-
FM-2030
chcialbym was zapytac o pewna rzecz. mianowicie czy wiecie moze czy jest wogole taka mozliwosc, zeby komputer sam znajdowal podobne zdjecia? ja wiem ze to troche takie pytanie natury komendy glownej policji, ale strasznie mnie to ciekawi.
dajmy na to, jest 21 zdjec. jedno przedstawiajace moj dom i reszta przedstawia dom dziadka, wujka, matki i ojca i 16 innych domow, calkowicie od czapy. i teraz powiedzmy ze moj dom jest podobny do domu pana x ze slaska, pani y z pomorza i pani Z z podkarpacia. i teraz czy jest jakakolwiek mozliwosc zeby komputer znalazl podobienstwo?
bardzo was prosze o pomoc :) -
Anonim
-
Mariusz
uaaaa, to nie komputer, ale program
zakladam ze nie masz pojecia o programowaniu i chcesz miec cos gotowego, odpowiedz brzmi: raczej nie ma czegos takiego; )
a teraz zakladajac ze chcesz to napisac - kupa zachodu i tez zalezy co chcesz porownac (plany, zdjecia, itp)
Jezeli chcesz porowac plany domow to wszystkie musza byc tak samo zrobione, zeby ulatwic ich analize. Jezeli masz fotki to musza byc robione z tych samych ujec, przy takich samych parametrach zewnetrznych (swiatlo, itp)
Generalnie problem strasznie ciezki, bo czlowiek dzieki abstrakcyjnemu mysleniu moze bardzo prosto rozkminic czy cos jest podobne czy nie, wogole czlowiek umie sobie zdefiniowac co to znaczy 'podobne', a komputer niekoniecznie :/ -
Mari
moim zdaniem do zrobienia. Tematyka ociera sie wlasnie o NAI. Przeciez u nas byly projekty majace np. stwierdzic przedzial wiekowy osoby na zdjeciu, rozpoznac gatunek muziki z pliku dzwiekowego. Moim zdaniem ciezko, ale do zrobienia. Oczywiscie tak jak to zostalo wspomniane wyzej fotki musza byc robione z identycznej perspektywy przy takich samych parametrach. -
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa - Śródmieście
- Załóż własne grono tematyczne