-
Plum
Polecam "Świat według Garpa" John Irving - "autor w sposób tragikomiczny opowiada historię pisarza w latach 70 ...jak głoszą krytycy, Irwing sparodiował własny proces rozwoju literackiego, w dzisiejszym społeczeństwie w którym liczą się tylko wartości komercyjne i widowiskowe sukcesy" - K. Mętrak
oraz "Biegając z nożyczkami" - "jest sprośną, skandaliczną, często zabawną relacją czegoś, co brzmi jak prawdziwie nieszczęśliwa opowieść" - The New York Times
i drugą część "Spragniony" Augusten Borroughs - "to więcej niż opowieść rozdzierająca serce. To rzecz wręcz heroiczna. Tak jak przy poprzedniej, skączyliśmy książkę zaskoczeni nie tylko tym, że Borroughs potrafi pisać tak znakomicie, ale tym, że on jeszcze żyje" - People
...z niecierpliwością czekam na jego kolejne powieści -
Aleksandra.
A ja polecam ,,Kiedy byłem dziełem sztuki" - Eric-Emmanuel Schmitt
Zdesperowany bohater na skraju samobójstwa podpisuje iście faustowski pakt ze spotkanym przypadkowo artystą. Odda się w jego ręce, w zamian za co odzyska sens życia. Jako żywa rzeźba staje się sławny i podziwiany. Traci tylko jedno – wolność. Gdzie kończy się sztuka, a zaczyna manipulacja? Co stanowi o naszej wyjątkowości? Jak zwykle u Schmidta, ważne pytania podane lekko i z przymrużeniem oka.
-
Adżi
-
joasiak_**
polecam książki Paulo Coelho,,Największy dar"..
..B.Jasnyk, oraz przepiękną historię głuchoniemej dziewczyny, która odzyskała słuch..- napisanej przez F.Bollag . Książka nosi tytuł ,,Wyszłam z krainy ciszy".. -
-
...::: Almare :::...
Tolkien, Tolkien i jeszcze raz Tolkien. A która książka? Oczywiście wszystkie :) !!!!!!! -
Ewelina
odkąd czytam P. Coelho to inne książki mnie zwyczajnie męczą.
ale polecam 'dobranoc słoneczko' . piękne i smutne. -
Judyta
-
Anonim
-
Mateuuuuuuszu!
-
Seszen.
Ćpun- duża odskocznia od Coelho..
Kontrowersyjna i szokująca powieść dla dorastającej młodzieży- chociaż zależy jeszcze jakiej. Jej tematyka wiąże się ze sprawami seksu i używania narkotyków. Akcja toczy się w latach 80-tych, a jej bohaterowie to para czternastolatków, Gemma i jej chłopak Smółka. W poszukiwaniu szansy na urzeczywistnienie swojej miłości, zniechęceni nudą małomiasteczkowego życia i rygorystycznością rodziców, uciekają z domu do dużego miasta..
Książka nie nadająca się dla wszystkich, wymaga dużo myślenia :)