-
EliS
Bartek, niby śmieszne i dla większości oczywiste... ale o takich rzeczach, jak zamykanie pokoju czy zostawianie rzeczy na wierzchu powinno się powtarzać do upadłego. Ludziom się wydaje, że jak na wakacje sobie jadą, to pewne środki ostrożności mogą zostawić w domu, jednak tak nie jest i trzeba im non stop przypominać.
Bo postaw się na ich miejscu. Spotkała ich pewnego rodzaju tragedia. -
ziuz
-
Anonim
Rejs statkiem w okolicach Sycylii. Klient napisał reklamację, że podczas sztormu zalewało mu okienko i nie mógł oglądać wulkanów. :-D -
Anusia
-
-
Anonim
sprzed kilku dni...
Klientka skarży się na to że w samolocie leciała grupa kilku pijanych facetów, ogólnie nikt nie reagował. napisała że jak zwróciła uwagę jednemu z nich to ją pogryzł. myślałem że zejdę jak to przeczytałem; ) -
fgyfyfm
2 wydazenia....
starsza pani slozyla reklamacje na to ze w hotelu byl tylko 1 kanal TV polskie...ze wszystko bylo OK ale stacje TV polska tzlko jedna i to nie dobrye...
drugie wzdayenie....prylatuje gruppa polakow do ...... spotzka ich reyzdent ocyzwiscie problem y noclegami no to klijent pzta u reyzdenta gdyie bedyie spal i reyzdent odpowiada dla niej on moye spac w kiblu na lotnisku.... :)))))) -
Pancia;]
"Rynek turystyczny" : coś w stylu 10 top reklamacji - zbyt dużo plemników basenie - skutek ciąża córki; druga - piasek na plaży nie nadawał się do robienia babek;] -
Michał Lubtak
-
Anonim
ostatnio klientka napisała: "budziłam się po nocy z mężem z uczuciem zmęczenia i niesmaku w gardle i w ustach oraz bólem głowy". <rotfl> -
Monika
a zdarzyła się Wam sytuacja, klienci przylatują a Wy dajecie inny hotel niż ten wykupiony???? co wtedy, to się kwalifikuje do reklamacji czy nie, czy są jakieś haczyki w umowach, ze biuro ma do tego prawo??? -
Anonim
oczywiście że ma prawo...; )
może Ci przy tym pomóc art. 16 a ust. 1 ustawy o usługach turystycznych. Mówi on o tym, że jeżeli organizator nie jest w stanie zagwarantować danego świadczenia objętego umową, zobowiązany jest do zorganizowania innego świadczenia zastępczego na tym samym poziomie.
Oczywiście wg. ustawy klient może, w uzasadnionym przypadku, zarządać powrotu do kraju, ale z doświadczenia w biurze wiem że tego się nie praktykuje, a uzasadnienie musi być naprawdę mocne, pozatym musi być na piśmie. Jeżeli klient Ci tylko powiedział, że chce wracać to wogóle nie bierzesz tego pod uwagę, bo po powrocie i tak nie udowodni że to powiedział. I co ważne, nie może powiedzieć, że chce wracać "bo tak", musi to uzasadnić. Oczywiście reklamację może złożyć, ale raczej wątpię żeby ktoś to uznał (przynajmniej nie ja; )) jedyne zwroty kasy może dostać kiedy hotel, który otrzymał jest tańszy lub ma niższy standard od tego który wykupił. a reklamację może złożyć, ponieważ ten sam punkt ustawy mówi, że w przypadku zagwarantowania świadczenia o niższej wartości klient ma prawo do rządania zwrotu różnicy w cenie.
I jeszcze jedno, to przy odbieraniu reklamacji od klientów nie pisz nic w rodzaju "potwierdzam", czy że "opis zgadza się ze stanem faktycznym". po prostu pisz "reklamację przyjęto dnia" lub "przyjęto do wiadomości". Wtedy na nic się nie narażasz, a każdy dział reklamacji w każdej firmie będzie uważał Cię za profesjonalną osobę. a reklamację przyjąć musisz, o tym też mówi ustawa ale już nie pamiętam który artykuł.
Mam nadzieję że trochę Ci wyjaśniłem; ) -
Monika
tak,tak.......tylko to ja jestem klientką :):):):):):):)!!!!!
a właściwie moja siostra (mój pobyt akurat był bardzo udany ) a co do siostry, młoda z chłopakiem planował ten urlop od stycznia!!! zbierali kasę itp, wybrali hotelik mały i tanie w Monastirze, ale w porcie, blisko do mediny itp. wpłacili kase dwa miesiące przed wylotem itp i co?
na miejscu zawieźli ich do właściwego hotelu, żeby po godzinie powiedzieć, ze mają sie spakować i jadą do innego hotelu. czy standard ten sam, gwiazdki takie same, ale pokoje nie w hotelu tylko w bungalowach...które nie były jeszcze przygotowane na przyjęcie turystów, dopiero po 2 dbiach prąd włączyli!!!!!! ale co najgorsze..zamiast w centrum Monastiru wylądowali za portem El kantaoui i to spory kawałek i to był ten największy problem, bo nasi wspólnie znajomi byli w skansen i miel się tam właśnie spotykać, a to dupa. planujesz z wyprzedzeniem i takie coś ktoś odwala. a w centrali ni epotrafili mi wyjaśnić co się stało........ -
Czerwa
taka sytuacja może się zdarzyć, to over booking - normalka, jednakże są biura krórym się to częściej zdarza, a innym mniej. Na przyszłośc radziłabym się zorientować z krórym biurem pewniej wyjechać...
Pozdrawiam -
Arturo WADI
Klient o reklamacji na zakupione (w2008) bilety przypominał sobie po 2 latach!!!! w 2010roku!
Jeżeli Pociąg jest pełny i nie ma miejsc to proszę dostawca nowy!
Chciałbym wyrobić wizę do ZWIĄZKU RADZIECKIEGO.
-Chciałbym oddać wizę do Rosji, powód: Nie wpuszczono mnie do samolotu.
-Jaka była przyczyna Niewpuszczenia?
- Kolega Zarezerwował mi bilety na KSYWKĘ!