-
Anonim
W weekend rozpoczal sie nowy sezon w hispanskiej La Liga.
W tym topicu wymieniac mozna poglady na temat zawodnikow, druzyn, transferow meczow, terminarza, wynikow...i w ogole wszystkiego co zwiazane z PD.
tak wiec 1sza kolejka.
Valencia 2 - 1 Real Betis
Dep. La Coruna 3 - 2 Real Zaragoza Recreativo Huelva 1 - 1 Real Mallorca
Real Madryt 0 - 0 Villarreal
Racing Santander 0 - 1 Atletico Madrid
Osasuna 0 - 2 Getafe
Espanyol 0 - 1 Gimnastic
Athletic Bilbao 1 - 1 Real Sociedad
dzisiaj:
Celta Viga - FC Barcelona
jutro:
Sevilla - Levante
juz w 1szym, sobotnim meczu Valencia spotkala sie z Betisem. Spotkanie to, obok meczu Realu z Villareal uwazane bylo za najciekawsze. Wygrala faworyzowana Valencia po bramkach Morientesa i Albiola.
Za pewna niespodzianke uwazam porazke Realu Zaragoza. Druzyna ta dokonala, jak na siebie, spektakularnych i ciekawych transferow, ktore pozwolic jej mialy na walke o europejskie puchary, a moze nawet oi prawo gry w LM. Zaragoza jednak polegla. Narazie jednak, to poczatek sezonu i mozna uznac to za falstart druzyny z Zaragozy.
Za niespodzianki mozna uzanac tez wygrana na wyjzedzie beniaminka, Gimnastic Tarragota z Espanyolem i porazke Osasuny, ktora walczyc miala o europejskie puchary, z podmadryckim Getafe.
Ciekawie zapowiadajace sie spotkanie Realu Madryt z Villareal, nie przynioslo bramek. Pilkarze ze stolicy Hiszpanii grzeszyli nieskutecznoscia, a ich gra wygladala naprawde dobrze.
-
Anonim
Co do Zarragossy to zdrarza sie bardzo czesto że dróżyna po wielkich przebudowach, która dostaje miano jednego z faworytów rozgrywek zbiera baty w pierwszych meczach sezonu, a dopiero później wychodzi na prostą i zaczyna wygrywać. (patrz Lech Poznań, Everton w zeszłym sezonie(lub nie zaczyna:)) -
Boomer
Real z Villareal zagrał średnio. Nie wyglądało to źle, ale Królewscy nie stworzyli sobie zbyt wielu dobrych sytuacji strzeleckich, a jeśli już te były, to nie potrafili ich wykorzystać. W pierwszej połowie Real przeważał, a w drugiej mecz się wyrównał i zrobił nudny, bo mało się działo przy obu bramkach. Ale to dopiero początek sezonu, zobaczymy jak się oba zespoły będą spisywały po miesiącu od startu PD. -
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
Realowi potrzebny jest ktos kto będzie choc troche Zizou przypominał bo inaczej nici z sukcesów... -
-
Mathammor
Hm, na mój gust powinnie zazcać od wypieprzenia Beckhama i Ronaldo - są lepsi na ich pozycjach. Oby Rud był taki... -
Mario
Zobaczymy co zagra dzis Barca. Boje sie, aby nie było Realu Madryt Bis, gdzie nie ma komuu grac, bo same gwiazdy są. -
Boomer
Ruud już niedawno dał próbkę: w meczu o Trofeo Santiago Bernabéu strzelił dwie bramki i zapewnił zwycięstwo nad Anderlechtem 2:1. A w pierwszej połowie Real zagrał świetnie - to pokazuje, że te gwiazdy mogą grać zespołowo. -
Mathammor
I oby to nie był "łabędzi śpiew";) Jeżeli wszystkie trybiki załapią - oddałbym wszystko za obecność na Santiago Bernabeu w klasyku z Barceloną:) -
Я▲▼™
Moim zdaniem ten sezon Primera Division wygra Real Madryt po wyrównanej walce z FC Barcelona i jakims innym klubem -
Anonim
Celta Vigo - Barca 2:3
Barca wygrala, ale mecz byl niesamowicie dramatyczny i emocjonujacy. Blaugrana zafundowala niesamowity dreszczowie. 1sza polowa bardzo slaba w wykonaniu Mistrzow Hiszpanii, co spowodowalo utrate gola.
W 2giej polowie zobaczylismy zupelnie inne oblicze Barcy. Pilkarze wyszli na boisko zdeterminowani i z ogromna checia odrobienia strat i zwyciestwa. Udalo im sie strzelic 2 bramki - Eto'o i Messi, ktory wg mnie zagral kapitalne spotkanie, godnie zastapil Dinho i byl najlepszym pilkarzem na boisku. Na 2 trafienia Barcy odpowiedziala Celta trafieniem Lopeza. Przy tym golu nie popisal sie nowy nabytek Barcy - Zambrotta oraz kapitan, Puyol. Bylo 2-2. Na boisko wszedl Gudjohnsen. I chyba po to zostal sprowadzony. Swietnie podanie od Zambrotty i piekna bramka Islandczyka, ktora dala Barcelonie, nielatwe, 3 punkty.
Fatalnie zagral po raz kolejny Motta, ktory obchodzil dzisiaj urodziny.
Slaby wystep Rafy i Giuly'ego.
Dobrze zaprezentowali sie Zambrotta, Gio i Eto'o
Bardzo dobre spotkanie rozegral Messi :) -
Juliett
A ja ciesze się z wygranej Atletico i z gola strzelonego przez Fernando Torresa :)
Nie przepadam za to za Realem ale rzeczywiście widać, że brak im kogoś na miejsce Zizou... Ronaldo podobno pozbył się kilogramów ale i tak raczej nic juz niego dobrego nie będą mieli :P -
Anonim
Cieszy mnie bardzo przebudzenie Barcy w drugiej połowie meczu z Celtą. Prawdopodobnie otrząsnęli się już z klęski (bo chyba tak należy to nazwać) z Sevillą w Superpucharze Europy. Tak klasowa drużyna jak FCB nie zwykła grać dwóch kiepskich meczów z rzędu. Zafundowali wszystkim swoim socios prawdziwy dreszczowiec! Do końca nikt nie mógł być pewny wygranej Barcy. Duży "+" dla Gudiego za decydujące trafienie - sam Henka by się tego nie powstydził.
Co do Realu, to bym go nie skreślał, bo dokonali b.wielu wzmocnień, a wciąż chcą czynić nowe. Poza tym Fabio Capelo (wg mnie jeden z 5 najlepszych trenerów świata) ma swój jasno ułożony plan odbudowy wielkiego Realu i konkretnie go przeprowadza (chce podziękować za współpracę Pablo Garcii, Gravesenowi i Cicinho, a nawet sam Ronaldo nie mógł czuć się przez pewien czas pewny swego miejsca w Madrycie). Ten człowiek odbuduje wielki Real i jestem tego absolutnie pewien. Jest to tylko kwestia czasu. Może w tym sezonie nie zagrożą jeszcze Barcy w walce o mistrza, alw już za rok sytuacja może (oby nie!!!) się odwrócić.
Jeśli chodzi o Saragossę, to myślę, że jeszcze nieraz pokażą na co ich stać i wywalczą min. Puchar Uefa. Będą groźnie nawet dla najlepszych - Barcy, Valencii i Realu. Każdy musi się z nimi liczyć i na nich uważać!
Cieszy mnie dobra postawa w pierwszej kolejce Atletico Madryt i Valencii. Atletico dokonało wielu bdb transferów i mierzy z pewnością wysoko. Życzę im jak najlepiej i myślę, że mają duże szanse na LM. Valencia zapowiadała przed sezonem walkę o mistrza i jak narazie jest na dobrej drodze. Jednak, aby móc powiedzieć coś konkretnego o formie i szansach Nietoperzy w tym sezonie, trzeba będzie poczekać na mecze z lepszymi przeciwnikami, którzy zmuszą "Los Ches" do dużego wysiłku.
Dzisiaj zagra swój pierwszy mecz koejny pretendent do europejskich pucharów i triumfator Superpucharu Europy - Sevilla FC. Zmierzą się z (bardzo wzmocnionym w oknie transferowym beniaminkiem) Levante. Beniaminek nie jest wprawdzie bez szans, ale jeśli gracze z Andaluzji zgrają chociaż na 70% tego, co z Barcą, to myślę, że pewnie wygrają. Jeśli Sevilla utrzyma taką formę, jaką zaprezentowała w piątkowy wieczór, to może śmiało myśleć o LM w przyszłym sezonie. -
Boomer
wytłumaczcie mi, jak to jest, że tak wielki trener jak Capello chce się pozbyć Cicihno?? Jeśli ten przejdzie do jakiegokolwiek klubu (pewnie jednego z tych największych), to tam będzie grał swoje i w przyszłości zarząd Realu będzie sobie wypominał, że wypuścili tak dobrego piłkarza. Jest młody, ma parcie na bramkę przeciwnika, byłby idealnym następcą Salgado. Fakt, że gorzej u niego w defensywie, ale można potrenować nad tym. Jak to jest, że Capello nie widzi, że ma prawdopodobnie najlepszego prawego obrońcę świata (wg mnie)? -
Anonim
najlepszym prawym obrońcą na świecie w tej chwili jest taki pan Dani Alves z Sevilli i sie nie kłóć, bo mam rację na bank ziomuś! -
-
-
Anonim
Wie ktoś może jak sie zaprezentował Athletic Bilbao? I czy dokonał jakichś wzmocnień przed sezonem? I jak widzicie ich szanse na puchary? -
Anonim
>Migel napisał
>Wie ktoś może jak sie zaprezentował Athletic
>Bilbao? I czy dokonał jakichś wzmocnień przed
>sezonem? I jak widzicie ich szanse na puchary?
sytuacja transferowa Athleticu Bilbao wyglada tak:
odeszli: Azkorra (do Albacete), Lacruz (do Espanyolu), Karanka (do Colorado Rapids), Arriaga (do Las Palmas), Felipe i Tarantino (do Numancii), Guerrero zakonczyl kariere, Escalona i Bordas szukaja klubu, a Gurpegi dostal 2,5-roczna dyskwalifikacje za doping.
przyszli: Gabilondo pomocnik, z Realu Sociedad), Sarriegi (obronca, z Deportivo Alaves) i Javi Martinez (pomocnik, z Osasuny)
ich szanse na puchary sa bardzo, bardzo male. Przy takich przeciwnikach jak Barca, Real, Valencia, Sevilla, Betis, Villareal, czy Celta wygladaja niestety bardzo marnie. Ale ich polityka klubowa jest troche ograniczona. Od poczatku istnienia klubu grac w nim moga tylko rodowici Baskowie. Ogranicza im to w znacznym stopniu mozliwosci transferowe, co powoduje, ze kadra zespolu nie jest zbyt silna. Ja przewiduje dla nich miejsce w tabeli od 13-17 raczej. -
Anonim
>Przypadkowy Profesjonali sta napisał
>wytłumaczcie mi, jak to jest, że tak wielki trener
>jak Capello chce się pozbyć Cicihno?? Jeśli
>ten przejdzie do jakiegokolwiek klubu (pewnie jednego z tych
>największych), to tam będzie grał swoje i w
>przyszłości zarząd Realu będzie sobie
>wypominał, że wypuścili tak dobrego
>piłkarza. Jest młody, ma parcie na bramkę
>przeciwnika, byłby idealnym następcą Salgado.
>Fakt, że gorzej u niego w defensywie, ale można
>potrenować nad tym. Jak to jest, że Capello nie
>widzi, że ma prawdopodobnie najlepszego prawego
>obrońcę świata (wg mnie)?
Capello mowi, ze Cicinho nie pasuje do jego filozofii klubu. Dziwne...wg mnie to swietny zawodnik, jeden z lepszych prawych defensorow swiata, wielki talent i inwestycja w przyszlosc. W dodatku Real chce za niego tylko 8 mlnow euro. Taka cena z pewnoscia nie odstraszy takich wielkich klubow, jak np Milan. Cos mi sie zdaje, ze wlasnie oni beda chcieli zakupic Cicinho, by godnie zastapil Cafu w ich zespole, a potem w reprezie Canarinhos.
Jezeli go sprzedadza, to beda po nim plakac, jak placza do dzis po Makelele... -
Anonim
W tym sezonie Valencia jest w najbardziej komfortowej sytuacji, nie broni tytułu i nie ma takiej presji jak w Madrycie, plus mają najmocniejszy atak w lidze, plus jak dowodzą poprzednie sezony mają haka na wielką dwójkę. Real niemalże (wyjątek Diarra) stracił czas w okienku transferowym, oddając w dodatku do Atletico nieoszlifowany diament. Może Capello ma na oku drugiego Panucciego, ale on napewno wie że potrzebne Realowi tytuły przyjdą gdy będzie solidna obrona. Osasuna ma chyba plany ponad miarę, choć po jednej kolejce można tylko gdybać. A Barca - ma kolekwtyw, ma tytuł i pewnie go obroni jeśli R'dinho będzie grał. Osobiście chciałbym żeby Depor dołączyło się do walki o canajmniej LM