-
nie budzić!
Ano właśnie... tak sobie przeglądam to grono i widzę, że gros ludzi je tworzących wcale w Płocku na co dzień nie mieszka. No i właśnie chciałem tak się dowiedzieć czy po wyjeździe z Płocka staliście się mieszkańcami tego drugiego miasta?
Ja osobiście już niedługo skończę 3 lata przebywania w stolicy, jednak ani razu nie zdarzyło mi się w życiu powiedzieć, że jestem z Warszawy. Bardzo powoli się do niej przyzwyczajam, widzę ogrom jej zalet, a mimo to jakoś dalej uważam się za płocczanina. Fakt, że mala odległość skłania mnie do częstych wizyt w książęcym grodzie :) No i obowiązkowa obecność na meczach Wisły.
Jak tam jest z Wami? -
Karolina
Ja dopiero rok pomieszkuje w Wawie, ale nie moglabym powiedziec, ze jestem z Wawy, bo nie jestem. Czuje sie plocczanka i chyba zawsze tak bedzie. No i ta mala odleglosc rzeczywiscie robi swoje. Z jeszcze jednym sie zgadzam - obowiazkowa obecnosc na meczach:) Ahhh:) Niestety, zdarza sie, ze w srode nie moge byc na meczu:( No ale nic, jakos trzeba przebolec;) Plock to fajne miasto, lubie je, chociaz ogolnie malo sie w nim dzieje. A szkoda.... -
Popatrz - chyba nadal jestem płocczaninem skoro to JA załozyłem to grono - to sie chyba nazywa lokalny patriotyzm - i on bedzie zawsze:)
A co do wawki, coraz cześciej zdarza mi sie mowic jak jade z Płocka, ze jade do domu - ale w znaczeniu tam gdzie obecnie mieszkam i spie i pracuje i sie bawie... Ale moj jedyny DOM to dom rodzinny gdzie sie wychowalem. I za warszawianina nigdy sie nie bede uwazal - lubie to miasto, fajnie mi sie tu mieszka (...) ale nie moge tu napisac, ze czuje sentyment do tego miasta - nie znam go tak jak Płocka, gdzie w koncu spedzilem prawie ćwierć wieku:) -
Konrad
w moim przypadku sytuacja jest trochę bardziej skomplikowana bo ojciec i cała rodzina z jego strony są rodowitymi Warszawiakami więc siłą rzeczy przyjeżdżało się tu "od zawsze" i spędzało sporo czasu.nie miałem więc jakichś dylematów po maturze gdzie iść na studia tym bardziej że W-wa jest przecież najbliżej...ale stwierdzenie że "jestem z W-wy" z moich ust nie padnie co najwyżej że w W-wie mieszkam a na pytanie - kim jesteś? odpowiem- Płocczaninem :-) -
-
mgr panna o.
jestem patriotka i tak juz zostanie pewnie... zawsze pamietam o Plocku i staram sie go odwiedzac jak najczesciej, bo zwyczajnie tesknie...nigdzie nie ma takiego klimatu jak u nas- piekny widok na wisle, tak pysznej pizzy Romy, no i nigdzie nei spotkalam sie z tym ze wszytskie fajne kluby sa na jednej ulicy, w warszawie to same dojazdy czesto trawaja dluzej niz pobyt w samym klubie:) -
Karolina
-
.:Nor:.
no co Ty gadasz?; ))))) ja tez uwielbiam pizze z Romy i w wawie nie znalazłam jeszcze takiej! A w wawie mieszkam juz 7 latek i musze przyznać ze bardzo lubie to miasto...ale zawsze bede z Płocka nie z Warszawy choc juz od długiego czasu czuje sie tu jak w domu i do Płocka nie zamierzam wracac. Ale to po prostu moje rodzinne miasto i zawsze tam chetnie wpadam choc na jeden dzien :) -
Karolina
a tam, za cienka:) Najlepsza jak dla mnie jest w Kilerze lub w 10 i pol:) Tez lubie Warszawe, mniej niz na poczatku, ale lubie, zawsze mnie do niej ciagnelo. Ale Plock to Plock:) Ma swoj klimat:p -
Anonim
mieszkam w stolicy już 9 lat a mam zaledwie 20 czyli niedługo przestanę móc twierdzić że większość życia spędziłem w płocku na północnych podolszycach :) a jednak jest ta niesamowita siła która nie pozwala mi poczuć się warszawiakiem ani trochę, siła która sprawia że wolę dostać za przeproszeniem wpierdol niż przyznać że kibicuję legii, poza tym no jak tu nie uwielbiać płocka? nie da się! -
Tomy
skoro znalazlem to grono, to chyba jednak znaczy, ze jestem z Płocka :) , choc Poznan bardzo mi sie podoba :) -
Staroświecka
W Warszawie mieszkam od 26 lat. To była decyzja moich rodziców o zamieszkaniu tutaj.
Jednak prawie cała moja rodzina ze strony mamy (nazwisko m.in.: Kossakowscy) nadal mieszka w Płocku.
I zawsze miło wspominam pobyty w tym mieście.
I powiem jeszcze jedno: zawsze, gdy ktoś pyta mnie skąd jestem to najpierw mówię, że urodziłam się w Płocku a potem dopiero, że żyję i mieszkam w Warszawie.
Chyba to coś znaczy. -
grv
-
Yazol
Jak wyjechalem to cos sie skonczylo, cos innego znow zaczelo. Na dzien dzisiejszy nie jestem ani plocczaninem ani warszawiakiem... do Plocka nie wroce, z Warszawy dalej gdzies chetnie rusze. -
Staroświecka
jak to????
to nic nie znaczy???
znaczy. wiele. że nadal czuję się Płocczanką.
i zawsze nią pozostanę.
ale prawdą jest, że do Płocka nie wrócę.
w Warszawie trzyma mnie tylko tak naprawdę praca.
i chętnie bym ruszyła dalej.
i robiła co innego. -
Konrad
swoją drogą, ciekawe jak to się dzieje że tyle ludzi (młodych) z Płocka wyjeżdża a liczba mieszkańców utrzymuje się na tym samym poziomie, a licząc razem z okolicznymi gminami do których też trochę Płocczan się przeprowadza nawet rośnie. -
nie budzić!
Heh.. Ja do tej pory jestem zameldowany w Płocku, więc teoretycznie ciągle jestem jego mieszkańcem. -
Staroświecka
Bo wracają tam (pewnie) starsze roczniki.
sentyment. przyciąganie ziemi narodzin.
to tak jak i Polacy ze Stanów.
Wracają tu na stare lata.
Bo tu ich ojczyzna. -
Konrad
no tak ale taki exodus nie trwa od roku czy dwóch.ludzie którzy do Płocka nie wracają prędzej czy później się z niego wymeldowują, kupują mieszkania. poza tym podczas spisu powszechnego nikt się mnie nie pytał gdzie jestem zameldowany, zostałem zaklasyfikowany jako Warszawiak tak więc liczba Płocczan została zaniżona co najmniej o 1 :) -
Staroświecka
-
Ja ostatnio sie zastanawialem czy jakbym dostał naprawde dobra prace w Plocku czy bym wrócił. Qrde sam nie wiem. Wyjechałem głównie po samodzielność:) Ale sadze ze jednak patriotyzm lokalny by przyciągnął... może...
- Przeglądaj grona w kategorii Kraje, Miasta i Dzielnice
- Przeglądaj grona w okolicy Płock
- Załóż własne grono tematyczne