-
Sylvana
Czy wszystkie zmieniacie nazwisko na męża?
Ja ma taki problem że nie chce tego zrobić i jest to niestety powód licznych sporów z moim misiem. Bardzo lubie swoje nazwisko. Nieraz miałam bonusy dzięki niemu (na egzaminach czy w rozmowie o prace) Jak się przedstawiam ludzie mówią" o jakie ładne nazwisko..ble ble ble" i juz sympatycznie rozmowa sie zaczyna.
Mój miś ma nazwisko powszechne i niezwracające uwagi...
Nadodatej jestem ostatnią osobą z tym nazwiskiem w rodzinie:-(i nie przedłuże go...
Chętnie też wysłucham głosu (poogladam literki:-)) naszego "rodzynka" na ten temat.
Jak to wyglada z perspektywy faceta?
a jak z waszej dziewczyny? -
Anonim
-
miss scare
moje by trochę śmiesznie brzmiało, dwuczłonowe...hehehe....chocia ż wszysyc mówia , że z takim nazwiskiem nie można miec przechlapane; ) Byłabym Dobra- Szczęsna :D
ale nazwisko mojego przyszłego męża bardzo mi sie podoba.
Gdybym nie miała braci (którzy mam nadziej przedłużą linie Dobrych) wziełabym dwu-członowe. -
Sylvana
-
-
Maja
hehe fajnie:) Dobra - Szczęsna, ciepło się kojarzy:) ja zmieniam na męża, ma fajniejsze:) -
Maja
-
Maja
no Warszawska - Witkowska nie brzmi fajnie... rozumiem Twoje watpliwosci. Chyba bym nie zmieniala. -
Sylvana
Dziękuje za słowa wsparcia! Mój miś powiedział "jeżeli chcesz żeby twoje dzieci nosiły inne zazwisko niż ty to sobie nie zmieniaj":-((
Prawda jest taka że dzieci przejma wtedy jego nazwisko
-
Sylvana
Ale Dobra Szczęstna to świetna opcja. mnie się super podoba...może sie zastanowisz..:-) -
Maja
w Belgii żona w ogóle nie zmienia swoje nazwiska, moja ciocia wyszla za Belga, nazywa sie Wychowaniak, co nie jest dla nich takie proste do wymowy, a jej mąż i dzieci nazywaja sie Duquenoy; przeprowadźcie się do Belgii, mąż bedzie usatysfakcjonowany:) -
miss scare
wiesz jaki będzie śmiech gdziekolwiek nie pójde??
juz i tak na każdym kroku słyszę : czy naprawdę taka Dobra? ( głowny tekst jak facet mnie podrywa "we wszystkim taka Dobra?") a w szkole słysząła: zobaczymy czy taka jesteś dobra....
przechalapane :)
no a teraz Dobra-Szczęsna? poza tym wiem, że Adas się ucieszy jak wezme jego nazwisko :) no wiecie, taki prawdzwy facet a to moja kobieta; )
Państwo Dobrzy :) moi znjaomi mówia n moich rodziców tata Dobry i mama Dobra :)
nazwiska jednak sie nie powinno odmieniać :) -
miss scare
Sylvana na twoim podwójnym nazwisku język będzie można połamać :/ może sprawić Ci dużo nie porozumień, wiesz urzędy i te biurowe sprawy, ale jesli bardzo Ci zalezy to może warto. -
Anonim
No tak Warszawska - Witkowska..... glugawe; -)))
Warszawska jest faktycznie bardzo ladne :))
Ja zmieniam swoje nazwisko na nazwisko meza. I wiem, ze on sie bardzo z tego cieszy - zreszta chyba jak kazdy facet. W Niemczech jego nazwisko jest znacznie latwiejsze do wymowienia.... w Polsce moje...; P
Przy swoim nazwisku zostalabym chyba jedynie gdyby bylo naprawde wyjatkowe a meza brzydkie (moja mama i jej siostry wszystkie zmienily piekne nazwiska na sporo brzydsze.....) lub gdybym dzieki niemu byla kojarzona np w sferze zawodowej...
Z drugiej strony mam dwie kolezanki ktore zostaly przy swoich nazwiskach. Ich mezowie wypominaja im to przy kazdej okazji....; -)))
-
Anonim
-
Sylvana
Jeśli chodzi o podwójne to wiem że to nie ma szans...no żeby on jaskiś Nyc, albo Kos był to tak.
Kurcze z ta Dobra to faktycznie nie tak cukierkowo jak myślałam.
Mnie wszyscy sie pytają czy z Warszawy jestem:-))
Wczoraj Miś sie wnerwił bo przyjaciółka przysłała mi kartke z Tunezji zaadresowaną Państwo Warszawscy...hi hi hi -
miss scare
hehe no tak ile razy mozna słyszec to smao zdanie: "z warszawy jesteś?" a ja "dobra dobra"
trudno mi sie będzie przyzwyczaic do nowego nazwiska, ale będzie trzeba no i będe z tego nawet dumna :) -
Czary Mary
heh no ja raczej przyjmę nazwisko męża bo dwuczlonowe odpada: Rząsowska-Szadowska.
Chyba nie zmiesciloby sie w zadnym dokumencie:) -
Tatiana
-
Sylvana
-
Sylvana
a jak jest z dziećmi? One będą Beck czy Sadowskie czy moze dwuczłonowe...jak jest to prawnie..czy może nie ma prawa