J. Niemiecki - Auf jeden Fall !! [4734]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • boyhotelowy

i ja do Dusseldorfu...a chciałem do Berlina, bo tam mieszka mój chłopiec...;/
  • Piotr Grabowski

A kto z was wybiera się na kurs językowy ? Ja będę miał takowy w Marburgu od 1 sierpnia do 30 września, przed magisterką; -)
  • Anonim

Czy wiecie może, czy koszty podróży trzeba dokumentować biletami?
    Zastanawiam się, gdzie mnie diabli ponieśli, ale jak jechać mus to mus.
  • Sonia Kluga

Cześć, składam własnie wniosek o stypenidum DAAD na studia 2letnie magisterskie architektury wnętrz, czy wszyscy, którzy dostali stypendium mieli zdany testDAF?
    pozdrawiam
  • eNa

tak ja miałam zdany test DAF ale to nie jest konieczny wymog formalny, choc moze pomoc wiec polecam.

powodzenia!
  • Sonia Kluga

Dziękuję za odpowiedz;) Czy cięzko było zdać ten test? Ja uczę się niemieckiego od podstawówki i zdawałam maturę podstawową, bo nie sądziłam, że będzie mi potrzebny niemiecki. Teraz zapisuje się do studium języków obcych na kurs, który kończy się Goethe-Zertifikat C1. Myślisz, że są szanse na zdanie tego testu po tym kursie?
    Pozdrawiam!
  • Martaśka

hej,
    mam pytanie. czy jak się wpisuje do wniosku szkoły, to można wybrać więcej niż jeden kierunek do jednej szkoły?
    czy jak się dostanie na inne studia niż te 3 podane szkoły to też się liczy?

z góry dziękuję za odpowiedź:)
  • piotrek_89

cześć, jak tam sytuacja w tym roku wygląda? Na jakie uczelnie składacie?

Ja się wybieram na logistykę Bremen, Hamburg albo Monachium.
    Wiecie może czy mozna aplikować na uczelnie których nie ma na liście z tej bazy danych DAAD (Master Courses)?

Jak wygląda sprawa opłat za studia (tzw. czesne) DAAD wypłaca 750eur na życie + pokrywa koszty czesnego?
  • ewelisa

hej, czy ktoś z was wybiera się ktoś w te wakacje na kurs niemieckiego (tzn. składa wniosek). ja jeszcze nie wypełniłam całego wniosku, mam do was kilka pytań i fajnie by było gdyby ktoś miły odpowiedział :)

gdzie wg was najlepiej pojechać? i czy naprawdę duże znaczenie ma zdanie tego testu onDaF, jeżeli teoretycznie na mojej uczelni "nie ma przeprowadzenia testu onDaF", czy może lepiej spróbować zdać ten test na innej uczelni? jak argumentujecie chęć wyjazdu?
  • iśka

Hej! Ja tez aplikuje na kurs, ale mam miec test na swojej uczelni.
  • manius 1980

Dostalisnie już może odpowiedź na rok akademicki 2012/2013? Maile miały być rozsyłane przed świętami Bożego Narodzenia? Ja ubiegam się o rocznego Mastera.
    pozdrawiam
  • piotrek_89

a nie w styczniu przypadkiem? Skąd masz informacje że przed świętami? Też ubiegam się o mastera
  • manius 1980

w DAAD dostałam informację, że w grudniu przesłane zostaną maile do osób zaproszonych na rozmowy, natomiast w styczniu rozesłane zostana poczta informację o odrzuceniu kandytadury. Podobno tak wygląd a to w praktyce. Warto może do DAAD zadzwonić?
    pozdrawiam
  • piotrek_89

nie sądze że warto im zawracać gitarę i tak się odezwą nawet jeśli odpowiedź miałaby być negatywna :]
  • piotrek_89

macie już odpowiedzi z DAAD w sprawie stypendium na studia magisterskie?
  • Olka

ja dostałam odpowiedź 22 grudnia, rozmowę mam 16 stycznia. ubiegam się o dwuletnie stypendium na studia magisterskie. Czy ktoś wie, jak przebiega taka rozmowa, jakie pytania są zadawane najczęściej, czy dotyczą one głównie listu motywacyjnego, konkretów, czy może są bardziej ogólne? Czy da się do tego jakoś przygotować? To niestety w moim przypadku pierwsza taka rozmowa i nie mam pojęcia czego się spodziewać..
  • piotrek_89

i jak rozmowa Olu? Dostałaś stypendium?
  • jolly good.

czy ma ktos juz wyniki odnosnie stypendiow na kursy wakacyjne?
  • ewelisa

ja dzisiaj otrzymałam list z Warszawy (ubiegam się o wakacyjny kurs językowy). z pozytywną odpowiedzią!!! :D i piszą że trzeba jeszcze czekać kilka tygodni na odpowiedż z Bonn. wiecie może jak wyglądają jakiekolwiek statystyki odnośnie tego ile osób z pozytywną odpowiedzą z warszawy dostaje też taką z Bonn?
  • piotrek_89

pozytywna odpowiedź z warszawy to 99% prawdopodobieństwa na pozytywną odpowiedź z Bonn.
| |

Wszyscy, którzy mają coś wspólnego z tym językiem (zawodowo bądź niezawodowo) prosimy do NAS!...

Fotki

Miejsca grona (0)