-
Zezowaty_Kot
w potędze podświadomości nie ma nic z filozofii.... to jest tylko kiepski poradnik dla ludzi słabych psychicznie... bardzo słabych.
no i dla kogoś kto ma poważne problemy z prawidłową percepcją -
Zezowaty_Kot
filozofia dla mas....hhhmmm a ja powiem że tak. kazdy człowiek ma jakąś swoja filozofię,ja również. nie znaczy to że różni sę ona od innych. bo fakt jest taki że wszystkie ludzkie filozofie opierają się na pewnych zasadach.
coelho w swych dziełach przekazuje nam to co już pisali w biblii,to o czym mówił arystoteles... to co teraz nawet kaczyński chce nam pokazać... a mianowicie priorytetalność.
czy to zjawisko u coelho jest niezwykłe ??? nie wydaję mi się.niezwykły jest tylko język jakim ten człowiek operuje i za to go cenie. ale tak naprawde on żadnej filozofii nie tworzy. tylko bazuje na tej która istnieje od wielu stuleci -
Anonim
A ja jednak uważam, że kierowanie się głosem podświadomości jest jakąś filozofią życia. No, ale temat mamy Coelhowy :P -
en_
Ja czytając "Alchemika" siedziałam z ołówkiem w rąsi i zaznaczałam różne fragmenty...Wg mnie "prawdy życiowe"...Uważam twórczość Coelha za filozofię dla każdego...Nie dla mas...Ale dla indywindualności każdej istoty :) Co prawda przeczytałam jak dotychczas tylko jedną książkę i to nie w całości...Więc może moje zdanie się nie liczy...Każda następna książka może się diametralnie różnić od poprzedniej...Ale po przeczytaniu tych wszytkich słów, zdanań, rozdziałów "Alchemika".. Uważam, że Coelho na prawde tworzy coś wspaniałego :) -
-
marija
a jaka jest filozofia "nie dla mas"?:)
to jest spór, który nie ma rozstrzygnięcia, i ot cala prawda. -
Anonim
Bardzo spodobał mi się ten post..
Spotykam często opinie na temat Coelho iż jest to właśnie "lektura dla ubogich intelektualnie osób,które starają się dowartościować <iż cokolwiek> czytają,a następnie powołują się na takie osoby jak On i jego książki" ..
Jestem fanatykiem jego twórczości - przeczytałem prawie wszystkie Jego książki wydane po polsku - jednakowoż ciężko się nie zgodzić z niektórymi stwierdzeniami, "że pisze na jedno kopyto". Znajdują się wybitne publikacje wg mnie jak osławiony Alchemik Weronika Piąta Góra,ale są też całkowicie chybione (wg mnie) jak 11 minut czy Czarownica..
W jaki sposób osoby mogą wyciągnąć coś więcej z jego książek kiedy część książek jest bliźniaczo podobna?
Filozofia dla mas? - Wątpię. - Każdy odbiera Jego książki na swój indywidualny sposób..Wydaje mi się,że osoby które na przykład nie zauroczyły się alchemikiem nie powrócą do lektury innych powieści,gdyż uznają je za nudne.
Uważam iż książki te wypełniają pustkę w przestrzeni tego świata - niejednokrotnie pozwalały mi przezwyciężyć różne problemy. Każdemu polecam te lekturę - nawet jeśli ktoś nie jest fanem - warto przeczytać dla samego siebie. By odnaleźć drogę..
Pozdrawiam