Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Mam do Was kilka pytań. Proszę o szczere odpowiedzi :)

Czy podchodzicie do twórczości Paulo Coelho absolutnie bezkrytycznie?

Czy nie pojawiła Wam się w głowie myśl, że większość rzeczy, które wypisuje Paulo Coelho to banały?

Czy cytaty, które z nabożeństwem postujecie nie uważacie za rzeczy, które doskonale sami wiecie lub były wam mówione przez rodziców/przyjaciół/znajomych?

Czy te złote myśli, tak poruszające i skłaniające Was do reflekcji przekładają się na Wasze życie oraz Wasze czyny?

Czy czytaliście może Siddhartę Hessego? Jeśli tak, to czy zauważyliście, że Paulo zerżnął z tej powieści prawie wszystko do swojego Alchemika?

Dziękuję i pozdrawiam.
  • Charles

>Czy podchodzicie do twórczości Paulo Coelho absolutnie bezkrytycznie?

nie.

>Czy nie pojawiła Wam się w głowie myśl, że większość rzeczy, które wypisuje Paulo Coelho to banały?

wiekszosc, nie.

Czy cytaty, które z nabożeństwem postujecie nie uważacie za rzeczy, które doskonale sami wiecie lub były wam mówione przez rodziców/przyjaciół/znajomych?

nie.

>Czy te złote myśli, tak poruszające i skłaniające Was do reflekcji przekładają się na Wasze życie oraz Wasze czyny?

mnie raczej nie poruszaja. ale raczej tak.

>Czy czytaliście może Siddhartę Hessego? Jeśli tak, to czy zauważyliście, że Paulo zerżnął z tej powieści prawie wszystko do swojego Alchemika

nie czytałem.

pozdrawiam.

• Monika

>UzumakiShadow napisał
    >Mam do Was kilka pytań. Proszę o szczere odpowiedzi :)
    >
    >Czy podchodzicie do twórczości Paulo Coelho absolutnie
    >bezkrytycznie?
    >
    Nie.
    >Czy nie pojawiła Wam się w głowie myśl, że większość
    >rzeczy, które wypisuje Paulo Coelho to banały?

Tak pojawila.uwazam ze praktycznie wszystko co pisze to sa banaly ale ladnie,zgrabnie ujete.
    >
    >Czy cytaty, które z nabożeństwem postujecie nie uważacie
    >za rzeczy, które doskonale sami wiecie lub były wam
    >mówione przez rodziców/przyjaciół/znajomych?

Tak tez uwazam.i wcale sie nimi nie podniecam.
    >
    >Czy te złote myśli, tak poruszające i skłaniające Was
    >do reflekcji przekładają się na Wasze życie oraz Wasze
    >czyny?
    >
    czy ja wiem,czytam jego ksiazki bo sie przy nich relaksuje.

>Czy czytaliście może Siddhartę Hessego? Jeśli tak, to
    >czy zauważyliście, że Paulo zerżnął z tej powieści
    >prawie wszystko do swojego Alchemika?
    >

nie,nie czytalam,niestety nawet o tej ksiazce nie slyszalam,moze kiedys przeczytam.

>Dziękuję i pozdrawiam.
    nawzajem.

• Anonim

czy książki które polecacie można dostac w publicznej bibliotece ??
  • Anonim

potrzebuje określić czas i miejsce akcji "Alchemika"!
    help!
  • Anonim

>nIka napisała:
    >potrzebuje określić czas i miejsce akcji "Alchemika"!
    > help!

miejsce to najprawdopodobniej Andaluzja
  • ehfhh

Chciałabym wykorzystać Coelha do mojej prezentacji maturalnej i poradzić się Was.
    Temat brzymi: motyw matki w literaturze i sztuce, którą książkę mi polecacie?
  • Anonim

Z książek Paula Coelho raczej nic konkretnie nastawionego na relacje matka-dziecko nie znajdziesz. Ale jeżeli chodzi o literaturę współczesną to polecam książki Doroty Terakowskiej: przede wszystkim 'Poczwarkę', a także 'Ono'. Warte uwagi i idealnie pasujące do Twojego tematu.
    Zazdroszczę takiego tematu, moja nauczycielka wrobiła mnie we 'współczesny reportaż'..
  • X/Apis

W regulaminie:

"kazdy ma prawo do wyrazania wlasnych pogladow o ile umie je dobrze uargumentowac i pozostaja w granicach dobrego smaku"

Czy to są wystarczajace argumenty by nie czytać Paulo ?:
    http://www.gavagai.pl/words/coelo.p...

"Sprawa jest bardzo prosta, jednak umyka czytelnikowi, jeśli ten świadomie się nie koncentruje się na tej kwestii. Największe zarzuty, jakie podejmuję wobec Coelho:

- Otóż ze wszystkich tych jego opowieści nie wynika żadna głęboka przemiana w czytelniku. Nie jest on zmuszony do zakwestionowania swoich błędów, swojego systemu wartości, swoich uczynków w życiu codziennym.

- Książki Coelho nie wywierają presji na czytelnika. Nie zmuszają do PRACY nad sobą. Dają tylko zadowolenie i miłe uczucie. Dlatego właśnie są tak popularne. Czytelnik je czyta, zachwyca się ich pięknem i myśli, że sam jest dobry i szlachetny tylko dlatego, że tą książkę (np. Alchemika) przeczytał.

- Zarysowane powyżej jest wzmocnione przez to, iż fabuła jest zbyt baśniowa i oderwana od realnych mechanizmów społecznych i psychologicznych. Świat nie działa tak jak stara się to zasugerować Coelho! (przykłady poniżej)

- Coelho kładzie nacisk na przychylne nastawienie wszechświata i zdarzeń niezależnych. Taki nacisk każe nam myśleć, że wcale nie musimy się starać i ciężko pracować, aby osiągnąć sukces i szczęście. To nie jest prawdą - no, chyba że ktoś odziedziczy wielki spadek. O ile pozytywne nastawienie do wszechświata jest koniecznym punktem wyjścia do produktywnej aktywności, to aby coś osiągnąć, potrzebna jest tylko praca i praca.

- Niebiezpieczny punkt: Coelho wbudowuje w swoje książki prawdy, bądź półprawdy, które choć ładnie brzmią i w zasadzie można się z nimi zgodzić. Jednak te idee działają na zasadzie konia trojańskiego i służą do przemycenia treści bzdurnych i wprowadzających w błąd, a które już mniej krytycznie z rozpędu i przez nieuwagę przyjmujemy za oczywistą mądrość wspaniałego autora. "
| |

"Moje serce obawia się cierpień, powiedz mu ,że strach przed cierpieniem jest straszniejszy niż ...

Fotki

Miejsca grona (0)