-
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
Wydaje się że powinien powstac taki wątek bo Polska nie uczestniczy już w eliminacjach do RPA.
Smuda powołał kadre na mecze towarzyskie:
1. Tomasz Kuszczak - Manchester United
2. Wojciech Szczęsny - Arsenal FC Londyn
3. Marcin Kowalczyk - Dynamo Moskwa
4. Jakub Rzeźniczak - KP Legia Warszawa SSA
5. Michał Żewłakow - Olympiakos Pireus
6. Maciej Sadlok - Ruch Chorzów
7. Arkadiusz Głowacki - Wisła Kraków
8. Adam Kokoszka - Empoli FC
9. Piotr Brożek - Wisła Kraków
10. Seweryn Gancarczyk - Lech Poznań
11. Jakub Błaszczykowski - BV Borussia 1909 Dortmund
12. Sławomir Peszko - Lech Poznań
13. Dariusz Dudka - AJ Auxerre
14. Rafał Murawski - Rubin Kazań
15. Janusz Gancarczyk - Śląsk Wrocław
16. Kamil Kosowski - APOEL Nikozja
17. Ludovic Obraniak - Lille OSC
18. Roger Guerreiro- AEK Ateny
19. Robert Lewandowski - Lech Poznań
20. Paweł Brożek - Wisła Kraków
21. Ireneusz Jeleń - AJ Auxerre
22. Patryk Małecki - Wisła Kraków
-
Jędrek
-
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
-
Jędrek
Sadlok jest młody ,a dla Gancarczyka nie mam wytłumaczenia. Racja że skład jest mocno testowy ale lepiej żeby zagrali a nie zostali tylko powołani na ławkę. -
-
Coprasystel
Jak na razie zapowiadanej rewolucji nie ma, ale na takie prawdziwe i autorskie powołania Smudy zapewne będziemy musieli poczekać aż do przyszłego roku, bo w ciągu jednego dnia prochu się raczej nie wymyśli, a tyle właśnie minęło czasu odkąd Franz został selekcjonerem rep. Polski. Dletego też w tej sytuacji, jakieś szersze komentowanie tych zawodników w kontekście ich przydatności do wizji przeszłej kadry Smudy, nie ma w tej chwili jakiegoś większego sensu, toteż nie będę tego czynił i pozwolę sobie tylko na parę słów na temat obsady naszej bramki.
Otóż moim zdaniem powołanie dla Kuszczaka jest jasnym sygnałem, że to właśnie w nim nowy trener upatruje przyszły numer 1 w polskiej bramce, oczywiście jeśli zawczasu wyjaśni on swoję sytuację klubową, odejdzie z Old Trafford i zacznie wreszcie regularnie grać, co jeśli chodzi o tę pozycję na boisku jest bardze ważne, czy wręcz niezbędne do ogrania i utrzymywania w miarę równej i stabilnej formy przez cały rok. Jeśli chodzi o Szczęsnego, to Smudzie chodziło chyba tutaj bardziej o zmobilizowanie tego zawodnika do ciężkiej pracy, która w efekcie może przynieść mu miejsce w kadrze na euro 2012, bo oczywiście na ten czas, to w żadnym wypadku nie jest on jeszcze gotowy do występów w koszulce z orzełkiem na piersi. Teraz nie, ale za 3lata może być różnie, zwłaszcza jeśli syn pana Macieja będzie dalej się tak szybko i dymanicznie rozwijał oraz z roku na rok poprawiał swoje umiejętności... -
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
Trzeba chwalic za powołanie Kuszczaka który grał jak należy w meczach kadry i Manchesteru.
Napewno swoją kolejną szansę wykorzysta na 100%.
Kolejnym dobrym posunięciem jest powołanie Kamila Koswowskiego który jest jednak czołową postacią w APOELU.
Są wątpiliwosci co do braci Brożków którym moim zdaniem brakuje charakteru by grac w narodowych barwach.
Ogólnie powołania nie są złe na papierze.
Są postępy ws. Polskich paszportów dla Perquisa,Koscielnego,Boenischa i Aquafresci.
Smuda ponoc planuje spotkanie z każdym z tej grupy i przedstawienie swojej koncepcji.
To będą istotne wzmocnienia dla kadry. -
Jędrek
-
Coprasystel
>Jędrek napisał
>Aquafresca może jeszcze grac dla Polaków?
Smuda chyba wyrażnie powiedział w którymś z wywiadów, że powoływanie graczy typu Aquafresca czy Arboleda zupełnie go nie interesuje, zaś w kadrze mają grać tylko i wyłącznie Polacy lub ewentualnie osoby polskiego pochodzenia jak np. Obraniak czy Boenisch. Natomiast z Aquafresci to jest taki Polak, jak ze mnie kosmonauta radziecki :p -
Jędrek
>Coprasystel napisał
>>Jędrek napisał
>>Aquafresca może jeszcze grac dla Polaków?
>
>Smuda chyba wyrażnie powiedział w którymś z wywiadów,
>że powoływanie graczy typu Aquafresca czy Arboleda
>zupełnie go nie interesuje, zaś w kadrze mają grać tylko
>i wyłącznie Polacy lub ewentualnie osoby polskiego
>pochodzenia jak np. Obraniak czy Boenisch. Natomiast z
>Aquafresci to jest taki Polak, jak ze mnie kosmonauta
>radziecki :p
A Roger jest polakiem ?? -
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
Pragne przypomniec że zmieniły się przepisy.Gracze którzy grali w młodzieżówce danego kraju mogą grac w 1 kadrze w innych barwach narodowych.
Słowa Smudy były wypowiedziane przed zmianą przepisów.Aquafresca jest brany pod uwage.O tym wypowiadał się pan Chorąży czyli człowiek który odpowiada za wyszukiwanie takich przypadków.
Jego matka była 100% polką więc jest bardziej polski od Obraniaka. -
Anonim
>Jędrek napisał
>A Roger jest polakiem ??
Oho zaczyna się. Jest przede wszystkim obywatelem RP, klnie po polsku, kocha nasz kraj, jak na razie jest jedynym strzelcem dla Polski gola na euro więc warto uznać takie zasługi. Dla mnie jest Polakiem. -
Coprasystel
Mogę się założyć, że prędzej Smudzie kaktus na ręcę wyrośnie, aniżeli w prowadzonej przez niego kadrze zagra Aquafresca :p
Poza tym jakbyś był tak łaskaw i podał żródła, na których opierasz swoje informacje na tamat Włocha i innych "stranieri", którzy rzekomo są brani pod uwagę, jeśli chodzi o powołania do naszej kadry...
-
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
>░▒▓█ I am █▓▒░Legend napisał
>O tym wypowiadał
>się pan Chorąży czyli człowiek który odpowiada za
>wyszukiwanie takich przypadków.
>Jego matka była 100% polką więc jest bardziej polski od
>Obraniaka.
Czytanie ze zrozumieniem czy bez? -
Coprasystel
Przez słowo żródło rozumiem link do jakiejś poważnej strony czy portalu internetowego, bo taka informacja, że ktoś tam sobie coś czy kiedyś powiedział, to wiesz gdzie sobie możesz wsadzić... Albo opieramy się i dyskutujemy na konkretnych żródłach i na faktach, albo rozmawiamy o jakiś wyimaginowanych sytuacjach czy plotkach, które tak naprawdę mogą mieć niewiele (jeśli w ogóle) wspólnego z rzeczywistością...
Mam nadzieję, że dostatecznie wytłumaczyłem Ci co mam na myśli, bo czasami to już naprawdę nie wiem w jakim języku mam z Tobą rozmawiać...<załamka> -
░▒▓█ I am █▓▒░Legend
http://www.11.pl/polacy_za_granica/...
Pierwsze z brzegu.Ale nie wiem czy pan koordynator będzie dla ciebie dostatecznie wiarygodny.
W tygodniu był przeprowadzony z nim wywiad chyba w sportowym wieczorze.
Poproś tvp żeby udostępniła ci ten wywiad.
Fakty są takie że wszyscy w świecie tak robią.Jeżeli się zdacydują to trzeba im dac szanse bo nasza kadra potrzebuje wzmocnień. -
Coprasystel
Wszystko plotki i to na dodatek odgrzewane, gdyż kilka tygodni temu czytałem łudząco podobny artykuł do tego na jakimś innym portalu, bodajże na onet.pl :p
Zresztą moim zdaniem tematu nie ma, gdyż Smuda nie jest zainteresowany takimi rozwiązaniami, a już na pewno nie w takich ilościach, a zresztą Obraniaka już mamy, więc sądzę że jak na razie, to w zupełności wystarczy... No, chyba że chcemy jakiejś armii najemników, którzy nawet nie umieją jednego, prostego słowa w języku polskim powiedzieć, nie wspominając już o znajomości kultury czy historii, ale w takim przypadku, to ja w żadnym razie nie wróżę takiemu dziwnemu tworowi powodzenia... -
Anonim
to nie byłoby takie złe. W kadrze Górskiego też grali ludzie którzy słabo po polsku mówili ale grać potrafili. Jak zechcę posłuchać referatów to pójdę na wykład do profesora Roszkowskiego a nie na stadion. Tam się idzie na mecz. Na pewno taki Perquis, Aquafresca czy Kasmirski wnieśli by do kadry profesjonalizm i ogranie w najlepszych ligach, coś czego nasi rodzimi grajkowie nie osiągną przez najbliższe 20 lat. Do tego Polakiem jest ten kto się Polakiem czuje a nie ten kto dobrze po polsku nawija. Sienkiewicz pochodził z tatarsko-żydowskiej rodziny a pisał tak po polsku, że aż serce rośnie, sławił i kochał tak Polskę jak Wy nigdy nie ukochacie i nie wysławicie....
No ale na pewno Wasilewski czy Irek Jeleń zna historię Polski na wylot - buehe....
-
Coprasystel
Njawidoczniej większość z Was po prostu nie rozumie, co oznacza reprezentowanie swojego kraju w dowolnej dyscyplinie sportowej, że to przede wszystkim powinien być wielki honor, zaszczyt i duma. A dlaczego dajmy na to taki Aquafresca chce grać dla Polski? Ano dlatego, że Włosi go nie chcą, zaś Lippi nie wysyła do niego powołań, bo gdyby to zrobił, to nawet by się na nas nie obejrzał... To ja się Was pytam, czy naprawdę chcecie, żeby gra i reprezentowanie Polski było jakąś rezerwową opcją, tylko dlatego, że ktoś nie załapał się do gry w jakimś innym kraju, bo jest najzwyczajniej w świecie za słaby? Dla mnie takie postępowanie jest hańbą i ujmą dla reprezentacyjnej koszulki, zaś w ogóle podejmowanie jakiejkolwiek dyskusji z takimi ludżmi jest kompromitacją nie tylko dla PZPN, ale także dla całej polskiej piłki. W niektórych stytuacjach trzeba czasem unieść się honorem i dumą, nawet kosztem tych kilku bramek czy niewielkiego wzmocnienia siły gry naszej kadry.
Zresztą, co nam przyniosła naturalizacja graczy typu Olisadadebe, Roger czy Obraniak i czy odnieśliśmy dzięki nim jakiś większy sukces na przestrzeni ostatnich lat? Zatem, jeśli ktoś jest inteligentny i umie wyciągać odpowiednie wnioski, to sam powinien zrozumieć, że nie tędy droga i że zwerbowanie kilku niechcianych na zachodzie piłkarzyków, nie jest w stanie zbawić naszej piłki oraz rozwiązać jej wszystkich problemów... Gdyby wszystko było takie proste... To może najlepiej jedżmy na Copacabanę, zwerbujmy 10zdolnych chłopaków, nadajmy im polskie obywatelstwa i mamy reprezentację gotową, tyle tylko czy to ma jakikolwiek sens? -
Coprasystel
>Zawisz napisał
>to nie byłoby takie złe. W kadrze Górskiego też grali
>ludzie którzy słabo po polsku mówili ale grać potrafili.
>Jak zechcę posłuchać referatów to pójdę na wykład do
>profesora Roszkowskiego a nie na stadion.
To idż sobie na ten wykład, to się może dowiesz, co oznacza takie pojęcie jak- "metafora", bo właśnie w tym znaczeniu napisałem słowa, że naszych barw nie powinni reprezentować zawodnicy, którzy nie umieją choć jednego słowa po polsku powiedzieć... Nie trzeba być geniuszem żeby się domyśleć, że nic chodziło mi tutaj o żadną kwiecistą czy bogatą w słowa mowę, tylko o honor, zaszczyt i dumę, wynikające z przywdziewania koszulki z orzełkiem na piersi. I właśnie te wszystkie wartości, oprócz umiejętności czysto piłkarskich, prezentowali ze sobą kadrowicze z drużyny Górskiego, co m.in. złożyło się na uzyskany przez nich sukces, a które nigdy nie staną się udziałem graczy pokroju Aquafresci czy Rogera, dla których gra dla Polski oznacza tylko i wyłącznie własną promocję oraz czerpanie z tego profitów czysto ekonomicznych...
>Na pewno taki Perquis, Aquafresca czy Kasmirski
>wnieśli by do kadry profesjonalizm i ogranie w najlepszych
>ligach, coś czego nasi rodzimi grajkowie nie osiągną
>przez najbliższe 20 lat.>
Nie ma jak kompleksy, ale to na szczęcie też się leczy :p A tak na poważnie, to z tak małą wiarą w umiejętności polskich sportowców, to najlepiej w ogóle daruj sobie futbol, albo przerzuć się na kibicowanie dajmy na to takiej Brazylii, która ciągle wygrywa a przy okazji prezentuje przy tym bardzo efektowny i widowiskowy styl gry, więc myślę, że powinieneś być usatysfakcjonowany... Przemyśl to...
-
Anonim
>Coprasystel napisał
>To idż sobie na ten wykład, to się może dowiesz, co
>oznacza takie pojęcie jak- "metafora", bo właśnie w tym
>znaczeniu napisałem słowa, że naszych barw nie powinni
>reprezentować zawodnicy, którzy nie umieją choć jednego
>słowa po polsku powiedzieć...
Oh erudyta się znalazł. Akurat Roger potrafi co nie co w naszej mowie a klnie po polsku czego byłem nawet świadkiem. Do tego może czuć się Polakiem czego mu nie odbierzesz...
>Nie trzeba być geniuszem
>żeby się domyśleć, że nic chodziło mi tutaj o żadną
>kwiecistą czy bogatą w słowa mowę, tylko o honor,
>zaszczyt i dumę, wynikające z przywdziewania koszulki z
>orzełkiem na piersi.
No ale co ma honor, duma do faktu więzów krwi. Byli w naszym sporcie rdzenni Polacy dla których gra z orzełkiem na piersi była tylko zarabianiem hajsu, gdzie tu honor? A co jak co ale Roger to odczuwał dumę z grania w naszej kadrze co podkreślał na każdym kroku. Nie wiem jakby było z Kasmirskim, Aquafrescą czy Perquisem ale znając profesjonalizm piłkarzy wychowanych na Zachodzie - byli by dumni i dali by z siebie wszystko w meczach kadry, a chcieć coś więcej?
>I właśnie te wszystkie wartości,
>oprócz umiejętności czysto piłkarskich, prezentowali ze
>sobą kadrowicze z drużyny Górskiego, co m.in. złożyło
>się na uzyskany przez nich sukces, a które nigdy nie
>staną się udziałem graczy pokroju Aquafresci czy Rogera,
>dla których gra dla Polski oznacza tylko i wyłącznie
>własną promocję oraz czerpanie z tego profitów czysto
>ekonomicznych...
No trudno żeby gracze Górskiego czerpali profity czy się promowali skoro wyjechać nie mogli a dostawali za brąz po dużym fiacie:). Tak się akurat składa, że bredzisz. I to już skrajnie. To o czym piszesz nie ma racji bytu bo "staranie" się nie polega na kolorze skóry czy paszporcie. Tak samo zdobywanie tytułów. Do tej pory byliśmy świadkami gry Polaków którzy z kadry tylko i wyłącznie doili, oddając mecz bez walki. Trzeba być ślepym by nie docenić starań takiego Obraniaka czy Rogera, im przynajmniej chce się biegać.
>Nie ma jak kompleksy, ale to na szczęcie też się leczy :p
>A tak na poważnie, to z tak małą wiarą w umiejętności
>polskich sportowców, to najlepiej w ogóle daruj sobie
>futbol, albo przerzuć się na kibicowanie dajmy na to
>takiej Brazylii, która ciągle wygrywa a przy okazji
>prezentuje przy tym bardzo efektowny i widowiskowy styl gry,
>więc myślę, że powinieneś być usatysfakcjonowany...
>Przemyśl to...
Hehe śmieszny jesteś. Umiesz człowieka rozbawić. Akurat z nas dwóch to z ciebie się kompleksy wylewają i tylko patrzeć jak w nich utoniesz. Regularnie chodzę na ligę i jak mogę staram się chodzić na kadrę - i doskonale na wyciągnięcie ręki widzę umiejętności i podejście do gry naszych zawodników - to są fakty z którymi dyskutować może tylko nadęty rasista do tego bez argumentów. Sam gówno wiesz o historii Polski i po prostu masz jeden wielki kompleks, że ktoś nie urodzony nad Wisłą może grać w naszych barwach a ciebie nie chciałaby nawet drużyna w okręgówce. Wysyłać za granicę możesz kogoś ze swojej rodziny chociaż i tak byłyby problemy językowe za pewne. Dajmy na to taki Roger lepiej mówi po polsku niż Ty po portugalsku z pewnością..