Piloci wycieczek [1292]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • mi-haó; ميخاو

Mam pytanie: w jaki sposób (oprócz angielskiego, niemieckiego, francuskiego, hiszpańskiego, włoskiego i rosyjskiego) można udowodnić znajomość np. języka węgierskiego? Nie ma egzaminów, a warto mieć pieczątkę w legitce...
  • Anonim

pytałam kiedyś o chorwacki i wydaje mi się, że np. po licencjacie na filologii danego języka wpisują.
  • mi-haó; ميخاو

No tak, ale jesli ktoś zna ten język, a nie kończył filologii?
  • PoszęPaństwaOtoMiś:]

Napewno istniej jakis certyfikat międzynarodowy lub europejski z tego języka i to powinno dac wpis do legitymacji. I ukonczenie studiów językowych. Zwykła niepotwerdzpna znajomosc jezyka nie wystarczy. Ale tak generalnie to ten wpis niewiele znaczy i ze znajomością węgierskiego nawet bez wpisu nie będzie problemu ze nalezieniem pracy :)
  • Popaprana...

Dokładnie...

Wpisany język jest potrzebny jeżeli chcesz pilotować po Polsce grupy z Węgier a i tu myślę, że nie jest to wcale najważniejsze.
    Najważniejsze jest posługiwanie się danym językiem.

Poza tym te wpisy sa bez sensu- ze znajomością jakiegoś języka po filologii(!) dostajesz identyczny wpis jak ze znajomością angielskiego po FCE więc bez żartów.
    Po prostu rozsyłając CV po biurach i kontaktując się z nimi podkreślać wyrażnie- znam perfect, b. dobrze takie a takie języki. I już...
  • kamisia

no ale wpis musi miec do legitki na przyklad ze zna jezyk bo nam poweidzieli ze nei wyjedziesz za granicy jak nei bedziesz miec wpisu do legitki :) czy cos takiego :)
  • Anonim

jezdzilam bez zadnego wpisu i nie bylo problemu.
  • PoszęPaństwaOtoMiś:]

Pierwsze słysze żeby bez wpisu nie wypuszczali pilotow za granice; )
  • stara dupa

jaka bzdura!!!! mozesz swietnie znac jakis jezyk i nie miec go wpisanego bo w sumie po co?? to od biura zalezy czy ci uwierza i wysla zagranice ale na pewno nie ma przepisu, ze nie pojedziesz bo nie masz w legitymacji, a swoja droga to tylko napychanie kieszeni urzednikom:)
  • Ana

>PoszęPaństwaOtoMiś:] napisała:
    >Pierwsze słysze żeby bez wpisu nie wypuszczali pilotow za
    >granice; )

ja rowniez. akurat sama mam jezyk ale moje kolezanki-pilotki nie maja i jakos jezdza za granice! takze to jakas sciema
  • edek hall آدم

Bo nikt tego nie sprawdza. Jakis czas temu w Triadzie bylo poruszenie, bo przyszla kontrola. Wszyscy piloci biegali i zdawali egazminy zeby miec wpis w legitymacji. Przeciez jakby pieczatka byla nieprzydatna, to nie byloby na nia miejsca w legitymacji
  • Skylar

wg ustawy można mieć wpis, a nie trzeba. TRZEBA znać język obcy wyjeżdżając za granicę, ale jak to udowodnisz pracodawcy, to już twoja i pracodawcy sprawa: możesz przedstawić papier typu filologia czy certyfikat, możesz po prostu przekonać, bo tam mieszkałeś/pracowałeś/ etc. Ale nie ma takiego wymogu, że wpis MUSI być. sama miałam niedawno taki dylemat ale dzięki życzliwym ludziom znalazłam odpowiedni zapis w ustawie i teraz już jestem spokojna :)

Egzamin językowy w Urzędzie jest dla osób, które chcą sprawdzić swoją znajomość języka - jest to po prostu jedna z opcji.
  • żaba

najważniejsze jest umieć się dogadać w danym kraju
  • Kornel k

po warszawskiej slawistyce nie mozna dostac wpisu niestety (bo to kulturoznawstwo...) a juz sie cieszylem ze bede mial chorwacki wpisany... Pozdrowienia z Zagrzebia!
  • Marcyś

he ja mam pytanie. jak to jest z tymi wpisami???
    Je TRZEBA mieć, czy tylko dobrze byłoby je mieć? bo ja znam dobrze 2 języki ale z żdnego nie mam wpisu i zastanawiam się czy biura muszą brać ludzi z wpisami, czy wystarczy że im udowodnię znajomość?
    A jesli chodzi o egzamin to podobno łatwiej zdac jakikolwiek certyfikat niz ten egzamin na wpis to prawda?
  • Marcyś

sorki, nie widziałam tamtej odpowiedzi :)

No ale moja kumpela jezdziła ze znanego buira podrozy 4 razy bez wpisu, a potem jej powiedzieli ze wpis musi zrobić zeby dalej jezdzić... a juz wiedzieli ze spokojnie daje ona sobie tam rade....
    No i ja się teraz boje ze mnie do pracy nie wezmą...
    Moze to zalezy od biura?
  • [dorotka]

Panie Michale :D jak się zbierze grupa bodaj 10 osób, to można pukać do bram voivodeship z prośbą o zorganizowanie egzaminu dla pilotów.
  • mi-haó; ميخاو

No ja tylko tak czysto teoretycznie bo chciałbym być pilotem:]
  • keep on chillin

Czesc! Orientujecie sie kiedy bedzie teraz egzamin z ang u marszałka? pozdr
  • mi-haó; ميخاو

Trzeba zapytać marszałka...
  • 1
  • 2
| |

Kto jest po kursie w trakcie albo zamierza pójść w przyszłości?? A może ktoś pracuje lub pra...

Fotki

Miejsca grona (0)