-
Anonim
Więc z japońskim na PJWSTK to jest tak, że pani Ewa Mackiewicz zaraz na początku roku wysyła maile, że można się zapisywać na proponowane terminy. Więc jak chcesz i Ci pasują terminy, to możesz uczyć się już od pierwszego sem.
Tyle teorii.
Praktyka wygląda tak, że jako student wieczorowy zapisałem się na zajęcia w soboty (w tygodniu nie mam czasu). Zajęcia są fajne, wiedza przekazywana dobrze. Sęk w tym, że to jest tylko wtedy, gdy jest przekazywana. Jakieś 2/3 zajęć nam wypadło, bo albo pani Mackiewicz ma co innego w planie, albo są zajęcia z kaligrafii, albo cośtam. Co gorsza o połowie odwołań dowiedziałem się jak już się zwlekłem w sobotę z łóżka, przytargałem do budy i pocałowałem klamkę. Skutkiem tego w semestrze odbyliśmy może z 5 zajęć. Ile się można nauczyć na 5 zajęciach chyba nie muszę tłumaczyć.
Ja rozumiem, że zajęcia fakultatywne i nieobowiązkowe, ale takie robienie w jajo i olewactwo, to niestety standard na tej uczelni.
Przynajmniej miałem rozgrzewkę przed zrywaniem się na sobotnie PPB.
Ogółem dałem sobie spokój i od września zaczynam japoński prywatnie.
Co do samego języka to jest naprawdę prosty. Całkiem inny niż nasz, ale prosty.
Za to system zapisu - no niestety pamięciówka straszna i kupa ćwiczenia, żeby krzaczki dobrze wyglądały. Ale takie życie...; -) Do opanowania. -
Anonim
-
arvind
a w grudniu w PJWSTK odbedzie sie egzamin JLPT na lvl 4. Pisze sie ktos ? -
-
-
arvind
Japanese Language Proficiency Test .
To taki test dający certyfikat ze znajomości języka japońskiego, lvl 4 (od niego się zaczyna) to takie swoiste FCE z anglika z tym że hmm łatwiejsze (?) no o ile dla kogos nie problemem jest uczyć się znaków bo zakres materiałów to z tego co pamiętam część książki napisanej przez Panią Mackiewicz. Co do Pani Mackiewicz i jej sposobów "systematyki" nauczania to ja mam dobre zdanie bo chodziłem na kurs który zorganizowała i dużo z niego wyniosłem. No co by nie było stara się jak może więc nie narzekać ! :) -
arvind
(kuurr mogliby juz zrobic ten edit postow na gronie)
dla zainteresowanych tematem (podejsciem do egzaminu może nawet :P)
4級 yon kyuu - Poziom 4
Najłatwiejszy. Dla początkujących którzy potrafią prowadzić proste rozmowy i rozumieć na poziomie podstawowym pisany japoński (czyli czytać te łatwiejsze znaczki i cale zdania)
Wymagania co do wiedzy :
# znaków Kanji: 100
# liczba słówek: 800
# przypuszczalna liczba godzin przeznaczonych na naukę :150
Przebieg :
1)
文字 moji ・語彙 goi
znaki (hiragana, katakana, kanji) & słówka 25 minut 100 pkt.
聴解 chou kai
słuchanie ze zrozumieniem 25 minut 100 pkt.
読解 dokkai ・ 文法 bun pou
czyanie ze zrozumieniem i gramatyka 50 minut 200 pkt.
w sumie 100 minut i 400 pkt do zdobycia.
Żeby zdać trzeba mieć 60% z 400 pkt'ów.
i w sumei tyle :P
proste nie ?
-
Anonim
mowisz ze zakres materialu to czesc tej cieniutkiej ksiazki p. Mackiewicz?
eee, no to sie zaczynam przykladac do japonca, bo jak pokaze papier z certyfikatem z japonca to respekcik:D -
arvind
hjmmmm p. Mackiewicz napisała dwie książki... jedna o piśmie a druga to podstawy japońskiego.. no i zgadnij o ktora chodzi :P (dla nie kumatych, o tą grubszą; ]) ale i tak tylko część więc naprawdę warto bo taki papierek to jest coś... -
Anonim
no jak najbardziej podstawy... chyba ze ktos chcialby certyfikat z kaligrafii:P btw ciekawe czy takie tez sa:) -
arvind
heh nei chce Ci łamać ale tą małą książeczkę z kaligrafii to proponowałbym znać całą :P
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne