Nuty [1189]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Iulja

Widzę, że nie tylko ja nie śpię po nocach...

Ponawiam pytanie do użytkowników zachwyconych Finale'em: jak usuwać kreski taktowe lub zmieniać takt?
  • Q L ! K

używa ktoś może programu Encore, do zapisu nut??
  • zu

czesc, od niedawna mam linuxa i poszukuje finale lub sibeliusa do ubuntu . help.
  • Anonim

Z tego co wiem, zarówno Finale jak Syfelius działają na Mac'u i pod Windows. O wersji pod linuxa nie słyszałem.

Polecam Painta badź jego odpowiednik pod linuxem :P
    Sam używam - bo w finalcu paru rzeczy się zrobić nie da...
  • Anonim

A nie zna ktoś programy do w miarę łatwego pisania nut np. na werbel...
    nie chodzi o to aby grając na keyboardzie nuty się nagrywały, lecz żeby można było je napisać 'odręcznie'...
  • M Z

Mam pytanie czy ktos z Was wie jak wstawic przednutke w Finale 2008?

bo ni epotrafie zanleżśc. A moze ten program nie ma w ogóle takiej opcji? Dzieki i pozdrawaim
  • Igor

jest przycisk z przekreslona osemka na pasku do wstawiania nut i pauz;]
  • Anonim

a w wersji '07 przednutkę wstawić??
    bo nie rozkminiam...
    Z góry dzięki
  • Igor

tak samo. i w 2006 tez tak samo
  • Adam Rzepliński

Podaję odpowiedzi do FINALE:
    - przednutka - prościzna: najszybciej ikonka Speed Entry i apostrofem ( znak: ' )
    - zmiana metrum w dowolnym miejscu - bułka z masłem: ikonka Time Signature, klikasz 2x w takt i podajesz zakres w taktach
    - zmiana klucza wewnątrz taktu - nic prostszego: ikonka Clef Tool, klikasz 2x w takt i zaznaczamy "create movable mid-measured clef" (czyli "stwórz przesuwalny klucz wewnątrz-taktowy"), ewentualnie można go jeszcze potem przesunąć między nutami w takcie
    - zmiana taktu w trakcie pisania - ??? @Iulia, na co chcesz zmienić takt, bo nie rozumiem..
    - transpozycja o oktawę (lub dowolny interwał) - banalne: ikonka Mass Edit Tool, zaznaczasz takty i menu: Mass Edit Tool/ Transpose tam podajesz czy w górę czy w dół
    - usunięcie kresek taktowych - proste jak drut: sposób pierwszy jeśli w całym systemie: ikonka Staff Tool, 2x klikasz w pięciolinie następnie w polu Items to display odznacz barlines, drugi sposób jeśli w pojedyńczych taktach: ikonka Measure Tool, klikasz 2x w wybrany takt i wybierasz barline - invisible
    - na górze szesnastki, na dole dwie całe nuty ciasno - jasne ja słońce: w menu/ window/ advanced tools palette następnie: Advanced Tools Pallette -> ikonka Speciall Tools, a następnie Note position Tools - i klikamy na całą nutę po czym można ją przesunąć w dowolne miejsce a szesnastki pozostają

MOJE PYTANIE: jak w Finale zdefiniować zapis perkusyjny na zestaw (ustawiłem Staff Tool/ Staff Attributes/ Notation style/ Percussion/ Select/ Drum Set oraz Staff Tool/ Staff Attributes/ Independent Elements/ Notehead Fonts/ Select/ Maestro Percussion - i nic! - o czym zapomniałem?)
    wiem, że można to zrobić przez Wizard, ale ja potrzebuję dodać nowy system do istniejącego utworu. Help.
  • parvuselephantus

Ja bardzo sobie cenię program do pisania nut Capriccio dostępny pod http://www.cdefgahc.com.pl.
| |

PRZECZYTAJ REGULAMIN! 1. Jeśli należysz do tego Grona lub zostawiasz post/zakładasz temat, ozna...

Fotki

Miejsca grona (0)