-
Anonim
Jak ktoś zna updof to proponuje dyskusje na temat poronio9ne przepisu zaliczania sobie przez przedsiębiorców wartości diet w koszty za "podróże złużbowe"... Czy nie uważacie że ten przepis jest zbędny i tylko komplikuje wszystko?
Teraz ciągle mi przedsiębiorcy składają 14 i pytają czy jak pjedzie do holandii karmić krowy to to jest podróż... a we wpisie ma podane że miejsce wykonywania działalności to NL NIDERLANDY...
Ręce opadają! -
Podróż służbowa jest tylko wtedy i tylko wtedy gdy jest wykonywana po za miejscem prowadzenia działalności. Po za granicami kraju dlegacja rozpoczyna się po przekroczeniu granicy państwa i tak samo z powrotem.Jeżeli pracodawca delegowanemu pracownikowi wypłaca ryczałtowo kwotę na diety i hotele to po powrocie pracownik w ciagu 14 dni ma obowiązek rozliczyć sie z delegacji.
-
Anonim
-
Grono.Net
nie wiem w czym problem:]
do 2280zl miesiecznie jest spokoj, a ponad ta kwote doprowadzasz 19% podatku i juz. Na koniec roku wystawiasz pit-R i z glowy:]
hehe:p
ty chyba art. 21 d PDOF:) -
-
Anonim
-
Grono.Net
ej, no przeciez na to sa rozporzadzenia:DDDDD
na podroze w kraju do 8h 10,50 (obecnie) a powyzej 12 h 21 (pelna dieta)
poza granicami kraju o dietach jest cala ksiazeczka, hehe:p
a co potrzebujesz?;p -
Anonim
O to czy przedsiębiorca może sobie odliczać i kiedy... temat mam ostro wyczerpany pisma z min fin znam na pamięć a dokładnie bełkot w nich zawarty...
Czy według Was gdy prowadze przedsiębiorstwo to moge sobie odliczać dla siebie równowartośćdiet z tytułu podróży służbowych?
Art. 23 ust. 1 pkt 52 updof... wbrew pozorom odpowiedź nie jest prosta... -
Grono.Net
szczerze, nie spotkalam sie z sytuacja, bvy ktorys z moich znajomych korzystal z diet:]
pracuje w budzetowce wiec delegacja to chleb powszedni, hm... musialabym dokladnie przejrzec przepisy prawa resortowego:p
-
Anonim
Też pracuje w budżetówce...
Po prostu mam w czternastce o to zapytanie, odpowiedź już mam przygotowaną, chciałem tylko poznać Wasze zdanie... -
Grono.Net
a to sie dobrze sklada ze pracujesz w budzetowce:DDD
jest temat:]
gmina zorganizowala przetarg na rozbudowe i modernizacje oczyszczalni sciekow:]
pytanie jest nastepujace:
czy w specyfikacji istotnych warunkow zamowienia nalezy uwzglednic 7% czy 22% stawke podatku Vat na roboty zwiazane z ta inwestycja?:]
art 143.2 ustawy o VAT ale opinie US sa rozne:] -
Anonim
Oj, u mnie to dochodówka i pomoc publiczna...
Ale zapytam jutro, tylko nic nie obiecuje; ) -
Grono.Net
dochodowka? hm.. 16 czerwca jest fajne szkolenie z PTE w poznaniu na temat funduszy pomocoych:] -
Anonim
Od przyszłego tygodnia to mi sie kontrolna kompleksowa szykuje więc wakacji ani szkoleń przez najbliższy czas nie przewiduje...
-
Anonim
przy zaliczeniu do kosztów uzyskania przychodów udokumentowanych fakturą lub rachunkiem wydatków na nocleg właściciela lub współwłaściciela firmy nie obowiązują kwoty limitów na nocleg poza granicami kraju, określone w powołanym rozporządzeniu MPiP S z dnia 19.12.2002 r.
np. - udokumentowane rachunkiem wydatki na noclegi wspólnika spółki jawnej w czasie podróży służbowej do Szwecji będą stanowiły koszt uzyskania przychodów w pełnej wysokości, tj. również w części przekraczającej kwotę limitu na nocleg określonego w powołanym rozporządzeniu MPiP S z dnia 19.12.2002 r.,
- nie ma podstaw, aby do przychodów wspólnika spółki jawnej zaliczyć diety i wydatki, jakie poniósł w związku z podróżą służbową do Szwecji i które zostały zaliczone do kosztów uzyskania przychodów.
-
Anonim
Zgadza sie nie stanowią jego przychodu... to by było bez sensu... sam sobie by generował przychód - księgowowść godna emronu; )))
Ale jak pisałem na podstawie art 23 ust. 1 pkt 52 może zaliczyć w koszty wartość diet itd...
Były pisma min fin w prawie diet dla osób prowadzących działalność transportową. Takim osobom w myśl w/w pism zliczenie w koszty nie przysługuje ponieważ ich praca polega na ciągłych rozjazdach... a podróż służbowa ma mieć charakter incydentalny...
Czy uważacie że ten pogląd jest słuszny jeżeli nie to dlaczego?
-
oczywiście ze słuszny tak samo czy mozna uznac za podróz słuzbową jazdy przedstawicieli handlowych. Chyba nie bo to wynika z ich obowiązków pracy i nie mozna tego uznac za podroz sluzbowaą.
-
Anonim
"Bardzo Cie lubie Rysiu, naprawde bardzo Cie lubie"
Proste i logiczne myślenie!
Dzięki! -
Anonim
Najlepiej dać sobie spokój z dietami i wszystko wrzucić w koszty...paliwo etc. Kwestia uzasadnienia poniesionych kosztów.