-
Ola @ Montuno Aye
Cześć,
Mam pytanko do pilotów-wyjadaczy :-)
W zeszłym roku stracił ważność mój identyfikator (badania były ważne 3 lata - gdzieś do jesieni ubiegłego roku) - teraz chcę je odnowić i okazuje się że wszystkie obdzwonione przeze mnie przychodnie medycyny pracy wymagają dostarczenia skierowania od... zakładu pracy; ) heh... A jeśli w danym momencie takiego zakładu NIET...?
Jak Wy to załatwiacie? Może ktoś był w podobnej sytuacji? babeczka na Żurawiej zaproponowała mi pobranie skierowania od biura w którym robiłam kurs... A może prowadząc działalność sama sobie powinnam wystawić takie skierowanie?; -) Czy też może lekarz pierwszego kontaktu?
Podpowiedzcie coś z własnego doświadczenia. -
Anonim
trzeba za nie zapłacić po prostu. Jak zapłacisz to wcale żadnego skierowania nie musisz mieć. Troche to kosztuje bo prawie 100 zł, ale chyba nie ma wyjścia -
Ola @ Montuno Aye
... no właśnie okazuje się że nie wszędzie - dzwoniłam do kilku renomowanych przychodni prywatnych, 90% oczekiwało skierowania. Zadzwoniłam też do państwowych - w miedzyczasie dowiedziałam się, że może skierowanie można pobrać w biurze w którym robiło się kurs - ja akurat robiłam w Guide Service - rzeczywiście bez problemu - Pani Walentyna ma przygotowane od ręki skierowania dla "absolwentów" :-) Tyle, że państwowo, to z kolei mi powiedzieli że najwcześniej za 3-4 tygodnie w ogóle mogę sie pojawić bo teraz wszyscy lekarze chorują i że nie ma mowy żeby mnie przyjęli [paranoja].
W końcu zrobiłam badania prywatnie (ok. 60 zł, z fakturką; ) i identyfikator lada dzień do odbioru na Okrzei :-)
To tak dla przyszłych pokoleń.; -)
Fal_len - dzięki za reakcję :-)
-
Kaś
Witam, mam pytania jakich specjalności lekarzy odwiedziliście przed wizytą u lekarza medycyny pracy??
A jak już dostaliście to zaświadczenie, to gdzie należy je dostarczyć, żeby legitymacje odnowić?? -
-
dziwul
czesc
ja mialem podobny problem z tym zaswiadczeniem lekarskim.na szczescie pani doktor byla o wiele rozsadniejsza niz opisani w powyzszym przypadku lekarze.na poczatku poprosial o skierowanie, a jakze.jednak po tym jak wylozylem jej cala moja sytuacje jako pilota bez zbednych pytan i dyskusji oswiadczyla ze taki swistek z orzeczeniem o mozliwosci wykonywania zawodu pilota wycieczek kosztuje 40zl.byla jeszcze tak mila ze dala mi na najbardziej mozliwie dlugi okres czasu to zaswiadczenie (max na 5 lat chyba jest w przepisach).z takim swistkiem, zdjeciem,znaczkiem skarbowym na okreslona kwote (nie pamietam jaka w tym momencie)i chyba jeszcze jaims papierkiem (ale to juz na miejscu sie chyba dostaje) idzie sie do instytucji pod tytulem marszalek wojewodztwa (oczywiscie do odpowiedniej komorki zajmujacej sie sprawami turystyki)i tam czekalem z 15 min bo poprosilem zeby mi pani od reki zrobila bo nastepnego dnia mam wycieczke. i tyle. wczesniej na internecie sprawdzillem kto konkretnie w urzedzie marszalkowskim zajmuje sie wydawaniem identyfikatorow, gdzie to jest i jakie dokumenty trzeba miec no i kiedy przyjmuja. jesli znajde chwile to chyba na jakims forum pilockim czytalem o kwestii tych skierowan i tam nawet ktos sie pokusil o cytowanie paragrafow wiec mozna bedzie znalezc tam wiecej kompetentnych informacji.postaram sie zamiescic link do tego forum.
pozdrawiam
dziwul -
dziwul
http://forum.gazeta.pl/forum/72,2.h...
udalo mi sie znalesc ten watek na gazecie.pl ,piloci wycieczek, temat postu-wyrobienie legitymacji
milej lektury
dziwul -
Kaś
Dziękuję uprzejmie Dziwul :) Właśnie muszę to na prędce załatwić, bo sie okazało, że czas w podróż się wybrać z ludkami. -
dziwul
A proszę Cie bardzo Kaś :-) i powodzenia na sciezce urzedniczych załtwień
dziwul -
kamisia
ma ktoś na kompie albo może wzór skierowania do lekarza medycyny pracy....????? Wszędzie mnie proszą o skierowanie a musze odnowić dentyfikator :/ -
kamisia