Heineken Open'er Festival 2012 [8033]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Hip Hop Lover

No to zaczynamy odliczanie. W tym roku mnie nie było, ale za rok to na pewno nadrobię :-)
  • donia

jak na razie slyszalam chyba zbyt dużo plotek, niestety zniechęcających mnie do przyjazdu za rok

ale to przecież tylko plotki więc na 99% będę :):)
  • j.f.sebastian

co to za plotki?
  • Szacowna Inwigilacja

A jakież to plotki poza tą, że przenoszą festiwal?
  • donia

1. ze przenoszą
    2. ze do Szczecina
    3.ze skracają do 3 dni
    4. ze od następnego roku ma być jakaś zupełnie inna forma bez gwiazd światowego formatu, ze zwiększoną za to liczbą zespolów, którym "dajemy szanse na poznanie"
  • j.f.sebastian

no to faktycznie plotki. typy na przyszły rok?

bjork - nowa plyta
    może wreszcie daft punk
    stare gitary - może suede?
    unkle - nie grali a powinni
    death in vegas
  • ˙·٠•● Marcin ●•·

Niepokoi mnie nowa wizja Open'era we fragmencie w którym mówi o "ścianie".
    Co do kultury to jestem za. Brakuje mi na festiwalu sztuki AV, czy pokazów typu Greenawaya.
  • Szacowna Inwigilacja

A gdzie można się z ową wizją zapoznać?
  • Cichy

>donia napisała:
    >1. ze przenoszą
    >2. ze do Szczecina
    >3.ze skracają do 3 dni
    >4. ze od następnego roku ma być jakaś zupełnie inna
    >forma bez gwiazd światowego formatu, ze zwiększoną za to
    >liczbą zespolów, którym "dajemy szanse na poznanie"
    >

eee tam
    1. ze tworza scene wschodnia (na razie jedyny oficjalny przekaz od MZ) i uciekaja blizej zachodnich sasiadow
    2. ze Szczescin, a czemu nie Gdynia przynajmniej na razie z lotniskiem GA (a nie zwyklimi liniowymi lotami)...
    ze Euro? konczace sie tydzien przed festem (pojawieniem sie tam ludzi), a ponad 2 tyg od ostatniego meczu w 3city?
    poza tym opener to ok 80ha, obszar lotniska to chyba ponad 700ha, obszar na nowe lotnisko to nieco mniej niz 250ha (dla porownania rebiechowo radzi sobie z ok 200ha).
    Pole pod opka moze byc w innym miejscu (obecny terminal planowany jest chyba w okolicach maina, worlda), ale z pewnoscia na tych samych terenach. Pod drugiej stronie pasa z dojazdem od kosakowa i babich tez znajdzie sie pewnie wystarczajaco miejsca.
    3. a co do odejscia od ew mainstreamu to mam nadzieje ze chodzi to o rezygnacje z indie i nme bands...

a tak poza tym Ziolek to biznesmen ale i gdynianin a u nas gdynian jest duzo wiekszy patriotyzm lokalny; )
  • Boski Karollo

Donia nie wiem skad ta plotka o przeniesieniu do Szczecina ale ogladalem wywiad z jednym z szefow organizacji Openera (nie byl to Ziolkowski ale pewnie jakis podwladny) ktory mowil, ze Opener 2012 bedzie w tym samym miejscu co w 2011. Cytuje "Beda pewne zmiany ale zapewniam, ze scena glowna festiwalu nie przeniesie sie ani o centymetr"
    Wywiad byl o ile sie nie myle w TTM lub dla portalu trojmiasto.pl . JAk gdzies znajde to wrzuce. Fakt faktem byla tam tez chyba mowa o skroceniu festiwalu do 3 dni.
  • Camel, the

Nie piszcie GA, bo to kojarzy mi się wyłącznie z Groove Armadą!

Mimo, że nienawidzę szczerze Gdyni (fatalne informacje, oznaczeniowy koszmar i remont co 10 metrów), to miejsce jest idealne. A Szczecin daleki. Za daleki od czegokolwiek w naszym kraju (i chyba nie ma lotniska? to byłby minus dla Angoli).

Z muzyki - Janelle Monae. Jest cudowna.
  • donia

nie pamiętam już niestety jaka, ale jakaś telewizja coś takiego mówiła, że w związku z remontem gdyńskiego lotniska o organizację Openerka stara się Szczecin.
    Dla mnie Szczecin byłby największym chyba błędem, za daleko dla wszystkich, jak już zauważono to wyżej.
    a i na TVN 24 jakiś reporter powiedział: to już chyba ostatni raz gdy Opener jest w Gdyni.
  • Boski Karollo

Donia reporterzy mowia duzo glupot :) jakas marna dziennikarka napisala ostatnio, ze M.I.A konczyla festiwal i ,ze bardzo ja zdziwilo , ze Hurts wystepowali w garniturach :))) Szczecin moze sie starac o organizacje festiwalu ale watpie, ze Gdynia by go komukolwiek oddala. Sam Szczurek w wywiadzie powiedzial jak Opener wypromowal Gdynie na Europe. Poza tym w zwiazku ze zblizajacym sie Euro gdzie jak wiadomo w Gdansku beda mecze oddanie Szczecinowi festiwalu to byloby jak strzal w kolano. Tysiace kibicow, ktore przyjada na Euro zapewne i skosztuja Openera bedac tak blisko a to daje dodatkowa publike = wieksza kasa z biletow. Szczecin moze i ma dobre polaczenie z Niemcami i Skandynawia ale Gdynia ma duzo lepsze polaczenie z reszta Polski jak i rowniez ze Skandynawia. JAkos nie chce mi sie wierzyc , ze festiwal , ktory tyle lat byl w Gdyni nagle ma sie stad wykurzyc. Tym bardziej, ze Ziolkowski jest z Gdyni. Gdynia za duzo straci rezygnujac z Openera na rzecz lotniska wiec mysle, ze spokojnie sie dogadaja.
  • hani

niech nie przenoszą, babie doły to miejsce już legendarne. poza tym, prezydent Szczurek na pewno rękoma i nogami będzie zatrzymywał festiwal u siebie (świetna promocja średnio ciekawego miasta), poza tym, wątpię, żeby Ziółek chciał festiwal przenosić. zresztą, wspominał już rok temu, że budowa lotniska nie będzie wchodzić w drogę Open'erowi, i vice versa.

co do nadziei to oczywiście klepane do znudzenia Daft Punk, ale i chęć zobaczenia np: tegorocznego open'erowego niewypału terminowego Arcade Fire, przygotowującej nowy album i trasę Bjork, od dawna oczekiwanego (i również przygotowującego album) Justice, milczącego od jakiegoś czasu (aczkolwiek ponoć gotującego się do czegoś nowego) Kraftwerk, powrotu Late of the Pier, no i może najwyższy czas na Radiohead...?
  • Cichy

reporterzy tvn24 potrafili tez mylic policje i ochroniarzy a dokladnie ich ilosc na festiwalu.
    a swoja wiedze w wielu przypadkach czerpali pewnie od podchmielonych openerowiczow.
    co do Szczecina i Gdyni to wazne jest tez zaangazowanie samego samorzadu i nie chodzi o dobre slowo, ale o kase , ktorej pewnie szczecin nie wydaje na wszytskie wydazenia kulturalne co gdynia na hof no i pewne know-how chocby komunikacyjno-transportowe.
    niemniej sympatie do samego miasta Szczecin mam wielka i ciagle pamietam mlode wilki i motorzyste zapitalajacego na jednym kole przy walach chrobrego;)
  • KWiaT

>TW "Wujek Dobra Rada" wrote:
    >A gdzie można się z ową wizją zapoznać?

http://www.youtube.com/watch?v=WApC...

za rok marzy mi się coś z The Cranberries, RATM, Radiohead, Incubus albo Foo.. ooo i Bruce Springsteen.. :-)
  • Szacowna Inwigilacja

Brzmi groźnie.
  • KWiaT

>Brzmi groźnie.

oby tylko skończyło się na brzmieniu.. :-)
  • Cichy

>KWiaT napisał
    >>TW "Wujek Dobra Rada" wrote:
    >>A gdzie można się z ową wizją zapoznać?
    >
    > http://www.youtube.com/watch?v=WApC...
    >
    >za rok marzy mi się coś z The Cranberries, RATM,
    >Radiohead, Incubus albo Foo.. ooo i Bruce Springsteen.. :-)

w linku obok gdy mowi o openerze2011 ciekawostka w ktora az nie chce mi sie wierzyc - koszty artystow '11 >> koszty artystow '09 + '10...
    pitole takie cos. wole jak w zeszlym roku i z wieksza iloscia sztuki jaka zapowiada.
    swoja droga fajnie by bylo gdyby moze opener wyszedl z tym na miasto dzien dwa przed festem (nie mowie tu w zadnym wypadku o koncertach gwiazd czy gwiazdeczek, ale pokazach projektantow, teatrze, czyms ciekawym z alter.
  • Paweł Izdebski

Incubus - jestem za, KOL nowa płyta, John Mayer chociaż do namiotu, mniej zespołów z wysp brytyjskich złożonych z chudych nastolatków, gwiazda pokroju Prince'a, nie chce porównywać ale np. Stevie Wonder?
    Mniej elektro, acz deadma5 mnie pozytywnie zaskoczył.

I dla mnie najważniejsze, koncerty (zwłaszcza na głównej!) są beznadziejnie nagłośnione, np. The Wombats byli ustawieni "cicho" i brzmienie było naprawde dobre pomimo tego ze ich utwory to nie dzieła sztuki. A jak słyszałem te pierdzenia z glównych kolumn na Prinsie to po prostu ręce opadają.. Nie wiem czy to kwestia akustyka, który po prostu dostał zadanie "rozkręć" najgłośniej jak się da, czy może tak ma być na festiwalach że ziemia drży od basu.
| |

Heineken Open'er Festival 2012, Gdynia Babie Doły! Dotychczas występowali, m.in. : Coldplay, ...

Fotki