mozna studiować w Niemczech, tak przynajmniej mówi ustawa, a jak bedzie to się dopiero okaże.

>ewa-a. napisała:
    >ja się uczę prywatnie, 1,5h/tydzień od roku i ZMP w
    >styczniu zdaję. a kursom pod egzamin nie ufam, bo
    >powiedziano mi w szkole j., że ZMP to po 2 latach
    >intensywej nauki [3h/tydzien] od ZD [zdalam w kwietniu na
    >maksa].
    >
    >byle szybciej się tego j. nauczyć. stuuudia w niemczech
    >[gwiazdki w oczach]

ee jak w tym roku(czerwiec) zdaje dawne ZMP (Goethe C1) i mam 5h tygodniowo. intensywnie
  • ewa-a.

chodziło mi po prostu o to, że szkoły ciągną wielką kasę nieproporcjonalną do oferty;) prywatnie mi wychodzi taniej kalkulując czas no i kofort, ze to ja decyduję kiedy mam zajęcia. I nie czekm aż "wszyscy zrobią zadanko" ale to moje subiektywne odczucie;)

i teraz pytanie mega ważne, że jak to, nowa wersja zmp zwalnia z dsh?????
  • ♥ dOROTI ♥

Kto wie jaka jest różnica pod względem poziomu trudności między Zertifikat Deutsch, a Mittelstufe??

Czy ZD jest dobrze postrzegany przez pracodawców. czy jest to zbyt łatwy certfikat?
  • ewa-a.

zbyt łatwy,definitywnie.
    przeczytajwyzej wszystko jest opisane.
  • Anonim

czy zdawał ktoś może dsd2 :>
  • Radek

A pocisnął może ktoś kDS ?
  • beata

>Kalina :) napisała:
    >czy zdawał ktoś może dsd2 :>

aktualnie się do tego przymierzam, ale sporo osob z mojej szkoly zdawalo ten egzamin w tym roku....
  • AgnS

>Radek napisał
    >A pocisnął może ktoś kDS ?

ja
  • Radek

>AgnS napisała:
    >>Radek napisał
    >>A pocisnął może ktoś kDS ?
    >
    >ja

i jakie wrażenia ? Czy to niezmierzony kosmos, czy certyfikat, który da się zdać jeśli się odpowiednio przygotuje ? Czy sam egzamin jest hardcorowy, czy raczej do przejścia ?
  • AgnS

żaden kosmos; jak najbardziej do zdania, jeśli się dobrze przygotujesz
  • Sonia Kluga

Wie ktoś coś na temat testu ONdaf?
| |

Wszyscy, którzy mają coś wspólnego z tym językiem (zawodowo bądź niezawodowo) prosimy do NAS!...

Fotki

Miejsca grona (0)