Nuty [1189]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Tomasz Wysocki

mam pytanie i prosbe, czy dałby mi ktoś jakieś rady co do wyuczenia się płynnego czytania nut? mam taki problem ze aby dowiedziec jak dana nuta sie nazywa muszę po kolei liczyc od C.
    ma ktoś jakieś sposoby na objęcie szybkiego czytania?
  • ღ E. ღ

Jesteś samoukiem? Myślę, że tutaj trzeba ćwiczyć. Patrzysz na nutę i starasz się jak najszybciej powiedzieć co to jest. Na 1 polu jest... F, na 3 polu jest... C. I tak dalej..
    Ja jak się uczyłam grać, to tak było.. rozrysowałam sobie na pięciolinii nuty w pewnych odległościach... zakrywałam podpisy i się uczyłam. A wyższe lub niższe dźwięki po pewnym czasie same weszły mi do głowy; )
  • Tomasz Wysocki

Tak jestem samoukiem i kiepsko mi to idzie; (
    a moze jakaś rada na wyczuwanie klawiszy bez
    patrzenia?- (podejzewam ze bedzie tak jak w
    przypadku nut tzn. powtarzanie tych samych
    czynności jak np. granie w kółko tej samej melodii).
  • ღ E. ღ

Hmm... jest to kwestia wyćwiczenia "wyczucia" instrumentu. Na początku mojej muzycznej edukacji też patrzyłam non stop na klawisze.. grałam wtedy wolniej... denerwowałam się... Tu warto nauczyć się utworu na pamięć.. albo ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć.
    Jak wyczujesz instrument, nie będziesz potrzebował patrzeć na klawiaturę. Tu niestety potrzebna jest wytrwałość.
  • Tomasz Wysocki

Ahha.. Dzięx za rady :D
  • Anonim

Odradzam samodzielną naukę gry na instrumencie. Jest za dużo rzeczy, które trzeba wytłumaczyć. Na początku będziesz miał mnóstwo pytań. Poza tym jeśli będziesz popełniał błędy i nikt Ci ich nie wskaże, będziesz je następnie tylko powielał. W ten sposób nie będziesz ani dobrze grał, ani nie będzie Ci to sprawiało przyjemności i pewnie szybko się zniechęcisz. W internecie nikt Cie nie nauczy jak np. poprawnie trzymać dłoń, a jest to jedna z ważniejszych rzeczy. Jeśli nie nauczysz się tego na początku to później będzie Ci naprawdę trudno grać. Polecam wziąć lekcje choćby raz w tygodniu i dopiero pod okiem nauczyciela rozpocząć intensywny trening:)
  • Igor

jest jeszcze duzo lepsza opcja - szkola muzyczna;]
  • Konrad Kamiński

Witam, nie widzę jakiegoś tematu na to, a nowego nie chcę zakładać. Mianowicie mam pytanie ściągnąłem nuty do GD wake me up when september ends stąd

http://www.easy-share.com/191336116...

I widzę tam dwie pięciolinie z kluczem wiolinowym i jedną z basowym. To właściwie grać wszystkie trzy czy sobie wybrać jedną z wioinowych i basową?
  • Stashek

Tam gdzie pojawiają się 3 linie to 2 dolne należy grać, ponieważ to jest akompaniament, a górna to główna melodia, którą najlepiej śpiewać z podanym niżej tekstem lub grać na innym instrumencie. Jeśli nie chcesz śpiewać i nie masz nikogo do pomocy, możesz spróbować to opracować tak, by grać wszystko. Pamiętaj, że najważniejsza jest główna melodia i głos w basie. Środek można nieco uprościć dla ułatwienia:)
    Pozdrawiam
| |

PRZECZYTAJ REGULAMIN! 1. Jeśli należysz do tego Grona lub zostawiasz post/zakładasz temat, ozna...

Fotki

Miejsca grona (0)