Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • catchmeifyoucan catchmeifyoucan

za miesiąc nadejdzie czas wyboru specjalizacji na studiach inżynierskich... tak się składa, że zainteresowały mnie właśnie te dwie specjalizacje. Przeczytałem na forum tematy ich dotyczące i jeszcze bardziej mam mętlik w głowie - sam nie wiem na którą się zdecydować. Z jednej strony interesuje mnie tematyka baz danych i z drugiej strony inżynierii oprogramowania... Która z tych specjalizacji jest odpowiednia dla takiej osoby
  • Architekt

Idź na bazy, i tak będziesz programował :D
  • Wojtek

Idź na bazy jak chcesz na lajcie przebąkać studia i napisać swoją pracę w zespołach niekiedy złożonych z całej grupy w miesiąc (gdzie faktyczną fuchę odwalasz ty i twój kumpel Ździsiek, a reszta to "członkowie zarządu").

Po konkretne rozkminianie i "pro-$hIT" wybieraj IO :P
  • Tomek

To ja ci powiem, że moim błędem przy wyborze specjalizacji było to, że nie myślałem o pracy inżynierskiej.

Konsekwencje z wyboru specjalizacji dzielą się tak:
    60% to praca inżynierska - czyli specjalizacja dyktuje ci zakres tematyki z której możesz wybierać temat pracy inżynierskiej. Oczywiście przy odrobinie szczęścia (jeżeli odpowiednie osoby się zgodzą) można pójść na IO i pisać pracę inżynierską z czegoś typowo związanego z bazami danych, ale jest to oczywiście bezsensu.
    Jest tak dlatego ponieważ na PRO będziesz miał różne zajęcia które są związane z tematyką specjalizacji - więc dodatkowo poszerza ci się na tych zajęciach wiedza. Jeżeli byś poszerzał wiedzę z IO a pisał prace z baz to było by trochę bez sensu.

Pozostałe 40% to dodatkowe przedmioty - każda spec ma swoje dodatkowe przedmioty, np w 6 sem jeżeli jesteś na bazach to masz "administrowanie bazami danych", a w tym samym sem jeżeli jesteś na sieciach to masz "sieci komputerowe 2". Na większości z tych przedmiotów zdobywa się znacznie przyjemniejszą wiedzą niż na PRO (czytaj dalej by zrozumieć o co mi chodzi).
  • Tomek

Ktoś mógł by powiedzieć, że istotną konsekwencją jest też samo to, czego nauczysz się na PRO. Tak jak już pisałem, na PRO zdobywa się wiedzę potrzebną do pracy inż, ale sama w sobie ta wiedza jest średnio przydatna - chodzi mi tu o to, że nie ma sensu iść na spec bo "na PRO się nauczysz czegoś fajnego". Kiedy wybierasz specjalizacje to wydaje ci się, że na PRO się niewiadomo jakich fajnych rzeczy nauczysz :) Jak się zapewne domyślasz takie myślenie jest błędem. Słyszałem to od ludzi z wielu specjalizacji i wszyscy mówią, że "wyobrażali sobie to inaczej" :P
    Trudno mi pisać za WSZYSTKICH bo może ktoś ma inne odczucia, ale z tego co słyszałem i z własnego doświadczenia powiem Ci, że na PRO, w zależności od spec, masz:
    > albo za dużo niskopoziomowego programowania (za dużo C potrafi boleć :)) - trudno zrozumieć poco się męczyć jeżeli istnieją gotowe wysokopoziomowe rozwiązania
    > albo technologie które używa się przy tak dużych rozwiązaniach (słowo "korporacyjnych" jest na tu na miejscu), że w tej chwili nauka tego jest strasznie męcząca bo nie masz klastra serwerów Google pod ręką by sobie sprawdzić, że faktycznie użycie tej technologii coś daje
    > albo rzeczy tak czysto teoretyczne, że zastanawiasz się czy szybciej i lepiej byś nie napisał programu bez użycia tej teorii i różnych formalizmów które tylko wchodzą ci w drogę.
    > .. albo masz PRO połączone z inną spec i masz zajęcia które tak naprawdę są skierowane do innej spec - głównie bolączka ludzi z E, E_3D i EPG
    > .. zapewne można by napisać jeszcze sporo punktów, ale tyle chyba tyle wystarczy by pokazać o co mi chodzi
    Nie mówię, że ta wiedza nie jest potrzebna, zapewne w większości jest bardzo potrzebna a tylko trzeba do niej dojrzeć.. nie jest to nauczenie się PHP i zobaczenie natychmiastowych rezultatów w formie fajnych, kolorowych dynamicznych stron którymi możesz się pochwalić znajomym.
    Dlatego też nie brał bym wiedzy którą zdobywa się na PRO w oderwaniu od pisania pracy inż za coś co powinno dyktować wybór specjalizacji. Do pracy inż ta wiedza się oczywiście bardzo przydaje, bo musisz czymś zapisać te 60 stron :}

Podsumowując, 60% decyzji o wyborze spec powinno wynikać z tego gdzie kwalifikuje się temat pracy inż którą chcesz napisać - jeżeli nie chcesz tego tylko odwalić, ale postarać się tak by potem móc na swoją pracę patrzeć z dumą :) to wybór spec pod tym względem jest bardzo istotny.
    Pozostałe 40% to przedmioty które zazwyczaj są przypisywane do spec w sensowny sposób.

Moja rada jest więc taka: Wymyśl temat pracy inż. i wybierz spec na której taki temat można, i chciałbyś pisać (niektóre tematy wyjątkowo pasują do jednej konkretnej spec i wtedy nie masz problemu z dalszym wyborem - jeżeli masz taki problem to najlepiej skonkretyzuj temat).
    Po takim wyborze dodatkowe przedmioty zapewne będą dobrane do twojej spec tak by być jakoś związane z twoimi zainteresowaniami oraz pracą inż.

Jedyny problem: wybór tematu pracy inż nie jest prosty - tak wiem to :P Powiem ci tylko, że za semestr czy dwa wcale nie będzie prościej :P więc lepiej wymyśl go teraz - przed wyborem spec.
    To jest rada którą chciałbym by ktoś dał mi rok temu :)
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)