PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Mariusz

no wlasnie; )

generalnie halo maćku, zacznij cos robic i zobacz jak Ci bedzie szlo... bo znam mase studentow pjwstk ktorzy sa tu tylko dlatego ze po "informatyce" jest kupa kasy... tyle ze nie umieja napisac praktycznie zadnego programu, ani czegokolwiek zrobic; ) smutne ale prawdziwe...

no i na koniec wazne zdanie: zadna uczelnia nie nauczy Cie tego, czego przy odrobinie czasu sam sie nauczysz; )

i odpowiem Ci na pytanie z gronie MIMUW, tak mozna zarabiac ponad 10k miesiecznie i to nawet netto; ) tylko TRZEBA cos umiec...
  • Anonim

chęci + wiedza = "skill" .

Ogolnie to podzielam Mariusza zdanie.
  • Kaha

>Mariusz napisał
    >jak chcesz sie nauczyc programowac niskopoziomowo, albo
    >chociaz na poziomie jadra linuksa, wymyslac i optymalizowac
    >algorytmy, nauczyc sie podejsca z zupelnie innej strony do
    >problemu to wybierz UW.
    >
    >jesli chcesz sie nauczyc programowac aplikacje biznesowe,
    >zarzadzac projektami, miec wiedzy z kazdej dziedziny po
    >trochu wybierz PJWSTK i pojdz gdzies do pracy, albo siedz w
    >domu i trenuj.
    >
    >Jesli chcesz robic wszystko poza zarabianiem kasy, lubisz
    >sie wymadzac i nie umiesz otworzyc sie na nowe technologie
    >wybierz PW.

Ano nee.. Ja wiem że to nie był całkowicie poważny post (tehee xD) ale kumpel z PW jedyne co robi to trzepie kasę od połowy studiów i tyle, a paru znajomych z UW ciągle siedzi nad matą; P Ale maybe ja znam po prostu taki wyjątek; P

Może nie do końca zgodne z tematem, ale chciałam zapytać jak to u was wygląda sprawa z wymianami/stypendiami zagranicznymi. Plz, nie odsyłajcie mnie na stronę uczelni, wybrane strony recytuję z pamięci (; P), interesuje mnie jak to wygląda w rzeczywistości - czy ktoś piszący tutaj się na toto załapał, czy jest trudno wyjechać, i jak to wygląda już za granicą; ] Ofc myślę najbardziej o tym rocznym pobycie w Japonii...; P
  • ʞǝɯoʇ

>Ano nee.. Ja wiem że to nie był całkowicie poważny post
    >(tehee xD) ale kumpel z PW jedyne co robi to trzepie kasę
    >od połowy studiów i tyle, a paru znajomych z UW ciągle
    >siedzi nad matą; P Ale maybe ja znam po prostu taki
    >wyjątek; P
    >

No to chyba, ze studiują matematykę, bo matma na UW kończyła się w starym programie po 2 semestrze (+ metody numeryczne na III semestrze). W nowym programie kończy się chyba po 1. semestrze.
  • Wojtek ,,|,,

Ja mam pytanie troche z innej beczki a nie chce zakladac kolejnego tematu. Czy warto skladac dokumenty bez wynikow matur? Na dniu otwartym zostałem poinformowany że tak naprawde o przyjeciu na studia zaoczne decyduje termin (kto 1 ten lepszy). I teraz mam zgryzote czy jest w ogole sens bez wynikow.
  • Tomek

Czytaj:
    http://www.pjwstk.edu.pl/?strona=16...
    wniosek nasuwa się sam.
  • Wojtek ,,|,,

Czytalem, mam jedno pytanie. Czy moje zgloszenie jest brane pod uwage dopiero po zlozenia swiadectwa maturalnego?
  • Tomek

>Czytalem, mam jedno pytanie. Czy moje zgloszenie jest
    ane pod uwage dopiero po zlozenia swiadectwa maturalnego?

http://www.pjwstk.edu.pl/?strona=16...
    >"Rejestracja oraz złożenie kompletu dokumentów uruchamiają procedurę kwalifikacji na studia. "

Kto szuka nie błądzi.
  • Wojtek ,,|,,

Dostalem po prostu sprzeczne informacje z "zaufanego" zrodla. Wolalem sie upewnic
  • Tomek

Jeśli jakiś informacji nie ma na stronie uczelni (co się zdarza niezwykle rzadko), zaleca się czytać:
    http://www.pjwstk.edu.pl/?strona=15...

Polecam się na przyszłość
  • Wojtek ,,|,,

Czytalem, nawet kilka razy. Pewna osoba wprowadzila mnie w blad
  • Łukasz :)

Studiuję obecnie informatykę na MiNI PW (nie bijcie; ]) i tak się zacząłem ostatnio zastanawiać czy nie przenieść się na PJ na studia zaoczne. Czy ktoś z Was będzie tak dobry i miły, i w miarę obrazowo przedstawi mi różnice w poziomie trudności między MiNI PW a informatyką na PJ?

Gdyż przyznam szczerze, że miejsce w którym obecnie jestem najpierw mnie zaczęło przerastać, a później dobijać :P, chociaż nie idzie mi aż tak tragicznie.
  • Aslıgül özçelik

rob oba. pw jest spoko po 3 roku z gorki :)
  • Łukasz :)

Gdybym był po 3 roku to już bym raczej niczego innego nie szukał :)
  • Systemmik

By wybrać odpowiednią uczelnie trzeba pójść na dni otwarte każdej z nich, poszperać jeżeli chodzi o pracownie i popytać się jeżeli chodzi o przedmioty które Cie interesują. (wykładowcy, wygląd zajęć itp itd.) Zobaczyć też w informatorze czy gdzieś jakie są przedmioty i czy ci to odpowiada (np. na uw jest masa matmy).

Jak zbierzesz wszystkie informacje mozesz orzec w 100% ktora Ci pasuje i na ktora chcesz pojsc.
  • Of No Importance

No generalnie PJWSTK do UW albo PW nawet startu nie ma... Powiedzmy sobie szczerze, UW i PW to po prostu marki i te marki z czegoś się biorą, nie znam co prawda UW tak dogłębnie jak PW - na PW zapieprz na Elektronice i Technikach Informacyjnych jest równy. Miałem 200/200 na wstępnym (matematyka, fizyka, kiedy jeszcze były wstępne egzaminy a nie nowa matura); generalnie miałem styczność ze sporym kręgiem studentów różnych uczelni i powiem tyle - wielu z nich obok matematyki i informatyki to nawet nie stało; -) Absolwent PW, który normalnie w terminie skończył te studia bez przedmiotów w plecy po drodze na 5 to człowiek, który zawsze i wszędzie sobie poradzi i ma w kieszeni papier inżyniera i magistra najlepszej uczelni technicznej w kraju, tu chyba nie trzeba więcej dodawać. Wydaje mi się, że jakby wziąć studenta PJWSTK na PW albo UW to by po prostu wyleciał i wciskanie kitu o "sprzętach" i "możliwościach" jest niepoważnym podejściem do tematu. Polska to nie zachód, gdzie prywatne uczelnie typu Harvard, Yale czy Princeton to klasa sama w sobie; po prostu u nas to nie działa w ten sposób. Empirycznie doświadczyłem, że najwięksi wymiatacze są właśnie z najlepszych uczelni państwowych, więc jako pracodawca zawsze dam pierwszeństwo UW albo PW i tak samo, przynajmniej do tej pory, robili ci pracodawcy, których ja widziałem :-) A jak ktoś uważa, że lepszą "informatykę" wykłada się tam, gdzie są szybsze komputery, w których można sobie klikać w różne ikonki to polecam odwołanie do słownika i sprawdzenie definicji słowa "informatyka", bo jak uważacie, że informatyka to jest po prostu zabawa z szybkim komputerem to... cóż :) Pozdrawiam a na temat trafiłem przypadkiem z wyników w google i postanowiłem wyrazić swoją opinię, więc proszę nie posądzać mnie o trollowanie :-)
  • Anonim

Ależ to jest trolowanie w najczystszej postaci :D
  • Popiołkas

ej a kiedy jest koncert elvisa w polsce?
  • Anonim

Mama zawsze mi powtarzała "don't feed the troll, my son" i "obvious troll is obvious", więc żeby za bardzo trolla nie karmić, tylko kilka słów napiszę.

Poziom jest teraz wszędzie niski. Jeżeli ktoś zatrudnia człowieka na podstawie tego, czy skończył PW, UW, PJWSTK, WAT, czy jakie tam jeszcze uczelnie mamy, to musi mieć sporo szczęścia.

Pracodawcy, z którymi ja się spotkałem, zwracają uwagę na to, gdzie się studiuje, czy studiowało, ale główne kryterium, to zrobione projekty, rozwiązane problemy, doświadczenie itp. I to jest moim zdaniem zdrowe podejście.
  • Of No Importance

>Poziom jest teraz wszędzie niski. Jeżeli ktoś zatrudnia
    >człowieka na podstawie tego, czy skończył PW, UW, PJWSTK,
    >WAT, czy jakie tam jeszcze uczelnie mamy, to musi mieć
    >sporo szczęścia.

HAHAHAHA.

No nie, pisząc "poziom jest teraz wszędzie niski" sam równie dobrze jesteś obvious troll. Poziom na PW jest wysoki. O EiTI można wiele powiedzieć ("zniszczyła mi życie osobiste", "to miejsce dla hardkorów", "porzućcie nadzieję, wy, którzy tu wchodzicie", "po czterech semestrach się już powoli przyzwyczajasz", odsyłam do 35stronnicego wątku "Temat z pytaniami dla kandydatów na WEiTI" na gronie WEiTI PW), ale na pewno nie, że poziom jest niski. Poziom może sobie być niski na PJWSTK, skoro ludzie sobie rekompensują niedostanie się na PW, UW czy AGH albo nieutrzymanie tam pisaniem, że pracodawca potem spojrzy jakie projekty się robiło albo że komputery były szybsze i że poziom wszędzie jest niski. Idź sobie zrób projekt na EiTI, życzę powodzenia i to będzie na pewno trudniejszy i wymagający więcej wysiłku i poświęcenia projekt niż na PJWSTK. Po prostu. I nie wiem o co się obruszasz z tym trollowaniem, chyba autor tematu zadał normalne pytanie, a ja normalnie dorzuciłem swoje trzy grosze i wyraziłem swoją opinię. W ogóle ja nie wiem jakiej odpowiedzi można się było spodziewać na takie pytanie i te wszystkie wymijające posty, które się tu znalazły wprawiają mnie trochę w zakłopotanie. I tak by the way, w pierwszym poście było pytanie, którą z uczelni "PJWSTK, UW czy POLITECHNIKA" brałbym pod uwagę, chcąc zostać programistą, a Wy wszyscy jak zwykle zjechaliście na "zatrudnianie", więc uwaga, w rankingu "prestiżu" uczelni w oczach pracodawców (wśród ośmiuset, z czego 49% zatrudniających powyżej 249 osób) pierwsze miejsce PW, drugie AGH, trzecie UW ( http://www.perspektywy.pl/index.php... i to dokładnie potwierdza moje dotychczasowe kontakty z pracodawcami. PJWSTK 24. Dziękuję.
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)