PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Filip

Jestem zainteresowany uczelnia PJWSTK (INFORMATYKA) bo obawiam się, że zabraknie mi troche punktów na inne (państwowe uczelnie). jednak nie stać mnie na to, żeby płacić przez 5 lat 1000+ zł za naukę. Gdy słyszałem, o mozliwośći stypendium na 1000 zł strasznie się ucieszyłem tylko teraz tak.
    1) od jakich matur(rozszerzonych oczywiście) przyznawano to stypendium?
    Ja myśle celuję w 75-85%, czy mam 100% szansy, że z takim wynjikiem dostane to stypendium
    2) czy musze najpierw zapłacić za 1 rok, żeby przekonać się, czy przyznają mi to stypendium?
    3) czy to prawda, że kierunek na PJWSTK informatyka nieco upada w ostatnich latach
    I przychodzą do tej szkoły ludzie ledwo zdający podstawowę matury z Maty. A ambitnych ludzi jest coraz mniej?

Mam nadzieje, że to nie prawda, ale chciałbym się dowiedzieć, bo to jest bardzo ważne.
    |
    szczególnie istotne jest dla mnie od jakiej ilośći procent z matury przyznają stypendium!
  • Czarek

1) Masz 100% szans z takim wynikiem
    2) Za caly rok nie musisz placic, mozesz normalnie ratami. Tylko wtedy tracisz znizke za zaplate z gory.
    3)Ciezko powiedziec. Sa i tacy ktorzy naprawde ogarniaja i sa niezli w te klocki juz przychodzac na uczelnie i sa tacy ktorzy tu przyszli bo sie nie dostali nigdzie i sa slabi. Tak jak na kazdej uczelni. Bardziej na twoim miejscu przejmowalbym sie kto cie bedzie uczyl a nie z kim sie bedziesz uczyl.
  • Filip

"przejmował bym się, kto cie bedzie uczył"|
    hmm... z tego co czytałem kadra PJWSTK jest bardzo dobra i wszyscy sobię ją chwalą, wiec chyba, z tym problemu nie ma. jeszcze się bede sporo zastanawiał, ale jak mam mieć te 1000zł miesiecznie to nie jest tak zle; ).
    A tak z Ciekawości jaki jest stosunek dziewczyn do facetów?
    jak dużej grupie studentów faktycznie się obracamy (chodzi mi odpowiedniki licealnych klas)
    I jak dużo jest ogółem studentów Infy na wszystkich 5 latach.
  • Cypisek

Co do upadania informatyki to tym bym sie nie martwil, tych slabych co nie dostali sie nigdzie indziej i trafili poniekad na pj z przypadku - po pierwszym roku juz u nas nie ma.

Stosunek dziewczyn do facetow - zazwyczaj w grupie jest 16 badz mniej osob i zazwyczaj jest tak ze w paru grupach jest po jednej dziewczynie :)
  • Filip

Czyli ogólnie takie Gay-party :<
    Miałem nadzieje, że wygląda to troszkę lepiej.
    Ale jak mówisz, że poziom nie taki zły i stypendium powinienem mieć na bank, to mnie bardzo pocieszyliśćie.
    Ale tak na wszelki wypadek, jaki znacie przypadek z najmniejszym wynikiem matury co by dostał stypednium? żebym sobie mniej wiecej określił próg stypendium
  • Anonim

W tym roku przyszło chyba aż 8 dziewczyn na dzienne. W moim roczniku zaczynałyśmy w 5, a teraz to widzę tylko 3 :)
  • Wojtek

>Filip napisał
    >Czyli ogólnie takie Gay-party :<
    >Miałem nadzieje, że wygląda to troszkę lepiej.

Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, po co idziesz na uczelnię informatyczną? :)
  • Architekt

>Wojtek napisał
    >>Filip napisał
    >>Czyli ogólnie takie Gay-party :<
    >>Miałem nadzieje, że wygląda to troszkę lepiej.
    >
    >Przede wszystkim zadaj sobie pytanie, po co idziesz na
    >uczelnię informatyczną? :)

oj tam, szczegół
  • Filip

Nie no wiadomo, że nie ide na uczelnie informatyczną po to, żeby sobie laski powyrywać; P
    Po prostu zawsze milej się uczy w milszym gronie :). A co do informatyki jestem zdecydowany. Zdaje sobie sprawe, że prawdopodobnie nigdzie nie jest lepiej. Chociaż słyszałem, że np na śląsku to kobit wiecej niż 50% na uczelni :P

w każdym razie nikt nie wie jaki jest mniej więcej próg % na te kierunki zamawiane? Niech ktokolwiek się wypowie nawet, że dostał a ma np xx% z maty. Czuł bym się pewniej, bo bez tego stypendium nie ma szans, żebym dołączył do uczniów PJWSTK! :)
  • Wojtek

>Po prostu zawsze milej się uczy w milszym gronie :).
    Zakładasz, że wszystkie kobiety są milsze? :D

>w każdym razie nikt nie wie jaki jest mniej więcej próg % na te kierunki zamawiane?
    Mi się wydaje, że nie ma progu. Jest konkurs świadectw i 50% najlepszych dostaje stypendium.

>żebym dołączył do uczniów PJWSTK! :)
    Studentów. Szkółki niedzielne są gdzie indziej (chyba że pójdziesz na zaoczne :D).
  • Filip

>Wojtek napisał

>Studentów. Szkółki niedzielne są gdzie indziej (chyba
    >że pójdziesz na zaoczne :D).

Hah! wybacz, za tą pomyłkę, czasami zapominam, że słowa 'uczyć się' a 'studiować'
    są tak odległe :P

Co do konkursu to raczej matur a nie świadectw z tego co czytałem. PRAWDA!? xd
    A wiem, że nie ma progów, nigdzie nie ma, ale zawsze mniej wiecej co roku lepsze 50% zaczyna się od w miare podobnego progu. Tak samo jak z wstępem na uczelnie państwowe, każdy chce się dowiedzieć jakie progi były rok wcześniej mimo, że wiadomo, że każdego roku się troszkę różnią.
  • kroliczek_tuptus

Jeśli chodzi o kobietki w PJ to śmiało można posiedzieć i nacieszyć oczko np: w bufecie:)
    Na pierwszym roku na kierunku zamawianym decyduje matura, potem srednia,
    deeem... szkoda ze wszyscy studenci nie dostaja tego styp..
    wszyscy w sensie starsze roczniki...:)
  • мΘпкєy♫♪♫♪♫

z tego co się orientuje to 34% z rozszerzonej matmy mieli na końcu listy na zamawiane; p ja miałem 66 i byłem 25 jak dobrze pamiętam
  • Wojtek

>Jeśli chodzi o kobietki w PJ to śmiało można posiedzieć i nacieszyć oczko np: w bufecie:)
    Tia, SNM i KJ :D
  • kroliczek_tuptus

Ale są;p; -)
  • ҉

dostał ktos już w ogóle kasę z tych kierunków zamawianych, wiadomo kiedy dostaniemy zaległe "raty"?
  • Anonim

hehe, podobno przed gwiadką, tylko nie sprecyzowali która :)
  • ҉

święta, święta i po świętach but where is my money?

może rzeczywiście nie o tą gwiazdkę chodziło albo nie o te Święta, a np. Wielkanocne :D jak nie dostane kasy do końca stycznia to skąd wezmę fundusze na ITNY z MADów ^^
  • Mikos

do mnie przyszlo 2000 za pazdziernik i listopad jakos pare dni temu...
  • ҉

epic fail...
    dzięki za info :) patrzę że też dostałęm kilka dni temu tylko nie wchodziłem na konto ^^
    głupi czekałem na jakiegoś maila z mbanku o przelewie. ale widać wysyłają tylko bilingi raz na miesiąc a nie przy każdym przelewie...
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)