Paulo Coelho [6548]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Jak wyzej.

"Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości."

Paulo Coelho popelnil te madrosc w jednej ze swoich ksiazek, w Alchemiku. Ilu fanow tego pisarza cytuje ten jakze glupawy fragment !
    Jezeli to prawda to znaczy, ze kocham swoja kobiete za nic. Powody, dla ktorych ja kocham sie nie licza, albowiem kocha sie za nic. To znaczy, ze taka sama miloscia darze kazdego kto sie wypowie ponizej, albowiem nie musi mi nikt dawac powodow zebym kochal. Kocham za nic, za darmo. Kocham tak samo ciebie jak i moja siostre, mojego brata, moja kobiete. Czy to ma jakis sens ? Nie, nie ma. Coelho nie zastanowil sie ani chwile nad tym co napisal. On pisze tak zeby to ladnie brzmialo, a nie zeby bylo madre.

"Zanim umrę, chcę walczyć o życie. Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę."

Czytacie takie oczywistosci i sie nimi zachwycacie. Ktory z was by nie walczyl o zycie przed smiercia ? Kto podniesie reke jest samobojca, ktorego smierc uraduje...

Jeszcze jedno co mnie razi w tym czlowieku. Jest hipokryta, przeczy sam sobie. Jest to pisarz, ktory glosi, ze istnieje cos takiego jak przeznaczenie. Jest to czlowiek, ktory wierzy w Boga, glosi swoje hasla typu 'Bog zna przeszlosc, terazniejszoszc i przyszlosc'. Ktoz nie zna przeszlosci ? Tylko ten co sie nie uczy historii...Ktoz nie zna terazniejszosci ? Tylko ten co jej nie doswiadcza, czyli ktos nieobecny.

Bog zna przyszlosc? Zatem czlowiek nie ma wolnej woli, bo jego decyzje sa z gory ustalone.

I jeszcze co do przeznaczenia : Przeznaczenie nie istnieje. Gdyby istniało, człowiek byłby zamknięty w swoim ograniczonym potencjale. Nie musiałby podejmować żadnych działań, albowiem przeznaczenie poprowadziłoby go przez życie z góry wytyczoną ścieżką, której uniknąć nie sposób, bo jest ona nam pisana. Jest jednak inaczej. Człowiek ma nieskończony potencjał, którego granicę wytyczają ambicje i nasze czyny. To one nas kształtują i wytyczają ścieżkę naszego życia, to właśnie nasze czyny modelują naszą osobowość. Każda nasza decyzja, nawet najmniejsza, jest przyczyną przyszłości, która jest skutkiem.

Jest to tylko malutka czesc tego co chcialem powiedziec odnosnie tego pseudopisarza. Zastanowcie sie nad jego slowami, przynajmniej od czasu do czasu, bo Paulo Coelho po prostu gada glupoty.
  • Monika

ok,to twoje zdanie:)
    moze i jest hipokryta,ale czemu nieudacznikiem?hm?
  • Anonim

Tak, to co pisze Coelho jest oczywiste i proste, ładnie ujęte w słowa, ale uważam że są ludzie, którzy potrzebują takich formułek, myśli itd. czytając to zaczynają zastanawiać się nad rzeczami nad którymi nie zastanawialiby się w pędzie swojego życia, pomaga im to kształtować poglądy, spojrzenie na świat. I mimo tego że prawie każdy światnie zdaje sobie sprawę z tego wszystkiego o czym pisze Paulo Coelho to jednak sformułowane przez kogoś "złote myśli" o wiele bardzije trafią do ludzi...
  • Anonim

Ale poza tym co napisałam wyżej :

"Kocha się za nic. Nie istnieje żaden powód do miłości."

z tym cytatem również się nie zgadzam...
  • Anonim

Tyle, ze to jest jeden z wieeeeeelu takich cytatow. Najwiecej takich bezsensownych wstawek jest chyba w Weronice, ktora przeczytalem nawet kilka razy.
  • Anonim

Tak, zgadzam się, ale są też takie dosyć ładne i mądre, jest z czego wybrać. No widzisz, ale jednak jest coś w tych książkach skoro je czytasz i to nawet kilka razy :P A ja nie czytałam jeszcze żadnej z jego książekm jedynie znam te jego formułki właśnie z tego grona.
  • Anonim

Kiedy pierwszy raz czytalem ksiazke Coelho to mialem nadzieje, ze znajde tam cos wartosciowego. Nic nie znalazlem poza glupota i ubieraniem rzeczy oczywistych w ladne slowa, ktore pozniej sa cytowane przez rzesze bezmozgich pseudofilozofow. Dalsze ksiazki Coelho czytalem tylko po to zeby miec na czym opierac swoja krytyke i zwalczanie bezmyslnego zapatrzenia w tego pisarza.
  • just real Me

wiec za co kochasz??
  • Dita

hm tymi slowami, ktore napisales dales mi duzo do myslenia... Nie patrzyłam do tej pory na jego ksiazki z takiej strony. W jakiejs czesci napewno tez zgadzam sie z toba ale wydaje mi sie ze ten ktory chce znalezc w tych ksiazkach cos wartosciowego to zanajdzie. Wszystko zależy od podejscia.
    Chyba będę musiała uważniej przyjzec sie tym 'ubranym słową'.
  • Dita

nie zgadzam sie ze jest nieudacznikiem. co to to napewno nie. wkoncu na takich bzdurach jak ty uwazasz niezle zarobil. pomysl ile potrzeba wysilku zeby cos takiego napisac zeby chcialo czytac cie tylu ludzi. Trzeba posiadac w sobie napewno jakas madrasc nawet nie jakas a duzą!
  • Emily Strange

Nie zrozumiales jego ksiazek. Kocha sie za nic! Bezwarunkowo.....

Przeszlosc z historia ma tyle wspolnego co ma piernik z wiatrakiem.
  • Anonim

No to jezeli kocha sie za nic to ja w takim razie musze kochac kazdego kto sie wypowiedzial w tym temacie, albowiem nie potrzebuje powodow zeby kogos obdarzyc uczuciem.

Zawsze jest powod, dla ktorego sie kocha.

Jezeli bym ci zadal pytanie : "Za co kochasz swojego faceta ?", odpowiedzialabys, ze za nic, czy raczej scharakteryzowalabys te milosc cechami, ktore uwielbiasz u niego ? Samo zadanie tego pytania i odpowiedz na nie narzuca bezsens stwierdzeniu 'kocha sie za nic'. Z kolei jezeli odpowiedzialabys, ze za nic, to znaczyloby ze kochasz chociazby mnie tak samo jak swojego faceta, bo powody, ktore ci daje twoj ukochany zebys go kochala sie nie licza, bo przeciez kocha sie za nic. Mam nadzieje, ze juz dostrzeglas bezsens tego idiotycznego stwierdzenia 'kocha sie za nic'. Zawsze sie kocha za cos ! Gdyby sie kochalo za nic, kochalabys absolutnie wszystkich ! Bo w koncu nikt by dla ciebie sie nie wyroznial zadnymi konkretnymi cechami, nikt nie dawalby ci powodow do milosci, nikt by sie nie wyroznial. Wszystkich bys darzyla takim samym uczuciem. Powody, dla ktorych kochasz swoich bliskich by przestaly sie liczyc.
    Myslac tak dajesz dowod swojej glupocie, bo stawiasz na rowni swoich najblizszych, tych ktorzy sa przy tobie z innymi ludzmi, ktorzy dla ciebie nic nie robia. Powody, dla ktorych kochasz swoich ukochanych w takim razie sie nie licza. W koncu kocha sie za nic.....jak to powiedzial pewien pseudopisarz.

Coelho niby taki inteligentny, a tego nie rozumial...co za ignorancja ze strony tego ''pisarza''.

A co do tego, ze przeszlosc z historia ma tyle wspolnego co ma piernik z wiatrakiem : w takim razie piernik z wiatrakiem maja bardzo duzo wspolnego bo przeszlosc to ... historia. Historia to nie jest przyszlosc ani terazniejszosc, historia to PRZESZLOSC. To co kiedys bylo, PRZE - SZLOSC. Historia to zapisy przeszlosci. Daty, wydarzenia, nazwiska - wszystko co tyczy sie PRZESZLOSCI. Nie wiem jak mozesz tego nie rozumiec...

Mam nadzieje, ze ksiazki pana Coelho nie pozbawily cie do konca umiejetnosci logicznego myslenia i zrozumiesz te dwie banalnie oczywiste rzeczy.
  • Emily Strange

Hehe....niestety jestem pozbawiona tego typu "logicznego myslenia" gdzie istnieja zawsze tylko dwie strony medalu.

Czepiasz sie zwrotu" kocha sie za nic"---- wiec kochaj za cos.
    Kochaj tylko wtedy gdy partnerka spelni Twoje oczekiwania.
    Czyli gdy bedzie zawsze mloda, piekna, bedzie zachowywala sie takjak tego oczekujesz. Nie daj Bog, nagle zmieni swoje poglady lub przytyje np. 30 kg. -----wtedy mozna sie pozbyc sie takiej osoby, poniewaz nie ma juz tych cech osoby, ktora sie kochalo! LOL

Historia....pisana przez kazdego inaczej, interpretowana na 100 sposobow, zaleznie od ustroju ( np. panstwa), humoru, stanu materialnego danej osoby lub tez jej wyksztalcenia.

Nie wiem czy wpadles na pomysl, ze istnieja rozne mozliwosci interpretacji wypowiedzi Coelha? ..., ze nie sa one czesto jednoznaczne jak np. wzory z matmy, nie sa one rowniez dogmatami, ktore trzeba praktykowac.

Uwazam, ze Coelho ma super ksiazki, jego tematyka zainteresowala wielu ludzi lacznie ze mna. Nie kazdemu odpowiadaja wszystkie gatunki, jedni wola kriminaly inni romansy. Kazdy powinien czytac to co lubi.

PS.
    Ja przyznaje sie do szalenstwa i do tego, ze Coelho calkowicie zawrocil mi w glowie. Jestem uzalezniona on niego---- nieulczalnie. YES!
  • Anonim

>Kochaj tylko wtedy gdy partnerka spelni Twoje oczekiwania.
    >Czyli gdy bedzie zawsze mloda, piekna, bedzie zachowywala sie takjak >tego oczekujesz. Nie daj Bog, nagle zmieni swoje poglady lub przytyje >np. 30 kg. -----wtedy mozna sie pozbyc sie takiej osoby, poniewaz >nie ma juz tych cech osoby, ktora sie kochalo! LOL

Kazdy czlowiek kocha tylko wtedy gdy partner spelnia jego oczekiwania.

Czlowiek nie ma w naturze kochac wszystkich ( kochalby wszystkich jakby kochalo sie za nic ), ale kocha tylko tych, ktorzy zasluguja na jego milosc. Kocha tylko tych, ktorzy daja powody ku temu zeby ich kochac. Nie da sie kochac za nic :O

Jezeli uwazasz, ze kocha sie za nic to znaczy, ze mnie tez kochasz. Tak ?

Co do innej interpretacji slow 'kocha sie za nic'. Prosze bardzo, wyslucham twojej interpretacji tych slow. Bo przy doslownym rozumieniu nie maja one zadnego sensu.
  • Lady Rainbow

Kocha się za nic... Hmmm, a może chodzi tutaj o tajemnicę miłości... bezinteresowność i brak powodów do miłości, która jednak istnieje...
    Chyba każdy człowiek chociaż raz w zyciu zakochał się w kimś nie wiedząć dokładnie dlaczego akurat trafiło na tą osobę... Pozatym dlaczego rozpatrujemy tylko sprawę miłości kobiety i mężczyzny? Miłość... to słow skrywa w sobie wiele wiecej znaczeń...
  • Anonim

Dlaczego akurat trafilo na ta osobe ? Bo to wlasnie TA OSOBA daje ci konkretne POWODY zeby ja kochac ! Jakby bylo inaczej i kochalo sie za nic to byscie nawet mnie kochali...bo w koncu nie potrzebujecie powodow zeby kochac, dlatego stawiacie mnie na rowni z waszymi partnerami i partnerkami, bo powody dla ktorych ich kochacie sie nie licza. Zrozumcie to. Gosc glosi glupote a wy go bezmyslnie czytacie nie zastanawiajac sie nad jego slowami.
  • Lady Rainbow

Nie! Niekoniecznie! Czasem jest wręcz przeciwnie. Osoba, która sprawia Ci wile kłopotów jest darzona prze ciebie wielkim uczuciem i nie wiesz dlaczego tak jest. A poza tym! Coś za coś, coś za coś! Dlaczego? Kompetny brak bezinteresownosci. Do czego zmierza takie postępowanie?
  • Anonim

"Zanim umrę, chcę walczyć o życie. Dopóki mogę iść o własnych siłach, pójdę tam, gdzie zechcę."

Starsi ludzie w szpitalach nie zawsze mają siłę i ochotę walczyć o życie ale to zdanie rozumie tylko ktoś kto przy umierającym spędził całą noc, dla ciebie jest to tylko "oczywista oczywistość"

A kocha sie za nic? - nie trzeba tego zdania rozumieć że powody dla których się kocha się nie liczą, dla mnie to zdanie działa raczej odwrotnie - nie trzeba na siłę szukać powodów dla których się kocha ale skoro juz istnieją to nie ma w tym nic złego
  • Anonim

No to masz problem bo spedzilem umierajacy i to troche wiecej niz jedna noc. I to w dodatku zachowywalem przy tym pelna swiadomosc swojej sytuacji i polozenia.
  • Anonim

I jakos nadal te slowa do mnie nie przemawiaja. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak bardzo czlowiek chce zyc. Ta chec do zycia widac kiedy czlowiek jest bliski zeby je stracic. Dlatego te slowa to oczywista oczywistosc.
| |

"Moje serce obawia się cierpień, powiedz mu ,że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż ...

Fotki

Miejsca grona (0)