-
Bartek
Prosiłbym o nie smianie sie tylko przyblizenie mi tego transportu, bo calkiem powaznie biore go pod uwage, bo chyba mele i simry moga stanowic za wysokie progi:P -
Bartek
Inżynieria eksploatacji pojazdów samochodowych. Taka specjalizacja mi sie nawet podoba:P Wiecie cos na jej temat?? -
Anonim
tak. Studiuje tam elita, śmietana wydziału (: zapraszamy tak jak koledzy napisali za rok :) -
Bartek
>Magda napisała:
>tak. Studiuje tam elita, śmietana wydziału (: zapraszamy
>tak jak koledzy napisali za rok :)
Zapraszasz zapraszasz ale mimo to nie wyglada to zachecajaco, ciekawe dlaczego:P
-
-
garstek
pierwsze dwa lata na transporcie są do dupy, podobnie jak na większsoci wydziałach z tym wyjątkiem że tu nie chodzi o trudność przedmiotów tylko ich charakter, masz misz masz. elektrotechnike taką ze by cie na elektrycznym wyśmiali, mechanike taką ze by cie na melu wyśmiali, probabilistyke taką ze by cie na mini wyśmiali, ale masz to , tamto , sramto , pierdamto i milion innych głupot które cię w efekcie niczego nie nauczą a zszarpia nerwy i czas zajmują, a potem tacy z melu, elektrycznego i innych wydziałow wypominają ze takie proste rzeczy mamy a my po prostu mamy wszystko i nic , brakuje tylko histori sztuki i zycia w rodzinie. Więc jak cię interesuje wszystko i nic to zapraszam. Plusem jest napewno to że przez wszystko da się jakoś przebrnąć. Na moim roku na poczatku z ok. 240 osób odpadło ze 100 a ponoc jescze tak ze 30 po drodze ma się zgubić, ostatnio jakoś mniej odleciało. Co do nauczania na specjalnościach to nie moge się dokładnie wypowiadać bo dopiero co zaczeły nam się takie i sporo mamy jescze ogólnych przedmiotów, ale jak ktoś chce to się nauczy a i bez wiedzy murów wydziału nie opuścisz. Główny podział na specjalizacjach to jest na humanistyczno-nietechniczne logistyki( najłatwiejsze i najtrudniej się dostać bo więksdzosć ludzi przychodzących na transport myśli o nich własnie), elektryczne (trudnawe) sterowania ruchem i mechaniczne (trudnawe) eksploatacje i (nowe) inż bezpieczeństwa. Warto żeby podkreślić ze to wydział eksploatatorski, a nie konstruktorski więc z założenia powinno być lżej. Taka uwaga ze jak planujesz miec po 5~10 przedmiotów w plecy to moze być nawet lekko tylko balansujesz na krawędzi i tacy najczęsciej się po drodze wykruszają. Więc głęboko przemyśl sobie co cię interesuje, bo na technicznych studiach najważniejszym jest to żeby cię one interesowały i pójdz tam gdzie ci serce podpowiada, a jak chcesz miec lżej to od razu możesz isć na UW (te humanistyczne kierunki) lub SGGW. Jak na Transporcie planujesz studia skończyć w terminie to napewno nudził się nie bedziesz a jak planujesz studiowac pół życia to juz inna sprawa. Sporo osób robi tak ze jak sobie nie poradzą na tych studiach konstruktorkich to ida na transport i w wojnie 100letniej starają się cos tam uzyskac ze zmiennym szczęsciem. Wybór nalezy do Ciebie. -
Cholek
Powiem tak lepiej wyżej próbować żeby mieć na co spadać zacznij sobie od melu czy simru (tam studiuje) jak ci nie wyjdzie przeniesiesz sie na transport a jak nadal ci nie wyjdzie to pujdziesz na jakąś prywatną i kupisz sobie dyplom na raty 5 letnie :) -
Gutek
Kolegę tutaj wszyscy straszą a tu nie ma sie czego aż tak bać :)
Jak sobie postanowisz ze skończenie studiów to twój cel to Ci sie uda. Problem jest że wiele osób przychodzi na polibudę bo jest się łatwo dostać i myślą że jakoś tak przeleci jak w liceum.
Mało który/a z nas jest geniuszem. Bardziej się liczy zaangażowanie -
Anonim
>Mało który/a z nas jest geniuszem. Bardziej się liczy zaangażowanie
... ta parszywa pracowitość (niestety). Skończyć to skończyć. Pytanie: ile lat ma nam to zająć.
Jeśli pytałeś o MEL i SIMR, bo w tym kierunku idą Twoje zainteresowania to poważnie przemyśl jeszcze kandydaturę Transportu. O ile pójście tam z chęci studiowania takich konkretnych rzeczy ma sens to postępowanie wg zasady "gdziekolwiek, byle na PW" już zbyt mądre nie jest. Nie ma nic gorszego, niż studiowanie czegoś, co cię nie interesuje. Poprzeglądaj harmonogramy, siatki godzinowe i popatrz gdzie są rzeczy, które cię ciekawią albo po prostu napisz tu a ludzie doradzą gdzie to znajdziesz. -
Bartek
No własnie troche jestem zainteresowany samochodami, ale wiem ze to ogolnie powiedziane, przeciez nigdzie takiego przedmiotu nie ma jak motoryzacja. SIMR niby wydzial samochodów a ponoc przez wiekszosc studiow sie samochodow nie oglada. Mysle nadal o transprcie, bo tak naprawde troche sie obawiam simru, transport ponoc latwiejszy a z tego co zdazylem sie dowiedziec calkiem fajne rzeczy sa na transporcie, tylko nie wiem gdzie po tym mozna pracy szukac. -
garstek
http://www.it.pw.edu.pl/loader.php?...
wchodzac tam dalej w linki masz opisane tak teoretycznie te specjalnosci i na samym dole przykłady gdzie mozesz pracować, a co do EPSu to dodam ze z tego co słyszałem to ludzie po tym pracują w serwisach czy jakichś stacjach kontroli jakio np kierownicy itp -
garstek
z rzeszta o takie rzeczy to pyatj sie konkretnie na forum transportu a nie tu, i tak na przyszłośc nie wiąż tak bardzo sciśle studiów z przyszłą pracą, to mi tez często powtarzają , bedziesz pracował gdzie bedziesz chciał choć wiadomo po niektórych wydziałch bedziesz szczególnie predysponowany do danego typu pracy wiec, nie przestawaj myślec jescze o melu i simrze. -
Bartek
No tak, dzieki za opinie, ale moze jeszcze powiecie mi czym sie rózną umiejetnosci, czy tam wiedza na temat samochodów po transporcie i simrze??? I czy naprawde jest taka duza róznica w trudnosci tych wydziałów. -
Gutek
transport to eksploatacja
SIMR to wydział konstrukcyjny zresztą sam kierunek MIBM to podpowiada. -
Bartek
No tak tylko jak to sie przeklada na praktyke, tylko nie piszcie ze tu konstruujesz a tu eksploatujesz bo mi chodzi o cos konkretniejszego. -
!!! Romek !!!
>Bartek wrote:
>No tak, dzieki za opinie, ale moze jeszcze powiecie mi czym
>sie rózną umiejetnosci, czy tam wiedza na temat
>samochodów po transporcie i simrze??? I czy naprawde jest
>taka duza róznica w trudnosci tych wydziałów.
Różnica jest taka że po transporcie na temat samochodów nie wiesz nic :P Wiesz może tylko jak je optymalnie wykorzystać :P
A mówiąc poważniej to jestem na trzecim roku i do tej pory miałem chyba tylko jeden (może dwa) przedmiot mówiący co nie co o budowie konstrukcyjnej tudzież mechanicznej samochodów/samolotów/lokomotyw i innych środków transportu. Zapewne na epsie będzie tego troche więcej,ale też wielkim konstruktorem raczej nie zostaniesz. Przedmiot jest chyba tylko po to żeby student wiedział ze samochód ma czasem więcej niż 4 koła i dlaczego tak jest. Ogólnie całkiem łatwy i przyjemny w zaliczaniu.
Jeśli interesuje Cię typowo mechanika to tutaj chyba nie znajdziesz nic dla siebie, nawet na wspomnianym EPSie. A jeśli motoryzacja jest po prostu Twoją pasją i jakoś specjalnie nie wiążesz swojej przyszłości z tą dziedziną to zdecydowanie polecam , będzie Ci się u nas dobrze studiować; )
A jeśli chodzi o przełożenie na praktykę to wiem że ludzie po epsie zostają np: zarządcami flot, rzeczoznawcami, kierownikami stacji kontroli pojazdów itp. Co można robić po simrze to może niech już koledzy z tego wydziału sie wypowiedzą dokładniej. -
Bartek
No chętnie bym posłuchał wiecej na ten temat, chodz juz co nieco wiem. -
Górszcz
Ja proponuje mel, bo tu tekila leje sie litrami, koks wazymy w kilogramach, a laski leca na nazwe wydzialu.. <rotfl>
wychylylybymy..