PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Syed Ali

Mam zamiar sie wybrac na zaoczne studia informatyczne do PJ, widzialem ze jest juz mniej specjalizacji niz na dziennych i mam pytanie czy jest duza odczuwalna roznica na obydwu tych etapach nauki ? Czy oplaca sie uczyc zaocznie na tych studiach ? Czy poziom bedzie tak samo wysoki jak na studiach dziennych ?
  • Anonim

>Syed Ali napisał
    >Mam zamiar sie wybrac na zaoczne studia informatyczne do PJ,
    >widzialem ze jest juz mniej specjalizacji niz na dziennych i
    >mam pytanie czy jest duza odczuwalna roznica na obydwu tych
    >etapach nauki ? Czy oplaca sie uczyc zaocznie na tych
    >studiach ? Czy poziom bedzie tak samo wysoki jak na studiach
    >dziennych ?

Na pewno jest mniej godzin, tego się nie przeskoczy. Ale podobnież poziom trudności (przez co i poziom w pewnej mierze) jest podobny.

Ostatnio nam psorka od matematyki powiedziała po kolokwium z analizy - "ja naprawdę jestem pełna podziwu dla tych którzy zaliczyli, mieliście w moim mniemaniu trudniejsze niż dzienni". Tylko, że to właśnie zależy w dużej mierze od wykładowcy.

Poprzednio studiowałem dziennie na WAT i na którejś z popraw padło pytanie - "kto jest z zaocznych". Psor patrzy po sali, zobaczył jedną rękę w górze - acha, tylko pan? no to pan będzie pisał z dziennymi - wtedy dało się słyszeć wyraźne "o kur$%"; ). Zresztą kumpel z grupy się wtedy przeniósł tam na zaoczne i stwierdził "ja to pierd^&^, wracam na dzienne, na zaocznych jak nic nie robie dostaje 3, jak cos robie, tez dostaje 3". A koleś był z tego co pamiętam najlepszy z grupy jak był z nami na dziennych.

Dlatego ja polecam zaoczne na PJ po prawie roku studiowania. Mimo tego, że wcześniej już studiowałem, czuję, że fajnych rzeczy się na programowaniu chociażby uczę, ogólnie jestem zadowolony.

Chociaż najlepiej by było, gdyby sie zgłosił ktoś, kto studiował jakis czas w obu trybach.

Tylko, że dzienne są dużo droższe od zaocznych - jak ktoś sam się utrzymuje to imho mała szansa, żeby dać radę. Dlatego dla mnie to był prosty wybór; )
  • Syed Ali

czyli w sumie nic nie trace a nie wydaje ci sie ze jest za malo czasu na ogarniecie wszystkiego ? albo tez inne pytanie czy na zaocznym jest to samo co na dziennych ? mniej godzin ale to samo sie przyswaja czy tez mnie rzeczy ? i czy zaoczne daja tez bilet i rowne szanse do dobrej pracy tj. dzienne ??
  • Tomek

>i czy zaoczne daja tez bilet i rowne szanse do dobrej pracy tj. dzienne ??

To zależy wyłącznie od Ciebie.

• Anonim

>Syed Ali napisał
    >czyli w sumie nic nie trace a nie wydaje ci sie ze jest za
    >malo czasu na ogarniecie wszystkiego ? albo tez inne pytanie
    >czy na zaocznym jest to samo co na dziennych ? mniej godzin
    >ale to samo sie przyswaja czy tez mnie rzeczy ? i czy
    >zaoczne daja tez bilet i rowne szanse do dobrej pracy tj.
    >dzienne ??

Dużo pytań, na które ciężko odpowiedzieć; ) Nie mam pojęcia, czy dokładnie ten sam materiał - to pewnie zależy od wykładowców i od tego ile mniej jest godzin na jego zrealizowanie. Ich należy pytać, jak ktoś jest na danym semestrze na zaocznych to go nie ma na dziennych (oczywista oczywistość; ) więc ciężko powiedzieć jakie są różnice w materiale.

Ja już studiowałem prawie 2 lata, więc dla mnie algebra, matematyka dyskretna, czy architektura komputerów wydają się być łatwe, ale nie wiem jakby było, gdybym przyszedł zielony. Algebra jest naprawdę prosta, a mimo to sporo osób nie zalicza - pewnie to wynika z faktu, że zaraz po wykładzie są ćwiczenia, na których trzeba ogarnąć świeżo zdobytą wiedzę, a później 2 tygodnie przerwy - jak ktos nie jest systematyczny, a ma to pierwszy raz to może być ciężko.

Z tego co mówił ktoś na rozpoczęciu, zaoczni za granicą są cenionym towarem, bo w większości już pracują i muszą to godzić ze studiami - ile w tym prawdy? - któż to wie; ).

P.S. Kiedy Ty kończyłeś Kościucha? :P powinienem Cię kojarzyć? :)
  • Syed Ali

niby jest w tym troche racji dzieki za wypowiedz :)

P.S.chodzilem ale szczerze powiedziawszy to bylo nieporozumienie :) biol-chem zreszta masz moje zdjecie pozdro i dzieki rocznik 87
  • Anonim

>Syed Ali napisał
    >niby jest w tym troche racji dzieki za wypowiedz :)
    >
    >P.S.chodzilem ale szczerze powiedziawszy to bylo
    >nieporozumienie :) biol-chem zreszta masz moje zdjecie
    >pozdro i dzieki rocznik 87

No to powinienem, ale nie kojarzę :P

Ogólnie na poljap warto iść zdecydowanie. A dla mnie kwestia czy dzienne czy zaoczne, to bardziej pytanie logistyczne - kasa, praca, czas itd.
  • Bartek

Zdecydowałem się na zaoczną informatykę u was ale mam szybkie pytanie czy przepisza bez problemów z Politechniki:
    analize matematyczna
    fizyke
    informatyke przy założęniu że mieliscie wstęp taki jak my czyli exel word pp i VB.
    itp.

Jak u was jest np z egzaminami poprawkowymi ile terminów czy płaci sie za kolejne itp.

Programowania nauczą mnie od podstaw?
  • Anonim

>Bartek napisał
    >Politechniki:
    >analize matematyczna
    >fizyke
    >informatyke przy założęniu że mieliscie wstęp taki jak
    >my czyli exel word pp i VB.
    >itp.

Ogólnie przedmioty przepisują, o dokładne info najlepiej pójść do dziekanatu, ale nie powinno być problemów. Ten wstęp, o którym piszesz nazywa się u nas UKO, czyli Użytkowanie Komputerów. Powinno przejść.

>Jak u was jest np z egzaminami poprawkowymi ile terminów
    >czy płaci sie za kolejne itp.

Na szczęście nie mam pojęcia :D

>Programowania nauczą mnie od podstaw?

Tak, zaczyna się od zera, ale tempo jest dosyć duże i trzeba się przykładać, bo na drugim semestrze mogą być problemy, jeżeli ktoś wcześniej nie miał dużo do czynienia z programowaniem
  • Tomek

>Jak u was jest np z egzaminami poprawkowymi ile terminów
    >czy płaci sie za kolejne itp.

pierwszy raz i poprawka gratis za następne płatne(oczywiście w przyszłym semestrze ew wcześniej)

>Programowania nauczą mnie od podstaw?

Tak, duże tempo ale do ogarnięcia (w sumie zależy na kogo trafisz)

>czyli exel word pp i VB.
    UKO raczej przepiszą :P
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)