-
Anonim
Zasady kwalifikacji
O przyjęcie na pierwszy rok studiów II stopnia mogą się ubiegać osoby, które uzyskały dyplom licencjata, magistra, inżyniera lub równoważny dowolnego kierunku.
Kandydaci mogą zarejestrować się jednocześnie na stacjonarne i niestacjonarne studia, wnosząc tylko jedną opłatę egzaminacyjną.
Kandydatom, którzy biorą pod uwagę studia niestacjonarne, zalecamy rejestrację zarówno na studia stacjonarne, jak i niestacjonarne.
Egzamin wstępny do Ośrodka Studiów Amerykańskich UW ma charakter testowy i
...
(liczba słów w pełnym opisie: 472)
O przyjęcie na pierwszy rok studiów II stopnia mogą się ubiegać osoby, które uzyskały dyplom licencjata, magistra, inżyniera lub równoważny dowolnego kierunku.
Kandydaci mogą zarejestrować się jednocześnie na stacjonarne i niestacjonarne studia, wnosząc tylko jedną opłatę egzaminacyjną.
Kandydatom, którzy biorą pod uwagę studia niestacjonarne, zalecamy rejestrację zarówno na studia stacjonarne, jak i niestacjonarne.
Egzamin wstępny do Ośrodka Studiów Amerykańskich UW ma charakter testowy i obejmuje test predyspozycji do studiów oraz test merytoryczny - obydwa w języku angielskim.
Test predyspozycji do studiów sprawdza umiejętność rozumienia tekstu pisanego w języku angielskim oraz inne umiejętności językowe i związane z logicznym myśleniem. Test predyspozycji do studiów nie wymaga od kandydatów specjalnych przygotowań.
Test merytoryczny (w języku angielskim) sprawdza znajomość podstawowych faktów z zakresu historii, polityki, kultury i geografii Stanów Zjednoczonych Ameryki. Intencją autorów testu nie jest sprawdzenie, czy kandydaci na studia opanowali wiedzę zawartą w takim czy innym podręczniku, ale czy mają orientację w podstawowych faktach na temat USA i czy interesują się amerykańską rzeczywistością. Właściwą formą przygotowania się do tego testu jest śledzenie doniesień prasowych na temat bieżących wydarzeń w USA, zaglądanie do wiadomości publikowanych w internecie, itp. Dodatkowo, kandydaci mogą korzystać z dostępnych podręczników do historii Stanów Zjednoczonych i innych publikacji. Należy jednak pamiętać, że test nie będzie oparty na konkretnym materiale źródłowym, lecz będzie różnorodny w swoim zakresie tematycznym i że z założenia zawiera pytania o różnym poziomie trudności.
Wśród przewidywanych zakresów tematycznych testu merytorycznego są następujące zagadnienia:
race relations in the U.S.,
major nineteenth century intellectual and literary figures,
most important U.S. presidents,
other key figures in U.S. history,
Native Americans.
W celu ułatwienia przygotowań, podajemy przykładowe pytania testowe:
Przykład 1:
The Boston Tea Party was:
the opening gala for the Metropolitan Opera,
the founding moment of the American suffrage movement,
the starting point of the American Revolution,
the end of the American Civil War.
Przykład 2:
Nancy Pelosi is:
a famous American actress,
Speaker of the House,
bestselling author of romance novels,
Secretary of State.
Kandydaci muszą uzyskać co najmniej 40% możliwych do uzyskania punktów z obydwu testów łącznie. Komisja OSA zastrzega sobie prawo zmniejszenia minimum do 30%. Na podstawie wyników postępowania kwalifikacyjnego Komisja Rekrutacyjna sporządza listy rankingowe kandydatów.
Kandydaci, którzy uzyskali wynik pozytywny, ale nie zakwalifikowali się na studia stacjonarne, mogą zostać przyjęci na studia niestacjonarne w ramach limitu miejsc. Po ogłoszeniu listy rankingowej 3 lipca 2008r., jeśli zostaną wolne miejsca na studiach niestacjonarnych, listy rejestracji na te studia zostaną ponownie otwarte do 9 lipca 2008 r. Kandydaci, którzy zdecydują się na studia niestacjonarne, powinni zarejestrować się między 3 a 9 lipca 2008r.
-
Anonim
Zasady kwalifikacji na studia równoległe i przeniesienia z innych uczelni
Zasady rekrutacji na studia równoległe
Zasady rekrutacji na studia równoległe są takie same, jak w rekrutacji otwartej.
Limit miejsc: przyjęcia w ramach limitu ogólnego
Zasady przeniesienia z innych szkół wyższych
Studenci ubiegający się o podjęcie studiów w trybie przeniesienia z innej uczelni podlegają zasadom rekrutacji otwartej. Są zobowiązani do uzupełnienia różnic programowych.
Limit miejsc: przyjęcia w ramach limitu ogólnego -
Anonim
Zapisy
od 2008-04-07 22:00:00 do 2008-06-22 23:59:59
na stronie http://www.irk.uw.edu.pl
Terminy egzaminów
30 czerwca 2008r. w godz. 09:00 – 13:00
Auditorium Maximum sala im.A.Mickiewicza
Uniwersytet Warszawski
Krakowskie Przedmieście 26/28
Miejsce ogłoszenia wyników
Ogłoszenie listy rankingowej:
3 lipca 2008r., na tablicy ogłoszeń w Ośrodku Studiów Amerykańskich,
al. Niepodległości 22, 3 piętro
(od 4 lipca informacje będą widoczne na koncie kandydata w IRK)
Ogłoszenie list przyjętych:
18 lipca 2008r., na tablicy ogłoszeń w Ośrodku Studiów Amerykańskich, al. Niepodległości 22, 3 piętro
(oraz na koncie kandydata w IRK) -
Anonim
szczegółowe informacje:
https://irk.uw.edu.pl/katalog.php?o...
WSZELKIE PYTANIA PROSZE KIEROWAć NA ADRES MAILOWY SAMORZĄDU: samorzad.osa@gmail.com
LUB ZADAWAć BEZPOŚREDNiO NA TYM FORUM
-
-
makelele
Wszysto fajnie ale mam takie małe pytanko a mianowicie chodzi mi o to jakie dokumenty należy przdstawić aby wziąć udział w rekrutacji? Z tego co wiem to moja obrona będzie miała miejsce najwcześniej na początku lipca. A tu egzaminy wstępne są już w czerwcu. Czy będę mógł pisać te egzaminy bez tytułu licencjata? Ale to zagmatwane:) -
Anonim
nic nie jest zagmatwane :))) ja byłam w takiej samej sytuacji
zamiast dyplomu trzeba złożyć pismo ze swojego sekretariatu, stwierdzające, że kończysz studia i masz wyznaczony termin obrony, później, podmieniasz to na papierek stwierdzający, że się obroniłeś, a następnie na dyplom -
Anonim
W SEKRETARIACIE OSA MOżNA KUPIć EGZAMIN WSTEPNY Z ZESZłEGO ROKU ZA 5ZL -
makelele
Aha, czyli istnieje taka możliwość:) Tylko co będzie gdy dostanę się na studia a obrona źle pójdzie (czyt. nie obronię się:( Pewnie to równoważy się z odrzucieniem. Ale bardzo dziękuję Sylwio za info. pzdro! -
makelele
>Sylwia napisała:
>W SEKRETARIACIE OSA MOżNA KUPIć EGZAMIN WSTEPNY Z
>ZESZłEGO ROKU ZA 5ZL
A jaki jest adres?? Czyżby Al. Niepodległości 22, 3 piętro? To znalazłem w necie. -
Anonim
zgadza się, budynek znajaduję sie między metrem wierzbno a metrem wilanowska -
Anonim
-
Chocolatelover
A ja mam takie pytanko: w ubiegłych latach dużo było kandydatów na jedno miejsce ?? -
Anonim
ciężko stwierdzić :) bo w zeszłym roku egz pisało koło 200 osób, ale to byli ludzie zdający na dzienne, wieczorowe i zaoczne... -
zaczarowany ołówek
A ja mam pytanko a propos toku studiów... jestem na jednolitej stacjonarnej angli, wiec licencjata nie pisze i bede u Was ew. szła programem studiow rownoleglych, ale pojawil sie pewien problem: u siebie bede miala seminarium mgr w czwartki 11.30-13.00 w czasie dwoch Waszych wykladow I roku (przynajmniej tak było w tym roku w usos): Audiovisual Culture i US Political System... i moje pytanie brzmi: u siebie na seminarium byc musze, a na tych wykładach? :) Bo chetnie bym zlozyla papiery, ale nie wiem, czy dam rade to wszystko pogodzic;) -
Anonim
Według regulaminu UW wykłady nie są obowiązkowe, więc nie trzeba na nie chodzić. Wystarczy, że załatwisz sobie od kogos notatki :).
W pierwszym semstrze na żadnym wykładzie nie ma również wejściówek, które dają extra punkty do egzaminu. -
Anonim
Według regulaminu UW wykłady nie są obowiązkowe, więc nie trzeba na nie chodzić. Wystarczy, że załatwisz sobie od kogos notatki :).
W pierwszym semstrze na żadnym wykładzie nie ma również wejściówek, które dają extra punkty do egzaminu. -
zaczarowany ołówek
-
Magd
>zaczarowany ołówek napisała:
>A ja mam pytanko a propos toku studiów... jestem na
>jednolitej stacjonarnej angli, wiec licencjata nie pisze i
>bede u Was ew. szła programem studiow rownoleglych
a to tak się ciągle da? rozumiem, że tak jak ja ciągle nie masz żadnego dyplomu - a dzisiaj OSA mnie poinformował, że w takim razie mam się wypchać i zgłosić jak będę miała magistra. Zresztą pamiętam, że rok temu, jak bylam po dwóch latach studiów, to były informacje, że można tu zdawać po trzech latach. A jak przestudiowałam ten brakujący rok to nagle jest inaczej, ehh :/ -
kopytko
>Magd napisała:
>>zaczarowany ołówek napisała:
>>A ja mam pytanko a propos toku studiów... jestem na
>>jednolitej stacjonarnej angli, wiec licencjata nie pisze i
>>bede u Was ew. szła programem studiow rownoleglych
>
>a to tak się ciągle da? rozumiem, że tak jak ja ciągle
>nie masz żadnego dyplomu - a dzisiaj OSA mnie
>poinformował, że w takim razie mam się wypchać i
>zgłosić jak będę miała magistra. Zresztą pamiętam,
>że rok temu, jak bylam po dwóch latach studiów, to były
>informacje, że można tu zdawać po trzech latach. A jak
>przestudiowałam ten brakujący rok to nagle jest inaczej,
>ehh :/
Mnie tez interesuje czy mozna bo tez mialam taki misterny plan zdawac do osy po 3 roku (za rok; jestem na 5-letnich magisterskich), a tu nagle ta informacja, ze mozna zdawac po 6 semestrach studiow na jakims kierunku UW, a nie tylko z dyplomem, zniknela. :/ -
Woltron
Odpowiadam: nie można. Taka możliwość istniała do zeszłego roku (ale i w tamtym roku zrobiono to w drodze wyjątku). W tym roku została zniesiona, ponieważ - jak wszyscy wiemy - dążymy do doskonałości jaką jest system boloński i ujednolicony system studiów. Tradycyjnie nikt nie pomyślał o tych studentach, którzy rozpoczęli naukę w starym trybie, czyli pięcioletnim magisterskim - bo i po co; chętni zawsze się znajdą. Prowadzi to do sytuacji absurdalnych w których niektórzy studenci (współczuję Objet Trouve), idący starym trybem, będą mogli zdawać na studia [sic!] po tym jak ich młodsi koledzy i koleżanki obronią prace magisterskie na OSA.
Dla mnie to "tylko" rok, choć nie jestem pewien czy za rok nadal będę chciał zdawać na amerykanistykę.
Pozdrawiam