PHP [1810]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

Cześć,

Mam problem: na niemoim serwerze mam zabezpieczenie, polegające na tym, że nie mogę nawiązać połączenia z bazą danych będącą na zewnętrznym serwerze. Niestety połaczenie z bazą za pomocą mysql_connect() na tym serwerze nie jest mozliwe. Jak mogę to obejść?

Na innych serwerach połączenie z zewnętrzną bazą danych działa mi poprawnie.

Z góry dziekuję :)
  • Brut[all]

Blokada jest nałożona na samą funkcję mysql_connect(), czy np. zablokowane są domyślne porty bazy danych??
  • Anonim

hmmm

moze powinienes porozmawiac z administratorem serwera. ja na jego miejscu nie czulbym sie dobrze.. gdyby user mi cos obchodzil

:PPPPPP
  • Anonim

ograniczenia dotycza przeciez samej bazy danych mysql, po prostu nie mozna z dowolnego serwera sie z nia laczyc, tylko z tych, na ktore pozwala admin i wlasnie z adminem bazy danych musisz porozmawiac
  • Brut[all]

Domyślam się, że autor tematu na innych serwerach www próbował się łączyć do tej samej bazy danych i to mu właśnie wychodziło.
    Sądzę też, że nie zapomniał o tym, że użytkownicy w MySQLu mają, poza nickiem, swój adres, z którego mogą się logować.

Czemu uważasz, że blokada może być nałożona tylko ze strony bazy danych??
  • Anonim

bo to rozsadne...
  • Anonim

Admin serwera www, z ktorego sie łacze do serwera baz danych nie zmieni konfiguracji. Bo chce aby skorzystac z jego odplatnej bazy danych :)

Konfiguracja serwera baz danych dla mojej bazy zezwala na polaczenie z innego serwera nie tylko po localhost...
  • Brut[all]

A więc ponawiam pytanie:
    W jaki sposób funkcjonuje blokada??
    Jaki błąd dostajesz po próbie wywołania mysql_connect()??

I fakt.
    ja bym się bał coś takiego robić.
    Jeśli bym tylko miał taką możliwość, zmieniłbym serwer.
  • Anonim

piszesz ze serwer baz danych przyjmuje polaczenia z zewnatrz... ale czy przyjmuje z tego akurat serwera, z ktorego ty chcesz sie laczyc?? o ile dobrze pamietam kazdy dozwolony serwer trzeba wpisac w któryś z plików konfiguracyjnych....
  • Anonim

nie do pliku konfiguracyjnego i nie trzeba. Wystarczy ustawic host jako '%'.
  • Anonim

Dokładnie jest % i to rozwiazuje.

A problem jest przy polaczeniu za pomoca mysql_connect() - przy wywolaniu jest komunikat: Warning: mysql_connect(): Access denied for user ... ale fakt jest taki, ze ta firma nie pozwala na polaczenia z zewnatrz (tak mnie poinformowali), a niestety nie moge zmienic teraz firmy hostingowej...
  • Anonim

Hm, skoro zwraca access denied, no to dziwna sprawa.
    Ale skoro jest tak, jak mówisz i chodzi o to, że admin zablokował możliwość łączenia się z innymi bazami danych, to na Twoim miejscu poszukałbym, może ktoś napisał alternatywne funkcje, pozwalające łączyć się z bazą danych omijając mysql_connect().
| |

Świat też został napisany w PHP. Przez jakiegoś studenta, na umowę zlecenie.

Fotki

Miejsca grona (0)