Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Maryś

... dla Was Cala plyta "So" jest roowniez jednym WIELKIM .............................. .........
    WYPALEM ??? .................... na mnie dziala jak balsam na moja dusze , umysl i wszystko ... mmmmmm ...
  • Radioactive Boy

osobiscie bardziej mnie porusza US
  • Agent Jej Królewskiej Mości

kilka piosenek z SO (Mercy Street, Red Rain, Don't Give Up czy We Do What We're Told) to arcymistrzostwo, kwintesencja stylu Petera Gabriela. Ale, niestety sa tam rowniez przeboje pop robione dla komercyjnych rozglosni radiowych (Sledgehammer czy Big Time :-/). czesto, podczas sluchania zdarza mi sie pomijac te utwory...
    Tez wole US albo UP
  • Maryś

...DZIEKi za Wasze zdania ... musze porownac ..ale wydaje mi sie ze co by nie bylo to Peter Gabriel jest wyjatkowym muzykiem ... jego muzyka jest wyjatkowa :)
  • <<<EM®AD>>>

nie tylko muzyka , jego głos też jest wyjątkowy . Fakt , że nie wszystkie jego utwory podobają mi się to jednak uważam , że jest jednym z najleprzych wokalistów .
    Jednocześnie mam pytanie , co sądzicie o płycie OVO ?
  • Radioactive Boy

niewatpliwie to trudna plyta i z samego poczatku nie moglem sie przekonac do wielu fragmentow, jednoczesnie inne mnie zachwycaly....może troche za malo na niej glosu Petera, może jest ona zbyt eklektyczna, ale nie ma sposobu by po kilku UWAZNYCH przesluchaniach nie ulec jej niewatpliwemu urokowi- zreszta to samo tyczy sie UP...
  • Anonim

MI osobiście najbardziej podoba się OVO Milenium Show... SO słyszałem jako pierwsze... a co do komercji, to każdy utwór kolego jest komercyjny, skoro jest nagrany. A jeśli rozgłośnia akurat te puszcza, to oznacza że chyba są dobre... A Peter Gabriel jest jednym z najlepszych mi znanych muzyków, a w tej branży nie ma niekomercyjnych twórców...

Sorry za zbesztanie :P
  • Radioactive Boy

poniekad masz racje, co nie zmienia faktu ze radio puszcza te bardziej przystepne utwory, zeby sie masowy odbiorca nie znudzil i nie przelaczyl odbiornika na konkurencje...a u Gabriela kocham wlasnie te bardziej wyrafinowane utwory i ja doceniema SO tak nie przezywam tego co towarzyszy mi z kazdym kolejnym odsluchem US czy UP
  • Maryś

Radioactive Boy - widze ze rzeczywiscie sa te plyty Dobre ... Dzieki :)
  • Radioactive Boy

nie ma sprawy :):):)
  • Maryś

:) ... byc moze Bardzo mi pomogles ... jak trafi do mnie lepiej niz SO to nie bede miala slow zeby dziekowac bo ta muzyka ulatwia mi czasem funkcjonowanie ... DZIEKUJE !!! :)
  • Radioactive Boy

to polecam zapoznanie sie tez z plytami z muzyka filmowa Gabriela- polecam zwlaszcza te do Last Temptation i Long Walk Home....
  • Radioactive Boy

jak ja to napisalem....jaki wstyd :|
  • Maryś

iiiiiiiiii tam ... przymkniemy oko .... nikt nie zauwazy :)
  • <<<EM®AD>>>

Dzięki za odpowiedzi , nawiązując do płyty OVO i porównując ją z poprzednimi arcydziełami Petera Gabriela , osobiście uważam , że Peter nie jest ograniczony wyłącznie do "zgromadzenia" - jeśli tak to mogę nazwać - wokół siebie fanów muzyki jaką tworzył w poprzednich latach sięgając nawet czasów Genesis , gdzie jako wokalista przyczynił się do stworzenia naprawdę przepięknych utworów . Ale nie o Genesis mowa. Płyta OVO różni się dość bardzo od tych poprzednich co wskazuje na wszechstronność Petera w dziedzinie muzyki i zachęcanie do słuchania jego utworów ludzi którzy być może do tej pory nie znali Petera i jego twórczości . To równierz tyczy się utworów puszczanych w rozgłośniach radiowych . Te utwory są potrzebne właśnie po to żeby wpadły w ucho całkiem "obcemu" słuchaczowi i po tej nitce doprowadziły go do trudniejszych utworów. Czy podzielacie moją opinię ?
  • Radioactive Boy

nie wiem czy dobrze cie rozumiem, ale mysle ze peter to jest ostatnia osoba ktorej zalezy na przyciaganiu do siebie ludzi, a fakt ze nagrywa takie a nie inne utwory swiadczy bardziej o jego erudycji muzycznej, odwadze i otwarciu na roznorakie nurty- jakby chcial zatrzymac sie na Genesis to nie mielibysmy tylu rewelacyjnych plyt tylko zbior mniej lub bardziej udanych kopii "selling england...."
  • <<<EM®AD>>>

nie wątpię w to co napisałeś , że Peter nie ma na myśli przyciągania ludzi do siebie . Miałem na myśli to , że Peter chce zachwycić swoją muzyką każdego człowieka a tworząc utwory które trochę odbiegają od tych z lat poprzednich , sprawia że są one przyswajalne przez kogoś komu ciężko jest pojąć te trudne utwory . A nawiązując do Genesis - to tu właśnie Peter zachwycił mnie swoim wokalem . Dlatego postanowiłem przysłuchać się utworom które sam tworzył i tworzy czego nie żałuję .
  • Radioactive Boy

u mnie dzialalo to w druga strone tzn. najpierw przypadkiem wpadla mi w rece plyta UP, pozniej stopniowo poznawalem tworczosc Petera wlaczajac w to co robil w Genesis- bez niego to juz nie ten zespol, podobaja mi sie tylko 2 plyty z tego okresu (A Trick of the Tail i Wind and Wuthering), pozniej odszedl Hackett i wszystko sie rozwalilo (chociaz z drugiej strony mamy rewelacyjne dziela solowe Gabriela i Hacketta:))
  • <<<EM®AD>>>

Zgadza się :) Z płyt Steeva Hacketta mam na razie tylko 1 , ale zamierzam bardziej przysłuchać się jego twórczości . To fakt , że po odejściu Gabriela i Hacketta to już nie ten zespół , ale pozostał w nim nie mniej profesjonalny Phil Collins . Jedną z płyt której z przyjemnością słucham to And Then There Were Three ..... Najmniej podoba mi się ABACAB . Ogólnie Genesis zmienił trochę kierunek swojej twórczości . Ale jak sama nazwa zespołu wskazuje - to "genesis" wspaniałych dzieł Gabriela , Hacketta i nie tylko ich .
  • Radioactive Boy

hmmm....dziwne jest tylko ze mnie bardziej wzruszaja solowe plyty Gabriela i Hacketta (co nie zmienia faktu ze Genesis tez bardzo lubie)
| |

Pierwszym utworem Gabriela, jaki usłyszałam, było "Mother Of Violence". Niby prosta piosenka, a j...

Fotki

Miejsca grona (0)