Piłka nożna [18382]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Andrzej Sz

W tym temacie chcialbym poruszyc wszystko co zwiazane z zawodem sedziego. Na przyklad:
    -Kontrowesyjne sytuacje
    Napewno kazdy z nas pamieta mecz finalowy Ligi Mistrzow Arsenal Londyn - FC Barcelona 1:2 i blad sedziego Terje Hauge. Sprobuje przypomniec w 18 minucie spotkania Samuel Eto'o wychodzi na pozycja sam na sam z bramkarzem Arsenalu. Jens Lehmann fauluje przed polem karnym kamerunczyka po czym pilka spada pod nogi chyba Deco, ale pewny nie jestem, ktory skierowal pilke do pustej bramki. Prawidlowym zachowaniem sedziego winno byc wedle najnowszych przepisow. Po faulu na Eto'o rozejrzec sie czy nie istnieje sytuacja korzystna, a gdy jest powinien zasygnalizowac gestem i glosem korzysc, uznac bramke i napomniec(zolta kartka) bramkarza Arsenalu. Skoro jednak sedzia odgwizal rzut wolny bezposredni to wiadomo ze powinien wykluczyc(czerwona kartka) Lehmann'a.
    - mysle ze w gronie znalazlo by sie rowniez kilku sedziow i napewno postarali bysmy sie odpowiedziec na jakies pytania dotyczace przepisow itd
    - chcialbym tez zachecic do zadawania jakis pytan czysto teoretycznych tak jak to jest na egzaminach sedziowskich, oto przyklad takiego pytania:
    (prosze sie nie smiac czasem bywa ze takie pytania pojawiaja sie na egazminach teoretycznych, to akurat ktore przedstawie wzialem z czaspisma "Sedzia" ktore jest dodatkiem do kwartalnika "Polska Pilka")
    Zawodnicy na lawce dla rezerwowych oklaskami reagowali na kazde nieudane zagranie zawodnika wlasnej druzyny. Ten, bardzo zdenerwowany, podczas gry podbiegl w poblize linii bocznej na boisku i z calej sily kopnal w kretowisko, zasypujac oczy tam siedzacym. Widzial to sedzia asysytent i zasygnalizowal. Co postanowi sedzia?
    Czekam na odpowiedzi.

Mam nadzieje ze temat sie przyjmie, jesli nie prosze moderatorow o usuniecie!
  • agu

ja też jestem sędzia ale tych pytań nie lubię a często są takie głupie podchwytliwe:/ Na boisku jest łatwiej
  • agu

A w której to piłce było? gdzies juz widziałam to pytanie
  • Andrzej Sz

Ile lat juz Agnieszko sedziujesz? Ja zaczalem jesienia 2006.
  • agu

Ja sędziuje juz ponad 2lata zaczęłam jak miałam 16lat, ale narazie tylko jako asystent do LO dopiero zaczynam jako głowna od wiosny. a gdzie w jakim okręgu?
  • Andrzej Sz

Ja jestem z Podlaskiego ZPN.
    To ktos zna odpowiedz na to pytanie czy nie?
    A Ty z mazowieckiego?
    Ja jak narazie jako glowny moge sedziowac B klase najnizsza lige rozgrywkowa ale jako asystent jezdzilem na KOS to chyba odpowiednik tego LO (tak jakby 5 liga)
  • agu

no tak ja tez mialam pare meczy w b klasie ja narazie do ws siedlce ale chyba sie przeniose do wawy. Gdzies widzialam to pytanie chyba bylo na egz szczebla centralnego jak bylam
  • Andrzej Sz

To jaka jest odpowiedz na to pytanie?
  • agu

strzelam bo nie pamietam odp a przepisów w życiu nie czytałam:P to jest posredni i czerwona dla tego zaawodnika nie wiem co z tymi rezerwowymi dokladnie czy tez napomnienia?
  • Andrzej Sz

Rezewowym nie trzeba napomnien tylko pisaek z oczy powyjmowac choragiewka musi asystent to jest odpowiedz zgodnie z najnowszymi przepisami gry w pilke nozna a glowny sedzia musi zakazac kopania kretowi na boisku!!!!! :D a tak powaznie bardzo dobra odpowiedz pani arbiter. Tylko szkoda ze nikt po za nami tu nie pisze. hmm moze w czasie sezonu to sie zmieni:)
  • agu

Dziewczyna a zna sie na pilce:) chlopaki czesto mowia do mnie pani hochland heh
  • agu

Cos mam wrazenie ze druga brama dla serbi to spalony byl
  • Andrzej Sz

No wlasnie a propos meczu:
    Hmm na temat spalonego nie bede sie wypowiada(nie najlepsze ujecie kamery), ale jesli chodzi o dwa faule na Fabianskim to moglby cos gwizdnac chociaz jeden no i dodatkowo zero reakcji w trakcie przepychanek Zewlakowa z tym Serbem! Kiedys na A klasie bedac asysytenten nr1 wpuszczalem do gry jednego z zawodnikow sprawdzilem ochraniacze buty czy ma lancuszek i inne tego typu gadzety ale nie zwrocilem uwagi ze nie ma koszulki wlozonej w spodenki i tak go wpuscilem po meczu glowny mnie lekko za to zjechal. I tak wczoraj patrze na podwojna zmiane u Polakow i Serbow i co ani wchodzacy Zewlakow ani ten drugi nie mieli koszulek w spodenkach!!!! Tak mam juz uraz do tego mimo ze to malo istotne! Pozdrawiam
  • Kacapa

nie bylo spalonego zostaj jeden z polakow nie wiem ktory dokladnie; p
    jak widzieliscie mecz Anglia-Chorwacja to moze powiecie czy byl karny ...?
    bo moim zdaniem nie bylo; ]
  • Bylek

moim zdaniem był karny. Było trzymanie za koszulkę.
  • agu

nie widzialam sytuacji wiec sie nie moge wypowiedziec:(
  • Kacapa

• agu

Szczerze dla mnie to tak: trzymanie za koszulke owszem lekkie bylo ale upadek bardzo bardzo tetralny takze no nie wiem jest karny wg sedziego i juz ale ...
  • Andrzej Sz

Odnosnie meczu Anglia - Chorwacja szczerze mowiac ja bym nie gwizdnal takiego karnego. Rzeczywiscie widac ze zawodnik ciagnal za koszulke ale takie trzymanie za koszulke nie powoduje az takiego upadku. Odniose sie do przepisow gry w pilke nozna "NIE KAZDY przypadek trzymania lub ciagnienia za koszulke i spodenki jest zachowaniem niesportowym, tak samo jak przewinienie umyslnego zagrania pilki reka." pkt46 str 96
    Dla mnie wogle ten mecz byl dziwny tu rosjanie kupuja 8 mercedesow zeby Chorwaci wygrali niby nie mozliwe a jednak i Chorwaci wygrywaja!!! Przy pierwszej bramce brawa naleza sie liniowemu sytuacja mozna powiedziec stykowa, ale bardzo ladnie zawodnik nie byl na pozycji spalonej!
  • agu

widze ze sie zgadzamy ja tez bym pewnie nie gwiznela a w przypadku wiekszych protestow kartka za symulacje
  • 1
  • 2
| |

Piłka nożna i wszystko co z nią związane. ------------------------- ZANIM NAPISZESZ ZAPOZNAJ...

Fotki

Miejsca grona (2)