PJWSTK [1826]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Anonim

hej... wybieram sie na studia informatyczne i zastanawiam sie, jaki komputer kupic: stacjonarny czy przenosny. dlatego chcialbym zapytac, jak powszechne jest korzystanie z laptopow na zajeciach i wykladach i czy faktycznie jest to przydatne.
  • pan.Tunio

jesli wybierasz pomiedzy stacjonarnym i laptopem definitywnie wybierz laptopa. i tak samo definitywnie jestem przekonany ze przyda ci sie na studiach. natomiast da sie przezyc bez laptopa, jednak z jest wygodniej i nieraz przyjemniej;)
  • Oskar

Popieram. Z pewnością laptop się przydaje. Bardzo częste są sytuacje, że musisz pokazać swój projekt/zadanie na zaliczenie/punkty, a na komputerach szkolnych nie zawsze jest taka możliwość - bo to albo zła konfiguracja plików, albo inna wersja środowiska programistycznego, i tym podobne przygody. Na wykładach zawsze kilka osób korzysta z lapków i nikt afery nie robi; -)))))
  • pan.Tunio

pozatym majac jakies okienko mozesz zutilizowac jakos czas bez walki na smierc i zycie o komputer na antresoli... chociaz jak otworzyli burgerkinga okienka wykorzystujemy inaczej;)
  • Mariusz

warto miec laptopa, bo zawsze masz przy sobie projekty/materialy/itp; ) no i czasem cos sciagnac mozna szybciej

tylko blagam nie sciagajcie plikow z torrenta/eMula na wifi, bo ludzie nawet poczty nie moga sprawdzic...
  • Anonim

> warto miec laptopa, bo zawsze masz przy sobie projekty/materialy/itp; ) no i czasem cos sciagnac mozna szybciej

ta.. i dodatkowe 3 kilo w plecaku

a potem tak jak napisałes dalej... zamiast korzystać jak normalni ludzie to eMulują...

swoją drogą.. nie wiem czy bym teraz kupił sobie stacjonarnego jak laptki mają wszystko co potrzeba... UPSa/ LCD 17"/mocne grafiki/dużo ramu i duże dyski...
  • Fluxid

Dla mnie zaleta korzystania z lapa jest taka, że mam w szkole na kompie to co ja chcę, a nie co inni chcą żebym miał :P
    Tym bardziej że często się spotykałem z niedziałającymi komputerami, a w sali 110 nawet całymi dwoma rzędami kompów bez zasilania.
    Poza tym, tak, materiały, kody programów bez potrzeby grzebania na sFTP, pliki wykładowców na auli od razu, etc. Dobrze jest czasem zobaczyć coś parę slajdów wcześniej, dlatego warto od razu ściągac prezentacje na pocztku wykładu/semestru; )
    Potem w okienka idziesz do biblioteki ściągnąć coś w dwie minuty z microshit academic aliance, albo coś innego dużego, a na antresoli zrobisz na godzinę przed oddaniem pracę zaliczeniową i popykasz w Quake; )
  • nist

kup sobie malego wmiare bo pozniej przeszkadza...

GooDLuck
  • snow

hmmm ja bym radził kupić laptopa z prockiem centrino na allegro - myśle że do 1500 coś by się znalazło może nawet koło 1200

plus kompa stacjonarnego

myśle że taki zestaw wyniesie tyle co średniej klasy laptop a wydajność i możliwość rozbudowy kompa stacjonarnego jest o wiele bardziej praktyczna. wydasz 4000-5000 na laptopa i po 1-2 latach masz praktycznie zerowe szanse na rozbudowe.
  • pan.Tunio

snow: tylko jeszcze zalezy do czego wykorzystujesz laptopa. Dopuki nie chcesz grac w najnowsze gry ktore wymagaja szalonego hardware-u, to moim zdaniem spokojnie mozesz zainwestowac 5k w laptopa i nie potrzebujesz go zmieniac/modyfikowac przez najblizesze 3lata.

Poza wszystkim laptopa mozna bez problemu rozbudowac o ram, ktory jest jednym z kluczowych podzespolow.

Anyways moge to pokazac na moim przykladzie bo kupilem macbooka 2ghz c2d, 1gb ram, superdrive, wifi, bt, itd itp... i uwazam ze starczy mi spokojnie na nastepne 3lata. Prawdopodobnie doloze mu 1gb ramu i jest idealny, przynajmniej do moich zastosowan - nie gram!

pozdr
  • snow

ja też nie gram i nawet o tym nie wspomniałem; ]

co do macbooka to się moge zgodzić że ci starczy na 3 lata albo nawet więcej dzięki firmie apple i systemowi os X pod który wszystko jest ładnie optymalizowane bo mam nadzieje że nie jesteś z takich szpanerów co wydają kase na appla i instalują windowsa; ]

bo zwykły laptop i 3 lata to raczej duża przepaść. około 16 miesięcy temu kupiłem jedno z najszybszych centrino które teraz wymięka przy core 2 duo, a zobacz ile mi jeszcze do 3 lat brakuje(pewnie pojawią się minimum 4 rdzenie w tanich laptopach do tego czasu; ])

prędzej czy później pewnie jak spora część zwykłych śmiertelników trzeba będzie zrobić przesiadke na viste( tak jak to było z XP kiedyś) albo jeszcze co innego co się może pojawić - nawet gdybym 4gb ramu dołożył to nie wiem czy ten kluczowy element wszystko uciągnie

ja nadal się będe upierał przy tanim laptopie i wydajnej stacjonarce(wydajna nie znaczy do gier) gdzie po tych 2-3 latach dokupie płyte z prockiem za 700-1000zł niż kolejny laptop znów za 5k
  • pan.Tunio

>snow napisał
    >co do macbooka to się moge zgodzić że ci starczy na 3
    >lata albo nawet więcej dzięki firmie apple i systemowi os
    >X pod który wszystko jest ładnie optymalizowane bo mam
    >nadzieje że nie jesteś z takich szpanerów co wydają kase
    >na appla i instalują windowsa; ]

gardze windowsem (nie jestem szpanerem, ktory pseudo jara sie linuxem btw). a do maczkow przekonalem sie jak pracowalem w SAD (polski apple jak ktos nie wie) i juz zostalem z tym systemem.
  • 152471

Fakt nie wiadomo co będziesz na nim robił, ale...

rzeczywiście, jak nie masz gdzie wsadzić 5k PLN to kup laptopa; -)
    jak nie masz 5k, a 2k to kup stacjonarke.

kompy w szkole są dobre, uczą pokory; -)
    dzięki nim mimochodem poznajesz wszystkie rsynci, svn, cvs i ssh.
    później to się gdzieś tam przyda.

ja za 1,200 mam 2 rdzeniowy procek + 2 gb ramu i dysk 160
    a za 500 mam 19'' monitor
  • Anonim

zwlaszcza ze w tej szkole jest wiecej laptopow niz studentow hahaha
  • s1w

stacjonarny jest wygodniejszy, tanszy, stabilniejszy, nikt Ci go nie popsuje cieczą, nie spadnie Ci, jest modyfikowalny

laptop grzeje sie, mrowi w rece trzymane dlugo na klawce, niewygodny, spada, grzeje w kolana, zbedny bajer i ciezar

na stuff sa pendrive'y i z-ka

ja po prostu laptopow nie lubie. za ta cene mam dwa razy lepszy sprzet, dobrze chlodzony, stacjonarny..

przyklad. wymiana dvd-r: stacja - 120 zl; laptop (min) 1200
  • s1w

a czy chodzisz do budy pykac w quake'a, czy robic to, co szkola zadaje to twoja sprawa
  • Mariusz

>s1w napisał
    >przyklad. wymiana dvd-r: stacja - 120 zl; laptop (min) 1200

lol, widziales kiedys allegro? :)
    http://allegro.pl/11885_nagrywarki_...
    nawet po cenie posortowane; )
  • inż. robo bobo

Jezeli Cie stac, kup tablet PC. Komputer, ale i wygodny notatnik, bo bedziesz mogl na wykldach swobodnie pisac i rysywac. Thinkpad robi calkiem fajne.

Pozdrawiam.
  • Wąsky

Kup PlayStation Portable. Wydatek mniejszy, a funkcjonalność laptopów, którą ludzie wykorzystują na wykładach, taka sama.; )
| |

Grono studentow, milosnikow, absolwentow, wykladowcow, cwiczeniowcow, rektorow, ochrony, sprzataczek...

Polsko -Japońska Wyższa Szkoła Technik Komputerowych

• do
Grona tematyczne:

Dołącz grono

Fotki

Miejsca grona (5)