-
Sebastian
ktoś już ma...niech da znać...jakiś torrent...:PPP..hehe...ssajta bajta...:PP -
lucas fistfuck
-
Ni hao
co? torrent? okradamy ludzi z ciezkiej pracy? nie chce sie zaplacic paru groszy? co tu duzo mowic to czyste zlodziejstwo :> -
Grono.Net
-
-
lucas fistfuck
-
Grono.Net
a ja sobie kupie to..a duzo nie zarabiam&strozem prawosci nie jestem :) kupie dla siebie..i w sumie jebie mnie to czy ktos sciagnie czy nie...sciagne tez pewnie....znajac zycie bedzie wczesniej..&jesli kaszana bedzie..to nie kupie ! :) -
zej
hmm skomplikowane; )
a ja sciagne, zobacze i moze kupie... but najpierw zobacze; p
-
Ni hao
moze jakbys zarabial w ten wlasnie sposob, gdzie kazda sprzedana kopia jest zaledwie niklym ulamkiem tego co dostaniesz, tez bys sie burzyl. nie trzeba byc specjalnie morlanym zeby miec swiadomosc, ze zaopatrujac sie na torrencie albo innym osiolku okradasz artyste, ktory tylko z tego zyje. artyste ktory na to zasluguje, jednego z naprawde niewielu atrystow ktorzy tworza prawdziwa, dobra muzyke, w czasach komercji i popchalmu. jesli ma sie troche szcunku do tworcy i troche szacunku dla samego siebie wyda sie te pare groszy i kupi oryginalny kompakt. zej, to naprawde malo skomplikowane -
lucas fistfuck
nie kazdego stac na oryginaly w takich ilosciach, by miec wszystko co dobre; p -
Master of Disaster
-
Ni hao
lucas, nie oszukujmy sie. jest to dobro luksusowe. jesli nie stac cie na to, sluchasz radia. zupelnie tak jak z grami na xboxa, nie stac cie? nie kupuj konsoli. trudno, ale ludzie ciezko na to pracuja. ciekawe jak sie czuje fan ktory okrada zespol? jestescie super, mam wasza najnowsza plyte kupiona na stadionie, szanuje was za wasze dokonania ale okradne was bo mnie nie stac. nie stac mnie tez na innych ludzi ktorych szanuje, wiec ich tez okradam. tak kradziez dobra rzecz ale ludzie jestescie naprawde boscy za to co robicie. zebyscie tylko jeszcze wydawali plyty za darmo to by bylo ekstra, albo gdybyscie do kazdej plyty dodawali gotowke to by bylo super.
lol, miejcie ludzie troche godnosci. koniec
a jesli nawet mialby byc 2023 to bede czekal; ) -
Grono.Net
szadej>>
no i widzisz na tym polega problem ze dla ciebie pewnie istnieje nin,tool,apc (sadzac po gronach do jakich nalezysz) i moze jakies kapele/artysci kolaborujace z wyzej wymienionymi.
"reszta to komercja i popchlam".
jakbys zdjal troche klapki z oczu to moze dostrzeglbys ze jest znaacznie wiecej dobrej muzyki i tak naprawde chec posiadania wszystkich oryignalow tego co warto wiazaloby sie z koniecznoscia wygrania w lotto.
mam praktycznie cala dyskografie nin na oryginalnych kompaktach ale nie gardze ludzmi ktorzy zasysaja muze z sieci bo po prostu nie kazdego na to stac. ja sam ogromna czesc lubianych przeze mnie plyt mam ciagle tylko w mp3 bo nie mam kaski zeby kupic wszystko z hologramem.
jesli do ciebie do nie dociera to chyba realiow polskich nie znasz.
-
Ni hao
znam i bardzo boleje bo nie moge miec wszystkiego ale powoli sie odklada i sie kupuje. bardzo zaluje ze nie moge miec wszsytkich plyt tori amos, zaluje ze nie moge miec wszystkiego co wydal david bowie, zaluje ze nie moge miec wszsytkiego wydalo red hot chili peppers, zaluje ze nie moge miec wszystkiego co wydal daine lakaien, zaluje ten wielu innych plyt ktorych nie kupie z racji biezacych wydatkow. to tak a propos moich klapek na oczach, nie napisalem tu wszytkiego, pominalem cala plejade artystow celtyckich, industrialnych, mnostywo pomniejszych wykonawcow ktorzy tez zasluguja na to aby miec cos od zycia? prawda? poza tym co tutaj maja do rzeczy moje zainteresowania muzyczne rzecz jest o zupelnie czyms innym
mowimy o sytuacji kiedy wpada ktos i pyta sie w gronie fanow i wielbicieli muzyki "kiedy to bedzie mozna podymac w dupe tego trenta - i tak ma od cholery kasy wiec po co mu marnych pare groszy ode mnie". apo potem ktos zupelnie naturalnie robi sobie z niego smichy chichy. takich ludzi jest cala masa. panie to polskie realia, wiem ale jak cie nie stac to nie musisz tego miec. czy jesli nie mozesz jezdzic mercedesem 300 to go zwiniesz z parkingu? co z ciebie za czlowiek?!
moze sie wydawac ze to ja sie urwalem z choinki ale to tylko dlatego ze w naszych polskich tepych mozgach zanotowalo sie ze stadion 10 lecia lub osiolek jest powszechnie przyjetym, moze pol-legalnym (ale bez przesadym ale co tam) zjawiskiem. nie podoba mi sie to co robila riaa ale maja troche racji z tym calym gownem ktore probowali robic.
czlowieku, jesli kazdy by myslal tak plytko jak ty to nie mielibysmy takich wykonawcow jak nin. rozumiesz? popgowno i tak sie sprzeda bo za tym stoja gigantyczne firmy promujace sztuczne pyski, ludzi ktorzy blyszcza chwile a potem wyssani gasna jak zapalki. tego zawsze bylo od groma i zawsze bedzie. jesli prawdziwi muzycy nie beda sie mogli utrzymac z grania to nie ma dla nich racji bytu, nie uwazasz kropeczko? -
Ni hao
innymi slowy - nie stac cie - to nie posiadasz tych wszsytkich oryginalow. to ze ludzie, ktorzy traca z tego tytulu sa bezsilni nie znaczy ze to jest legalne.
chcesz jeszcze dywagowac? ktos jeszcze ma cos do powiedzenia? ja sie osmieszylem obnazajac swoje poczucie sprawiedliwosci i moralnosci. kto teraz? -
Grono.Net
to bardzo smutne ze traktujesz poczucie zrozumienia dla ludzi chcacych sluchac dobrej muzyki ale nie majacych kaski na oryginaly jako przejaw mojej "plytkosci".
obnazasz w ten sposob bolesnie swoj egoizm.
nie znam cie i nie mam prawa cie jednoznacznie oceniac ale mam wrazenie ze rozmawiam z gowniarzem w wieku licealnym zyjacym na tzw. "garnuszku rodzicow" ktory odklada kieszonkowe na kompakty bo nie musi sie martwic o inne, niejednokrotnie znacznie wazniejsze wydatki.
musisz zrozumiec ze w twoich postach nie napisales nic odkrywczego, ja zreszta tez.
problem piractwa to zagadnienie zlozone, nie mozna go rozpatrywac tylko z jednej strony.
a to ze przyjales skrajnie radykalna postawe wymusilo na mnie ze tez musialem tak postapic. przyslowia mnie nie bawia ale "prawda lezy po srodku" pasuje tutaj idealnie.
Niestety. -
Grono.Net
jeszcze dwie kwestie:
1)gdyby kazdy myslal tak jak ja to wytwornie mialyby chyba teraz zloty okres bo w przeciwienstwie do wszystkcih moich znajomych ja posiadam sporo oryginalow i w miare mozliwosci dalej je kupuje.
2) post ktory rozpoczal ten temat rzeczywiscie byl dosyc glupi i zlecial totalna ignorancja ale wystarczy go po prostu olac -
lucas fistfuck
godnosc. to, ze nie mam kasy na plyty oznacza, ze nie mam godnosci? glebiej myslac, masz lekko nazistowskie poglady; ] bez obrazy. koniec moich wypowiedzi, jakby co to priv; p
-
Ni hao
nawet jesli bylbym szczeniakiem z nadmiarem gotowki nic nie ustprawiedliwia tego procederu. towar luksusowy jak sama nazwa wskazuje jest luksusowy, jesli cie na niego nie stac to nie mozesz sobie na niego pozwolic. takie jest zycie. myslenie o tym tak ze ci sie nalezy bo kupujesz wiecej niz inni nie jest wcale sprawiedliwe. znam tylko jednego czlowieka w 100 procentach, mam szczescie z nim pracowac od dwoch lat i uwazam to za jedna z bardziej pouczajacych rzeczy jakie wydarzyly sie w moim zyciu. nie posiada ani jednej nielegalnej .mp3, mimo ze oprogramowanie na x-boxa kosztuje potworne pieniadze, majac zone i corke nie kupuje piratow. odklada pieniadze i kupuje oryginalne. to jest wlasciwe podejscie, gdyby wszyscy mysleli tak jak on swiat bylby lepszy.
dlatego tak naskakuje na ten poniewaz pracuje w branzy gier komputerowych. wiem jak wyglada dystrybucja oprogramowania, wiem jak piractwo bolesnie dotyka autorow. dostaja psie pieniadze za ciezka prace a potem zdarzaja sie jeszcze tacy ktorzy graja w pirackie kopie i sa jeszcze na tyle bezczelni zeby prosic o pomoc w kwestii oprogramowania.
innymi slowy - glupi post, glupia odpowiedz.
przedstawilem swoj punkt widzenia i swoje racje. jesli uwazasz ze nie powinienes placic autorom za ich prace tylko dlatego ze Cie nie stac no to mi tu cos, ze tak powiem, nie gra.
pozdrawiam -
Anonim
bullshit mister - autorom moge placic ale nie wielkim korporacjom ktore zamieniaja sztuke w rzemioslo - f**k them ! -
Grono.Net
no to autorzy nic od ciebie nie dostana,bo bez wielkich korporacji moga sobie najwyzej pograc na straganie