Politechnika SIMR [1532]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • MeeHaU

jakieś materiały na drugi kolosik u dr Kiszki?
  • tomchm

Czy ktoś wie, jak wykonać pracę domową z metrologii? Czy są jakieś materiały na ten temat od studentów starszych lat?
  • PanSzczepan

Miał już ktoś drugie kolokwium u Humiennego? Jeśli tak to niech sie podzieli pytaniami
  • <<<poQj i dobro>>>

ostatni wykład z metrologii

http://odsiebie.com/pokaz/1040756--...
  • <<<poQj i dobro>>>

• gumiskoz

Zna ktoś pytania na ostatnie kolokwium u Kiszki?? Jak tak to sporo osób by było wdzięcznych za podzielenie sie nimi:) To jest z tolerancji kształtu
  • kobi

mam podobną prośbę, tylko ze z kolosów z Humiennym. Ktoś wie co jest na tolerancjach kształtu? Może ktoś ma jakieś pozostawiane kolosy z lat ubiegłych?
  • simr sala bimbr/ RMd

to ja strzele, że może być takie pytanie(Humienny): narysuj sobie "coś" i podaj do tego 5 tolerancji(dowolnych,sam wybierasz jakie), pamiętając, by wartości tolerancji miały logiczne wartości
    mówiąc logiczne mam na myśli pewne uzależnienie, jeśli jedna tolerancja ma wartość x to inna tolerancja np będzie miała wartość x+y bo pole jednej tolerancji ma się zawierać w tym pierwszym polu tolerancji... nie wiem czy sie jasno wyraziłem w każdym razie nie można wpisać wartości tolerancji ot tak z czapki
  • MeeHaU

czy ktoś z drugiego ciągu mógłby podać pytanka z egzaminu?
  • R

1 Narysowac i policzyc łancuch wymiarowy
    2 narysowac tolerancje (nie pamietam jakie) na jakims wymyslonym rysunku
    3 czym mierzymy z uzasadnieniem wymiar (nie pamietam jaki np. f48+-0,480, było na bank do drugiego miejsca po przecinku)
    4 niepewnosc pomiarowa, metoda typu B i jej dwa przykłady
    5 były podane np. f6 wymiar i odchyłki, H7 wymiar i odchyłki i trzeba było policzy odchyłke f7 dla jakiegos wymiaru
    6 cos tam z chropowatoscia, z gwintem i czyms jeszcze

jak pomogłem to spoko, jak nie to trudno. Nie uczyłem sie danych na pamiec :D
  • MeeHaU

dzięki; ]

mieliście z Kiszką? podobno jest tak, że drugi z Kiszką a pierwszy z Humiennym... :o
  • -=MAXIM=-

Może ktoś wrzucić pytania z ostatniego egzaminu z metrologii u Humiennego? Proszę...
  • Bartek

Pytania z ostatniego egz. z Metrologii u Humiennego:

1. Dany rysunek (korpus) i do tego treść: dorysować drugi rzut z kierunku zaznaczonego strzałką. Na rysunku zaznaczyć trzy tolerancje prostopadłości, tolerancję prostoliniowości osi i tolerancję współosiowości. Dla każdej tolerancji podać postać pola tolerancji.

2. Dany rysunek (coś w rodzaju rynny leżącej okrągłą częścią na płaskim podłożu, podpartej po obu stronach wałeczkami) i do tego treść: zdefiniować niepewność rozszerzoną. Wyjaśnić przyjęte oznaczenia. Obliczyć promień A oraz niepewność jego pomiaru jeżeli wykorzystano dwa wałeczki pomiarowe o średnicy d=4.000mm, M=44+-0.004mm z prawdopodobieństwem 0.95. Niepewność wyznaczenia średnicy wałeczków jest pomijalna.

3. Dany rysunek (dosyć skomplikowany) i do tego treść: Wymiar montażowy A=68.2 (górna odchyłka +0.05, dolna -0.05) ma być uzyskany przy zamienności całkowitej.
    -narysować schemat graficzny ŁW
    -dobrać odchyłki pozostałych wymiarów tak aby zapewnić wymagane odchyłki wymiaru A
    -uzasadnić wybór metody obliczenia tolerancji oraz sposób ustalenia odchyłek
    -podać kryterium oceny wymiarowania części. Ocenić sposób wymiarowania, ewentualne zmiany (po wyznaczeniu odchyłek dla zadanego sposobu wymiarowania)

4. Słownie i graficznie wyjaśnić zasadę stałego otworu. Podać cztery przykłady oznaczeń pasowań opartych o zasadę stałego otworu w kolejności od najbardziej luźnych do najbardziej ciasnych. Odpowiedź zilustrować rysunkiem.

5. Narysować stanowisko do pomiaru czujnikiem metodą różnicową. Nazwać sprzęt pomiarowy niezbędny do pomiaru. Podać algorytm pomiaru czujnikiem. Podać wzory na wyniki pomiaru i jego niepewność. Wyjaśnić przyjęte oznaczenia.
  • -=MAXIM=-

Dziękuję dobry człowieku.; )
  • Bartek

Nie ma sprawy; ). A ma ktoś może odpowiedź albo jakieś materiały dotyczące ostatniego pytania? Albo może w której to jest książce. Z góry dzięki!
  • simrzyk

z jakiej ksiazki najlepiej uczyc sie na kolosy ? Ewentualnie jakies inne materialy? Dzieki za pomoc : )
  • Wojtek Zielonko

z tego co bylo na cwiczeniach. za moich czasow to wystarczalo. a wie ktos moze jak to ma byc z tymi kolosami na wykladach? bo slyszalem, ze ma nie byc egzaminu tylko jakies riki tiki
  • Agnieszka

Kiiszka mówił, że zamiast egzaminu będzie kolos zdawkowy bodajże na ostatnim wykładzie.
  • Wojtek Zielonko

>Agnieszka napisała:
    >Kiiszka mówił, że zamiast egzaminu będzie kolos zdawkowy
    >bodajże na ostatnim wykładzie.

z całości materiału co był na wykładzie czy jak ?; p
  • Agnieszka

Powiadział, że zakres kolokwium zdawkowego będzie obejmował wykłady.
  • 1
  • 2
| |

Grono ludzi, którzy wiedzą coś o wydziale SIMR co rzecz jasna warto przekazać dalej :) SIMR,...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (2)