-
Tomek Turski
Witam,
dzis dostalem sklad komisji. Oprocz promotora i opiekuna pracy mam nastepujace osoby:
-p. Maciejewski
-p. Bajer
-p. Osinski ( przy okazji tez recenzent)
Czy mozecie mi podpowiedziec, jakie sa ulubione tematy/dzialy do pytanai na obronach tych osob? Dodam, ze chodzi o egzamin magisterski. Z gory dzieki za pomoc! -
Michał Pabich
Witam,
dołączam się do pytania kolegi. Moja komisja to:
przewodniczący: prof. Szlagowski
członek komisji: dr Dybała
recenzent: prof. Pokojski
będę wdzięczny za każdą informację.
Pozdrawiam -
Kroolu
Witam,
Również podłączam się do pytań kolegów. Oprócz osób wyżej wymienionych interesują mnie pytania jakie może zadać prof. Ocioszyński. Z góry dzięki za informację.
Pzdr -
zabladzilem i jestem SIMRowcem
-
-
Tomek Turski
nie ma, beda wg pan z dziekanatu "za tydzien". A teraz moze ktos z bylych juz simrowcow podzieli sie jakas wiedza na wiadomy temat?;/ -
Boro>Fans for Kramar
z Bajerem chłopaki mieli lipę na obronach inżynierek i uwalał obronę... on u nas jest "dochodzący" i z tego co się orientuję to wytrzymałościowiec. -
Maciej
Jakby ktoś wiedział jakich pytań można się spodziewać u Kosiora, Pokojskiego lub Wąsiewskiego będę wdzięczny -
ヴォイテク
A nie łatwiej pójść po kolei do każdego i kulturalnie porozmawiać o obronie, większość osób poda z jakiego zakresu ewentualnie może zapytać.
-
Tomek Turski
jezeli satysfakcjonuje Cie odpowiedz "cos z mechaniki, automatyki lub wytrzymalosci" np made by p. Kosior, to idz sie pytac prowadzacych:P Aha - jesli ich znajdziesz.. -
Tomek Turski
widze, ze pelna zajebistosc jest i ogolna wspolparaca, jak za starych czasow. To moze prosciej - ktos wie, w ktorej sali sa w ogole te obrony? -
Marcin "POSTI" Postrzygacz
ja poszedłem do osób które miałem na obronie i dowiedziałem sie co i jak... niby padły ogólniki ale jednak wiadomo było na co głównie zwrócic uwage -
Całek
to co znalazłem na gronie:
dr Skawińskiego: materiały stosowane przy budowie korpusu silnika?
Prof. Pietrzakowski zapytał o prawo Hooke'a, naprężenia główne, ścinanie i ściskanie
Prof. Madej nie zapytał o nic :D poprostu jako przewodniczący komisji poprowadził obronę i tyle :)
Dr Ciężkowski: rodzaje napędów w maszynach i pojazdach
Prof. Zawada: czworobok przegubowy, jego funkcje, znaczenie i zastosowanie
-
ヴォイテク
>Tomek Turski napisał
>jezeli satysfakcjonuje Cie odpowiedz "cos z mechaniki,
>automatyki lub wytrzymalosci" np made by p. Kosior, to idz
>sie pytac prowadzacych:P Aha - jesli ich znajdziesz..
To ci odpowiem, że masz problem.
Jak miałem obronę w lipcu, poszedłem do osób z komisji (Marowski i Dybała) i kulturalnie sobie z nimi porozmawiałem, i na obronie mniej więcej pojawiło się to o czym rozmawialiśmy. Fakt, że nie do końca byłem przygotowany ale to już moja wina. -
Kroolu
Na świeżo z dzisiejszej obrony inż.:
Przewodniczący: prof. Bajer
Członek: prof. Ocioszyński
Recenzent: prof. Hać
Pytania:
1.Wytrzymałość złożona: hipotezy wytrzymałościowe, naprężenia zredukowane.
2.Napędy hybrydowe w pojazdach(wystarczy ogarnąć np. jak to działa w Priusie)
3.Optymalne projektowanie konstrukcji.
Odnośnie Bajera, to inny kolega miał belkę, obliczyć reakcje i narysować wykresy momentów. Coś w tym stylu.
Z innych obron to Ocioszyński pytał jeszcze o:
Charakterystyki silnika spalinowego i elektrycznego.
Hać pytał też o:
Materiały stosowane w konstrukcjach lotniczych.
Było jeszcze pytanie o podstawowe parametry wytrzymałościowe(Rm, moduł Younga itp).
Pzdr
-
::: adam :::
Obrona inż.:
Reński - przekladnie kierowniczne - rodzaje,
Fraunlich - policzenie reakcji i momentow dla prostej belki,
Kosior/Renski - jakie wystepuja opory podczas jazdy samochodem...
Golos - hipotezy wytezeniowe
-
Michał Pabich
Już jako mgr inż. poniżej podaję pytania jakie mnie spotkały na wczorajszej obronie:
prof. Szlagowski: wyboczenie
prof. Pokojski: PLM (Product Lifecycle Management)
dr Dybała: dodatkowe pytanie o wyboczenie (kiedy stosuję się jeden wariant wzoru na wyboczenie a kiedy drugi wariant)
i trzecie właściwe pytanie (nie wiem dokładnie od kogo ono pochodziło): belka dwu podporowa obciążona na środku momentem skupionym. Narysować przebieg momentu gnącego.
Pozdrawiam i powodzenia następnym zdającym. -
Całek
prof. Sobczykiewicz- co to jest żywotność
dr Danilczyk
prof Sado- hipotezy wytężeniowe
+ materiały stosowanie na tłumiki
obrona z filtrów cząstek stałych więc pytanie do pracy, silnikowe metody zmniejszenia emisji -
cioku
Jako że wątek się rozrasta to dopiszę pytania z obrony inżynierki ze stycznia. Może się komuś kiedyś przyda.
prof. Jakubczak - hamulce w dźwignicach
dr. Grudziński - funkcja kształtu (MES)
dr. Pakowski - połączenia sworzniowe -
Tomek Turski
to i ja swoje dorzuce
sklad
-p. Maciejewski
-p. Bajer
-p. Osinski
pytania:
-momenty dzialajace na belke o przekroju pryzmatycznym (zadanko)
- rodzaje obrobki cieplnej stali (pytali o temp krytyczne, sposoby studzenia przy hartowaniu, istotne paramerty dla kazdego z procesow)
- materialy na nadwozia samochodowe
aha poziom mgr, zaliczony zreszta:) -
zabladzilem i jestem SIMRowcem
moze sie komus kiedys przyda...
dr Kosior - belka na dwóch podporach na środku miedzy nimi siła poprzeczna i narysować wykres momentów
prof Pokojski - PLM
dr Danilczyk - układy zasilania silników o ZI
- Przeglądaj grona w kategorii Szkoły i Edukacja
- Przeglądaj grona w okolicy Warszawa
- Załóż własne grono tematyczne