Piloci wycieczek [1292]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Skoobe

Hej wiara. Zapisuje się na kurs pilotów wycieczek tylko nie wiem jeszcze na który: Orion, Fokus czy PTTK. Triade odrzuciłem ze względu na złe opinie i wysoki koszt.

Czy moglibyście się wypowiedzieć na ten temat? Plusy, minusy itp?

Czego oczekuje po kursie? Wiedzy teoretycznej o polskich warunkach i dobrej praktyki. Mam nadzieję na rychłe znalezienie pracy na wiosnę przyszłego roku.

O mnie: znam dwa języki płynnie (plus polski) więc będę się starał o wpis do legitymacji. Mam za pasem kilkanaście lat podróżowania, 16 lat mieszkania w trzech krajach za granicą, 49 zwiedzonych państw i 5 kontynentów za pasem (w tym 2-letnią podróż z plecakiem). Jestem bardzo komunikatywny, łatwo przyswajam ciekawy materiał i nie lubię władzy nad sobą (lubię być własnym szefem).

Czekam na opinie bo chce się zapisać w przyszłym tygodniu.
  • Kelebek

ja robiłam kurs w Fokusie i teraz go polecam. dobrzy wykładowcy, chociaz niektorzy strasznie nudni, ale raczej ok. nawet niedrogo. hm.... chyba z ta praca to marzenia? raczej nikt od razu po kursie nikogo nie przyjmuje nawet z najlepszymi wynikami.
  • Anonim

z takimi kwalifikacjami jak twoje, raczej nie powinieneś cierpieć na brak pracy po kursie
    ja robiłam kurs w Orionie i też sobie bardzo chwalę; zresztą wszystkie trzy ośrodki mają renomę, więc może popatrz bardziej na ceny :)
  • Skoobe

A jak jest z reputacją? Np z jednej strony PTTK to znana firma która istnieje od lat ale słyszałem niechlubne opinie w stylu "moloch z zeszłej ery", narzekanie na przewodników etc.

Czy kurs w każdej z tych trzech firm przygotowuje równie dobrze do testu? A po (odpukać) zdanym egzaminie, czy wszystkie trzy firmy są równie dobrze spostrzegane przez pracodawców?

Co do różnic cen to są minimalne od $499 Fokus, $575 Orion, $650 PTTK plus wycieczka studyjna (czy Orion też ma wycieczki studyjne?)

Dzięki za opinie.
  • PANIKAja

Każdy kurs pilotów składa sie niejako z wycieczki, bo musisz miec zrobione szkolenie teoretyczne i praktyczne. Czesto to własnie cena wycieczki jest znaczaca i może to równiez weź pod uwagę porównując ceny kursów.
  • KaRoLiNa

no nie wiem czy 150 zl roznicy miedzy fokusem a pttk to jest tak malo. ja dla mnie nie bardzo:P
  • Lui .

ja polecam pttk, jestem w trakcie kursu i jest super, cena najlepsza, kompetencje-tez:)
  • Margarita

Po pierwsze- kurs pilotów organizowany jest wszedzie wg.podobnego planu, bo są przecież odgórne wymagania programowe.
    Kurs taki muszą prowadzic ludzie z doswiadczeniem, a malo ktory pilot jest niekontaktowy i niesympatyczny- tacy ludzie nie maja raczej racji bytu w tej branzy, wiec na kazdym kursie znajda sie fajni wykladowcy (oczywiscie mozna tez trafic na nudziarzy, ale to sa wyjatki). Nawet jesli chodzi o Triade, ktora generalnie jest krytykowana, to sa ludzie,ktorzy chwala kurs ktory odbyli wlasnie w tym biurze.
    Ciezko o obiektywna ocene, bo przewaznie ludzie beda pisali same pozytywy o wlasnych kursach, nie majac porownania, bo niby skad? Mozesz wiec liczyc tu tylko na wypowiedzi odnosnie kursow na ktore sami chodzilismy ale te wypowiedzi (i tu po drugie) znajdziesz na forum bo ten temat juz sie pojawial na tym gronie...wystarczy przejrzec, poczytac....i zdecydowac.
    Zycze trafnego wyboru!
    Pozdrawiam!
  • Anonim

>(L)ui *** napisała:
    >ja polecam pttk, jestem w trakcie kursu i jest super, cena
    >najlepsza, kompetencje-tez:)

zgadzam się z Lui :) jutro tam mi ładnie notuj, co bym to ja mogła Cię odczytać; )
  • Skoobe

Dzięki za wszystkie opinie i rady. W tej chwili decyzja pomiędzy Orionem i Fokusem. PTTK nie ma kursu w Warszawie na jesień, następny dopiero w lutym. Z jednej strony szkoda, z drugiej: decyzja jest prostsza. :)
  • zwiedziona na pokuszenie - K. :*

Witam.
    Możecie napisac przyblizone ceny tych kursow?
    Pytam z czystej ciekawości, bo sama w czerwcu zdawałam egzamin na licencje pilocką w Krakowie :)
  • Margarita

Orionowski kurs kosztuje 570 zeta (spotkania we srody i piatki), ew. cos ok.700 zł (spotkania w niedziele).

Co do innych kursów- nie mam pojęcia.

A Ty ile płaciłaś??
  • Anonim

nie jestem pracownikeim tego biura, konczylam tutaj po prostu kurs pilocki, i jestem zadowolona. http://www.guideservice.com.pl
  • kamisia

podobno guide service jest bardzo drogi. widzialam cennik. Sporo dobrego slyszalam o Triadzie. sorry ale powiem ze Triada jest biurem troche bardziej znanym niz fokus czy orion. To nawet widac w gazetach turystycznych. Triada jest w pierwszej szostce a o tamtych biurach nawet nic nie wiadomo. Lpeij robic w bardziej znanym biurze chyba nie??
  • kamisia

podobno guide service jest bardzo drogi. widzialam cennik. Sporo dobrego slyszalam o Triadzie. sorry ale powiem ze Triada jest biurem troche bardziej znanym niz fokus czy orion. To nawet widac w gazetach turystycznych. Triada jest w pierwszej szostce a o tamtych biurach nawet nic nie wiadomo. Lpeij robic w bardziej znanym biurze chyba nie??
  • Kelebek

kurs w fokusie: 499+ wycieczka do pragi 299+ egzamin 200+ lekarz 40. chyba tyle:)
  • Anonim

moim zdaniem nie liczy sie to, czy biuro jest bardzo znane, ale to, czy dobrze przygotowuje, a pod tym względem np orion zbiera bardzo dobre opinie
  • Kelebek

Sylwia ma rację. Fokus znany za bardzo nie jest a jednak do egzaminów potrafia przygotować.
  • Anonim

A ja doradzam zrewidować poglądy na temat kursu Triady... Koszt może i wysoki ale wierz mi że się opłaca.
  • Kelebek

nie no pewnie ze sie oplaca. po kursie mozna wytoczyc maly procesik i wygrac 10 razy tyle ile zaplaciłes za kurs:)
| |

Kto jest po kursie w trakcie albo zamierza pójść w przyszłości?? A może ktoś pracuje lub pra...

Fotki

Miejsca grona (0)