Pływanie [6793]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • werka

Ja oczywiscie wytrzymałam min.i 15 sekund. Ja juz pływam od dawna chyba od 5 roku zycia a wy ?
  • Anonim

ja też pływam dość długo, ale nie umiem wstrzymać powietrza pod wodą tak długo, jak potrafię nad wodą.
  • =grzesiek=

90 minut na głębokości 2 metrów, butla 10 litrów.
  • Anonim

UUUuuuu sporo a czym czujesz sie najmocniejszy ???
  • Tomek :)

>MaRtY$Ka napisała:
    >UUUuuuu sporo a czym czujesz sie najmocniejszy ???

Może i płucka masz duże; ) ale i tak z Barkleyem szans byś nie miała :P
    http://www.youtube.com/watch?v=RN_Y...
  • Anonim

nie wiem ile sek ale jeszcze rok temu robilem pod wodu 2 baseny po 25m bez wynurzania i z odbiciem. teraz to ok 1,25 basenu:D
  • Anonim

Jeszcze dwa lata temu mogłam przepłynąć 50m, bez skoku. teraz to przepłynę ( w porywach ) jeden, krótki basen i mam wrażenie, że płuca po drodze mi zostały i pływają po dnie :D
  • Stasiek

jestem pod wrażeniem,jak ci sie udało tego dokonac?
  • Anonim

>stasiek napisał
    >jestem pod wrażeniem,jak ci sie udało tego dokonac?

10 metrow .. tylko ze wpionie :) w morzu srodziemnym
    6.5 metra w pionie ale bez pletw.
    50 metrow pod woda.
  • werka

ej taaaaaa tyle naprawde zrobiłeś ale fajnie bo ja teraz duzo trzwicze na pływalni. no i jakos mi idzie . a tera dobrze bo mam wakacje o i wiecej moge czsu poświecac pływaniu itp.
  • Anonim

ja cwiczylem w ten sposob ze na poczatku cwiczylem schodzenia na 5 m w dol po czym siedzialem jak najdluzej. wynurzenie, chwila odpoczynku i 25 pod woda tuz pod powierzchnia. chwila odpoczynku i znowu 25m.(oczywiscie nie zawsze sie udawalo przeplynac , ale wtedy wynurzenie, nabranie powietrza i dalej jazda), Wracalem do miejsca w basenie gdzie bylo w/w 5m. odpoczywalem jakies 2min i od nowa. takich cykli robilem ok 5-7, 4 razy w tyg. szybko mozna wyrobic wytrzymalosc.
  • werka

No tez tak mysle ale trzeba cwiczyc i sie uczyc nowych rzeczy i prubowac pomalutku
  • Anonim

>wera :) napisała:
    >ej taaaaaa tyle naprawde zrobiłeś ale fajnie bo ja teraz
    >duzo trzwicze na pływalni. no i jakos mi idzie . a tera
    >dobrze bo mam wakacje o i wiecej moge czsu poświecac
    >pływaniu itp.

nie wierzysz?
    wera ja jestem sporo starszy poza tym duzo nurkuje.
    wiadomo ze nie codziennie ma sie taka dyspozycje.
    Jednak cwiczeniami mozna duzo osiagnac.
    polecam poszukac stron o freedivingu - tylko spokojnie zeby blackoutu nie dostac:d.
  • Mawr

Hmmm myślałem ze przepłynąć 25 m pod wodą to duzo... A tu są osoby co potrafią przepłynąc i 50 m... Trzeba będzie jeszcze poćwiczyć...; -)
  • Maciek

rok temu w przedziale czasowym poniżej 10 minut, jak już sobie troszke popływałem to przepłynąłem 2 razy 50m na basenie 25m, jak wypłynąłem to powiedziałem do siebie: musze przestać palić bo coraz gorzej mi idzie, fajne miny mieli ci co to słyszeli
  • werka

hahaha:)
  • Anonim

Chdzilo mi Tomek o to w czym jest dobry w plywaniu delfinek dowolny klasyczny a moze grzbietowy a to ze tyle przyplywa pod woda moze swiadczyc o tym ze trenuje zawodowo plywanie a po zdjeciach widac ze raczej tak dlatego chcialam sie dopytac kolegi o ile moge go tak nazwac:D
  • Maciej Wyżga

184 sekundy
    pod wodą przepływałem ok 50 metrów (miałem siłe jeszcze się odbić ale to już na granicy było prawie mdlałem; /)

po pierwszym tygodniu limes z 75 sekund podniósł sie do ok 135 a cała zabawa trwała dla mnie 4 tygodnie... podejrzewam że każdy z Was byłby zaskoczony trenując bezdech jak szybko przesuwa sie nasze oddechowe ekstremum!! zaczynałem od ok 50 sekund pierwszego dnia!!

motywacją do treningu może być fakt, że freediverzy treningowo wykonują 50m pod wodą :P

rekordy polski

Statyczne wstrzymywanie oddechu:
    Robert Cetler - 7'08"
    Małgorzata Matkowska - 5'44"

Pływanie dynamiczne bez płetw pod wodą
    Paweł Strugała - 139 m !!!!!!!!!!!!!!!!!!! TO ok 5,5 długości!!WYOBRAŻACIE TO SOBIE??
    Agata Depka - 88 m

pytanie mam ile ruchów wykonujecie na jedną długość basenu płynąc pod wodą??
  • Rysiek

uu, ja to sporo i nie moge całego basenu przepłynąć :) chociaz kto wie, nigdy nie dalem z siebie 100% zeby az tracic przytomnosc czy coś;)
  • Anonim

>
    >pytanie mam ile ruchów wykonujecie na jedną długość
    >basenu płynąc pod wodą??
    >

ponizej 10 ruchow -7 do max 9.
| |

Fanów tego sportu zapraszam do grona:) Nikt mi nie zaprzeczy, ze pływanie jest najlepsze na wszyst...

Fotki

Miejsca grona (5)