panna młoda, ślub, wesele [3650]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

co w zasadzie wchodzi w skład "slubu" - mam na mysli wszystkie elementy, za które trzeba płacić - no nie wiem, począwszy od sukni, obrączek, zaproszeń, wesela bądź kolacji (koszt "talerzyka" czy jak tam sie to liczy), samochodu, kościoła.... itd ...itd
    no właśnie, co dokładnie sie pod tym kryje i jakie są tego przybliżone koszty? oczywiście jakiś przedział bo u każdego to indywidualna sprawa..
    ja póki co jestem świeżo po oświadczynach ale nie ukrywajmy - już myślę co będzie dalej; ) czy jakoś sie to finansowo da przeżyć czy pod mostem wyląduje :P

tak więc jak by można było żebyście wypisały co miałyście za ile (tak około) to pozbieram trochę tego i średnią sobie wyciągnę; )

z góry dziękuję :)
  • Black Harridan

1) Koszt sukni jest różny. Właściwie można suknię kupić już za 500 zł (w salonach ostatnie suknie z zeszłorocznych kolekcji są w granicach 1000 zł minus jest taki, że najczęściej są to rozmiary 36); niektóre salony mają możliwość wypożyczenia sukni za połowę ceny (warunek: suknia z manekina, nie wymagająca dużych poprawek - i znowu może być "ból" bo na manekinach jest najczęściej rozmiar 36-38; chyba ze dwa razy zdarzyło mi się, że suknia była w rozmiarze 40 i była na mnie za duża). Oczywiście średnia cena w Wawie to ok. 2 500 zł; buty ja kupowałam w normalnym sklepie, białe, skórkowe, zapłaciłam za nie 170 zł; welon ok. 150 zł, stroik - 70-80
    2) Garnitur - to zależy co się chce. Za 400 zł można kupić już jakiś garnitur, ale ceny bywają też ok. 1 500 zł; buty ok. 300 zł, krawat - zależy gdzie i zależy jaki
    3) Obrączki - rzecz gustu. Klasyczne (gładkie, błyszczące) są w cenie 400 zł za parę. Jeśli mają jakieś "dodatki" (wstawiony kamyk, ze wzorem) to wiadomo, że cena idzie w górę
    4) Bukiet panny młodej - to na prawdę zależy od kwiaciarni no i od kwiatów. Za 200-300 zł można już mieć ładny bukiecik, ale to są oczywiście najniższe ceny
    5) transport - szczerze mówiąc tu się trochę nie za dobrze orientuję, ale myślę, że to jest cena ok. 1 500 za autko a 2 000 za bryczkę. (my mamy własny samochód a dekorację zakupujemy - koszt dekoracji - zależy co - od 70 zł za sztuczną po ok. 200 zł za żywe kwiaty)
    6) zaproszenia - wszystko zalezy od wzoru. My płaciliśmy po 3.49 za sztukę (+0.99/szt za nadruk).
    7) Sala - Nie wiem jakie są ceny poza Warszawą, ale w stolicy ceny zaczynają się od 150 zł/osobę i to jest "najuboższa" wersja - zwykle bez tortu, z małą ilością alkoholu no i bez dekoracji sali (to często we własnym zakresie)
    8) Kościół - nam ksiądz powiedział "co łaska" (ale nie na zasadzie "co łaska nie mnie niż..." czy "co łaska, ale zwykle to płacą tyle i tyle", ale na prawdę co łaska i w tym są kwiaty przy ołtarzu, organista i wszystko)
    9) No i oczywiście, jeśli planujesz ślub konkordatowy to jeszcze otrzymanie dokumentów z USC zaświadczających, że brak przeciwskazań do zawarcia tego związku małżeńskiego - idziecie oboje do USC z odpisami aktów urodzenia i po zapłaceniu 84 zł (chyba to we wszystkich urzędach jest stała opłata za ten papierek) dostajecie te dokumenty
    10) Co do fotografa to mogę wypowiedzieć się tylko o zdjęciach studyjnych. ceny są różne. Można znaleźć takiego, który powie 50 zł za pozę i min. 5 póz, a też i takiego, który powie 1 500 za sesję a w sesji 10 póz, więc trzeba szukać

Nie podliczyliśmy jeszcze całkowitego kosztu ślubu i wesela ale w zeszłym roku brat mojego przyjaciela brał ślub i wydał na wszystko (ślub +wesele dla ok. 80 osób) 40 000 zł

Pozdrowionka
  • Agata

Hej, my za wesele w Krakowie na 45 osob (wiec male), w jednej z najladniejszych restauracji w miescie, plus slub, strone itd zaplacilismy ok. 10.000 :) Placilismy z wlasnej kieszeni.
  • Ania³

1) ja suknie kupilam za 1700 zl (w Nowym Dworze Maz.), buty 130, welon 100 zl i stroik 60 zl
    2) garnitur, oplaca sie kupic lepszy garniutur i wydac z 1200 zl, bo pozniej facet moze go wykorzystac, buty ok 300 zl, dodatki typu koszula, musznik, kamizelka zalezy jaka jakosc
    3) obraczki, tutaj mysle tez warto wydac troszke wiecej bo to na cale zycie; ) nasze kosztowaly w Aparcie 1200 zl
    4) bukiet w moim przypadku to 150 zl, stroik na samochod (zywe kwaity) - 200 zl, samochod wypozyczony po znajomosci za free;)
    5) zaproszenia, w moim przypadku 2,40 za sztuke juz z nadrukiem i koperta
    6) sala: 140 zl od talerzyka, w tym dan i wszystko inne oprocz alko
    7) ksiadz w sumie 700 zl, organista 300, koscielny 200
    8) fotograf - 800 zl, kamerzysta - 750 zl
    9) no i jeszcze zespol lub dj. ja mam zespol za 2100
    10) fryzjer (100) makijaz (100) i mancure (120)
    11) wodka po ok. 18 zl za 0,5 l
  • Złośnica

Ja wesele w Skierniewicach robie :
    1) suknia ok 2000 zl welon 150, buty 200, stroik 50 zł
    2) garnitur zgadzam sie że warto kupić lepszy czyli ok 1500 zł, buty ok 300 koszula 200, musznik 100 kamizelka w komplecie z garniturem :)
    3) obrączki od 300 do ~ :) ale nie warto akurat na tym oszczędzać bo potem traci sie całą radość z ich noszenia :)
    4) co do kwiatów u mnie za ok 400 zl mam bukiet dla mnie i starszej kwiaty dla młodego i starszego do butonierek, stroik samochodu i ołtarz :) a samochód stary kabrio z lat 20' - 500 zl
    5) zaproszenia albo samemu warto wydrukować tylko trzeba papier kredowy kupić albo na allegro od 1 zl za sztuke- na tym mozna oszczedzić w koncu po slubie to i tak ginie wśród starych papierów :)
    6)sala 1000 zł plus kucharka ( na 80 osób z ciastami i tortem oraz z produktami oraz własnymi kelnerkami) ok 8000, strojenie samemu wraz z przyjaciółkami :) ok 500 zl
    7)ksiądz co łaska :) skrzypce 300 zl
    8) fotograf- znajomy z cyfrówką :)
    9) kamerzysta 600 zl za 4 godziny tasmy
    10) dj 1400 od 16:00 do 6:00 plus 500 zl za poprawiny ( ale zejdzie do 400 :) )
    11) fryzjer 100 plus kosmetyczka po znajomości :P
    12) wódka 23 zł za 0,7 ( finlandia )
    chyba to wszystko :))
  • Lenka

Rok temu -Warszawa, przyjęcie na Nowym Świecie, rejs statkiem itp itd na ok 45 osób, poza tym suknia za 3200... łącznie ok 10-12000
  • *Marzena*

u nas łączny koszt przyjęcia i wszystkich dodatków,w tm statek-3000zł i obrączki 3500zł to ok 27000zł- wesele w Augustowie
  • Anonim

na samą siebie wydałam 5.000 (suknia, buty, welon, dodatki, make-up, fryzura, solarium).
    Przyjęcie dla 35 osób kosztowało 6.000
    Samochód 600
    Kościół (czyli organy, ksiądz, kwiaty) 800zl
    Kwiaty do domu 120zł
  • justyna

my na 70 osób zmieściliśmy się ze wszystkim w 15 tysiach :)
  • Anonim

chcemy zmiescic sie w 16 tys. wesele na 100 osob. mysle ze mamy spore szanse :)
  • ruda zołza :)

u nas szacunkowo:

wesele na 110 osób w cenie 150zł (wszystko oprócz alkoholu) = 16500

alkohol (w promocji i szacunkowo) ok. 3500

kościół liczę że uda się zamknąć w 1000zł (a znam go dobrze)

zespół 3500

kamera (tylko ślub) + fotograf = mamy nadzieję zamknąć się w 2000 (może 2500)

obrączki - to różnie, ale załóżmy że takie, jak nam się podobają - 1500zł

i tu się kończą "wysokie" stawki;

garnitur w granicach 500zł (narzeczony ma gdzieś dojścia :P), buty wiadomo;

moja kiecka (wisi w szafie) kosztowała 350zł (suknia, szal, etola), welon 100, halka 50 czyli mam wszystko bez butów za 500zł

samochód można trafić za ok. 100zł za godzinę (a mnie nie zależy na limuzynach czy chewroletach)

zaproszenia kupiliśmy za 90gr za sztukę (allegro)

jakieś drobiazgi w postaci kotylionów, dinksów dla gości, naklejek na butelki i innych drobiazgów też swoje kosztują, doliczam na ten cel 400zł;

sumując 31000zł (przy prawie darmowej sukni i tanim garniturze)

a i tak pewnie o czymś zapomniałam...
  • têtue et méchante; -)

u mnie wyglada to tak:

100zl za osobe - wesele ( 5 cieplych dan, wedliny i inne przystawki) + poprawiny (na 60 osob)
    + alkohol i napoje (pojecia nie mam ile to kosztuje - moj tata sie tym zajmuje),
    350 zl za tort na 60 osob,
    450 zl za ciasta (po znajomosci, wiec robocizna prawie za darmo),
    4000 sukienka
    160 buty
    200 - fryzjer + kosmetyczka
    400 - bukiet+ bukiet na swiadkowej+ kwiatki w butonierke meza i swiadka + skromne ozdobienie kosciola
    500 zl - garnitur dla mojego mena + krawat + buty (wakacyjne przeceny we Francji to jest to!!!)
    jakies 1000 zl za wynajete pokoje dla gosci,
    70 zl za ozdoby na samochod+ zawieszki na butelki+ konfetti zamowione na internecie
    150 zl za przystrojenie sali
    600 zl za Dj-a
    600 zl - ksiadz + organista
    obraczki juz mamy od roku - slub cywilny za nami :-)
    zaproszenia drukowane na zamowienie - 0.90 euro za sztuke.
    fotograf za darmo -przyjaciel rodziny, zaproszony na wesele,
    + cena biletow na samolot Tuluza - gdansk dla nas i dla rodziny meza.

w sumie kosztuje nas to jakies 60% taniej niz we Francji.

no i to nasze drugie wesele :-))))
  • Dee Dee debil; \

ja robię wesele na 200 osób i mam ndzieję zmeiścić się w 50 000 pln... dodam tylko że wesele będzie w Warszawie i mam 80 osób do przenocowania.
  • M

u nas będzie 120 osób, wesele w Śródmieściu - cena wszystkiego (łącznie z kosmetyczką, kościołem, itp.)... 30 000
  • Marlenka

tetue.... a gdzie robisz wesele?
  • têtue et méchante; -)

W moim kochanym Leborku :-)
  • Agnieszka

U nas całkowity koszt powinien sie zamknąć w kwcie 40 000. Wesele organizujemy na ok.120 os, w tym ok. 40 noclegów i male poprawiny dla gosci przyjezdnych i najblizszej rodziny. Mam nadzieje, ze ta kwota nie zostanie przekroczona... :)
  • Dorota

tO BARDZO PODOBNIE JAK U NAS
    U nas wesele było na 120 osób, 40 osobom zapeniliśmy nocleg, z poprawinami i strojami ślubnymi,alkoholem, napojami i tortem przekroczylismy zakładną przez nas cenę
    Ale warto było; )
  • Anonim

U mnie podobnie. Jak wstepnie liczylam to wyniesie nas to ok 35 tys.zl. Podobnie jak u Was ok 120 gosci, 40 noclegow. Licze sie z tym ze mozemy dobic do 40 tys, bo pewnie czegos nie doliczylam.
  • Kasia

My na wesele wydaliśmy 30364 złote, Policzone jest tu wszystko począwszy o bielizny skończywszy a alkoholu...nie oszczędzaliśmy na niczym i spełnialiśmy nasze zachcianki. Wesele było na 130 osób.
| |

Grono dla przyszłych mężatek i tych po ślubie. Piszcie jakie macie problemy, co was przeraża,...

Fotki

Miejsca grona (32)