- 1
- 2
-
hannah
w jego książkach odnajduję tyle różnych "sposobów na zycie", wierzeń i kultów że zaczełam sie zastanawiać z czym autor się utozsamia, co uważa za właściwe?
jakies pomysły?
-
Anonim
-
hannah
-
Pompolinka
Mnie sie osobiscie wydaje ze wierzy w dobro i swoimi ksiazkami probuje przekazac najwazniejsze wartosci ludziom, sklonic czlowieka do refleksji nad swoim zyciem i postepowaniem,co mu sie niewatpliwie udaje. -
-
- Mag -
Na pewno wierzy w istnienie Boga, pisze o tym niemal w każdej książce. Każdy ma swoją filozofię na życie, Coelho również ją posiada :) -
hannah
wierzy w istnienie Boga ale także Diabła i demonów.
Ale to nie wystarczy :P
Coelho wierzy w Boga ale np. to co wyznaje jest sprzeczne z tym do czego zachęca nas Biblia. -
Lukaszek
Coelho wielokrotnie podkerśla, że w życiu trzeba zmieniać swój punkt widzenia na różne sprawy ale i rzeczy, które nas otaczają. To poszerza nasz światopogląd, uwrażliwia...
I tak też patrzy na biblię, ewangelie...
Może warto tego spróbować, spojrzeć w te karty z innej strony, skończyć z gotową interpretacją i odnaleźć własną drogę??
-
hannah
-
Lukaszek
Teraz też to wiem-)))))))))))
Szkoda tylko, że niektórzy muszą wiele stracić a właściwie to wszystko stracić aby poznać prawdziwą wartość i cene życia.
Samo życie jest bezcennym kamieniem, sztuka to tylko go oszlifować, nadać mu lepszą formę. Piękna, tego piękna, które jest przecież gdzieś w środku każdego z nas, gdzieś w serduchu nie da się wtedy ukryć. Ba, nie wolno go kryć i łapczywie chronić. Przecież "największym nędzarzem jest ten, kto patrzy na cudzą nędzę obojętnym okiem." -
hannah
a co jest prawdziwą wartością w zyciu według Ciebie? :)
a co do bezcennego kamienia: czasami mi sie wydaje że ludzie na początku otrzymują życie w super formie. i potem, dzień po dniu zacierają wszelkie zalety, rezygnuja z tego co najcenniejsze.
I potem- może wracają, moze nie.
Zależy. Od wielu rzeczy :D -
Lukaszek
Moja Ex była kiedyś nad morzem, na wakacjach. Przywiozła mi pamiątkę: wisoorek na klucze. Wisiorek przedstawia żaglówkę a na drugiej stronie ma wygraderowany pewien napis. Oto on:
Trzy są rzeczy,
które się liczą:
wiara, nadzieja, miłość.
Ale największą ze
wszystkich jest miłość.
Paweł z Tarsu.
Ps. Wisiorek nosze do dziś-) -
Lukaszek
Osobiście wydaje mi się (choc to tylko moje zdanie, więc proszę o szeroko pojętą tolerancję), żę nasze życie tak jak nasz czas należy tylko do nas. Tak naprawde to my jesteśmy panami samych siebie, to my stawiamy boga na pierwszym miejscu lub nie, to my kochamy lub boimy się kochać i jeszcze wiele wiele przykładów, które utwierdzają mnie w przekonaniu, że mam racje. Wszelkie usprawiedliwienia, że jest inaczej są naszymi usprawiedliwieniami, służą przecież nam a nie Bogu.
Ps. Ale nie jestem święty... -
hannah
To czy jesteśmy panami samego siebie czy nie już długo chodzi mi po głowie. Są sprawy nad którymi w swoim życiu możemy zapanować i sa takie które po prostu się dzieją. tak jest na przykład z uczuciami. Sam nie rozbudzisz miłości, nie wzniecisz pragnienia, nie ogarniesz swych uczuć. Możesz myśleć ze tego dokonałeś.
Ale na krótką metę.
A jezeli wiemy co jest dobre (np. Bóg na pierwszym miejscu w życiu) to nie ma co czekać na wielkie uczucia czy emocje. Kwestia decyzji. I pracy nad tym. I będzie dobrze. Bedzie super.
-
Lukaszek
Słonko, życie jest faktem-))))))))
Jesli Bóg jest na pierwszym miejscu to wszystko jest na dobrym miejscu.
Coelho pisze tylko o 3 rodzajach miłości (w Pielgrzymie). Są to Eros, Filos i Agape i to jest bardzo dobry podział. My ludzie za dużo się martwimy, a już na pewno za wiele gadamy gdy słowa sa niepotrzebne. Ba może nawet boimy się kochać, bo jesteśmy przyzwyczajeni do wiecznego cierpienia. Cierpimy z powodu władających nami namiętności. Jezus dał się ukrzyżować po to aby własnie nam to udowodnić!
Wierze, że Bóg ma marzenie o każdym z nas. Marzenia są piękne jak gwiazdy w bezchmurną noc, jedne małe inne duże ale wszystkie jednakowo cenne. Może wystarczy się poddać temu nurtowi (jesli wiesz co mam na myśli)... Może czasem trzeba zaryzykować i rzucić się na głębsze wody...
Miłość cierpliwa jest, łaskawa jest. Miłość nie zazdrości, nie szuka poklasku, nie unosi się pychą [...] Miłość wszystko wytrzyma...
Jeśli zaczniesz tym żyć, to po co zastanawiać się o kwestii decyzji czy pracy nad miłością?? Miłość to nie jest bezcenny kamień, który się szlifuje - szlifujmy własną osobowość!!!
"Nienawiść wznieca kłótnię, miłość wszelki błąd ukrywa"
Ks. Przysłów -
hannah
Należy ryzykować, należy poddać sie namiętnościom, łamać granice w których dotychczas żyliśmy, które stworzylismy sami.
I tak chcę. Jest ciężko. Pomału- ale do przodu. I bedzie dobrze.
a co do miłości.
Coraz trudniej mi wierzyć że jeszcze istnieje na tym świecie taka jak ją opisał apostoł Paweł w liście do Koryntian...
Bo w tym świecie za wiele osób mówi "kocham". Za często. Banalnie.
A -
Lukaszek
No dobra, wysiadam, teraz już brak mi słów...
Czcemu??
Bo do tego cytatu nie ma co dodać ani co ująć...
Bardzo mi sie podoba, muszę go przemyśleć
-
hannah
-
hannah
zawsze jest coś dodać i coś ująć :P
Czy nie wiesz że słów jest zbyt mało by wyrazić myśli, uczucia?
A wartość uczuć i myśli za wysoka by ją zamykać w słowach?
(ogłaszam konkurs na morał tej wypowiedzi :) )
pzdr :)) -
YouR AnGeL
slyszalam ze Paula Coelha nie przyznaje Kosciol.... Ale pomimo to mysle ze on wierzy niewiem czy w Boga ale ze na tym swiecie nic sie nie dzieje przez przypadek..... i ze nam juz jest wszystko pisane.... -
Brańska :)
- 1
- 2