Politechnika Warszawska [12280]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • lala166

Witam! Mam zamiar zacząć naukę na PW. Matura poszła nawet dobrze więc myślę że z dostaniem się nie będzie problemu. Mam w sumie dwa pytania. Czy na PW któryś kierunek będzie dofinansowany (nie pamiętam czy z państwa czy UE) kwotą 1tysiąca zł/ miesiąc ? Chodzi mi dokładnie o nazwy kierunków.

Pytanie drugie: W internetowej rejestracji zaznaczyłem na pozycji 1. Makrokierunek, lecz jeżeli coś mi się odmieni przez te kilka dni to mogę po zakwalifikowaniu wybrać inny ?

Z góry dzięki i pozdrawiam! :)
  • Anonim

Stypendia owszem są ale tylko dla wybranych w konkursie świadectw maturalnych. Także to że pójdziesz na dany kierunek nie oznacza że cokolwiek dostaniesz.
    Te kierunki to:
    Budownictwo, inżynieria środowiska, energetyka, elektrotechnika, mechanika i budowa maszyn, automatyka i robotyka, matematyka, biotechnologia, inżynieria biomedyczna oraz mechatronika.

Termin zmian w formularzu rejestracyjnym upłynął w niedziele 6 lipca. Jak sie dostaniesz to chyba możesz sie dopiero przepisać jak zdasz 1 rok. Choć może jeszcze będziesz mógł sie przenieść jak będą wolne miejsce. Ciężko powiedzieć.
  • lala166

A makrokierunek podchodzi pod któryś z tych :) ?
    Elektrotechnikę wybrałem, ale jako drugą ...
  • uluś

>lala166 napisał
    >A makrokierunek podchodzi pod któryś z tych :) ?
    >Elektrotechnikę wybrałem, ale jako drugą ...

Nie podchodzi jak widać. I chłopie, ja mam nadzieję, że Ty nie idziesz studiować dla kasy, tylko zgodnie z zainteresowaniami, bo inaczej to porażka :/
  • Anonim

Jesteście pewni, że już zostały wybrane konkretne kierunki na konkretnych wydziałach? Z informacji na stronie ministerstwa nauki i szkolnictwa wyższego wynika, że trwa dopiero etap rozpatrywania wniosków.
    http://www.nauka.gov.pl/mn/index.js...
    Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, które kierunki na których uczelniach zostały włączone do "kierunków zamawianych".
  • lala166

Mojej rodzinie ciężko będzie utrzymać dwoje studentów w Warszawie. Chcę ich trochę odciążyć...

Zajmuję się telefonią komórkową i nowymi technologiami .. Nie wiem który kierunek będzie najlepszy? Wybrałem makrokierunek jako pierwszy ale czy "co jest do wszystkiego nie jest do niczego" ?
  • uluś

Na Twoim miejscu bym poczytała o tym stypendium (gdzieś tu w innym temacie jest to poruszane). Bo nie wszystko złoto co się świeci.
  • lala166

tyle co się doczytałEM to że dostaje 50% osób z najlepszymi wynikami ...
  • Anonim

ostatnio przeczytalem na stronie ministerstwa, ze max 30 studentow z jednej uczelni moze dostac te stypendia, jest to o tyle smieszne, ze np. na polibudzie w wwie jest 10 kierunkow objetych tym programem...
  • Anonim

Dostań się na coś, co Cię najbardziej interesuje i walcz o stypendium naukowe. Dużo lepiej na tym wyjdziesz.
  • -Folek-

Dostaje maksymalnie 1500 studentów w skali kraju! Jest to napisane jasno; >
  • Anonim

>Daniel napisał
    >Jesteście pewni, że już zostały wybrane konkretne
    >kierunki na konkretnych wydziałach? Z informacji na stronie
    >ministerstwa nauki i szkolnictwa wyższego wynika, że trwa
    >dopiero etap rozpatrywania wniosków.
    > http://www.nauka.gov.pl/mn/index.js...
    >Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o tym, które
    >kierunki na których uczelniach zostały włączone do
    >"kierunków zamawianych".

To jest raczej etap zgłaszania się uczelni które prowadzą zamówione kierunki do ministerstwa by objęto ich tym programem. Natomiast te kierunki które podałem były już wielokrotnie podawane w mediach i internecie.
  • KONTO ZOSTANIE USUNIĘTE- przecho

stypendia dostanie 1500 osób z całej polski, kierunków i uczelni jest wiele- więc za bardzo bym na to nie liczył. Lepiej przyłożyć się do nauki i wziąć stypendium naukowe- w przypadku gorszej sytuacji finansowej są też stypendia socjalne oraz system zapomóg- można sobie poradzić.
  • lala166

o dużo się rozjaśniło :)
    socjalne też odpada w moim przypadku ..
    Dzięki wszystkim za pomoc :)
  • Monia

Jeśli dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 950 zł to możesz się ubiegać o stypendium im. Jana Pawła II - http://www.stypendiajp2.pl
    Wnioski należy złożyć do 31 lipca!

Z tego co zauważyłam to trzeba korzystać z Internet Explorera żeby działało (na pewno nie z Mozilli).
  • Mati 愛

>lala166 napisał
    >o dużo się rozjaśniło :)
    >socjalne też odpada w moim przypadku ..
    >Dzięki wszystkim za pomoc :)

no to jesli odpada to jakim cudem w tak trudnej sytuacji jestes? Poza tym jeslki chcesz miec pewna kase wez sobie kredyt studencki i bedziesz mial 600 (lub 400 bo od zeszlego roku mozna chyba mniejsza rate brac) zl przez 10 miesiecy na rok w okresir studiow, jesli oczywiscie planujesz skonczyc studia z dyplomem.
  • KONTO ZOSTANIE USUNIĘTE- przecho

>no to jesli odpada to jakim cudem w tak trudnej sytuacji
    >jestes?

to jest raczej proste- nie pamiętam dokładnej kwoty, ale stypendia socjalne kończą się na 575 pln dochodu na osobę- jeśli dochód mniejszy niż 1000pln na osobę i do utrzymania mieszkanie plus np 2 akademiki lub wynajem drugiego mieszkania w warszawie to bywa różnie
  • Mati 愛

nom w sumie tak liczac moze i tak :P
    w kazdym badz razie zeby kredyt wziac dochod chyba nei moze 2000 przekroczyc na osobe wiec tutaj chyba mozna sie zalapac bez wiekszych problemow jesli sie ma trudna sytuacje. tylko pozniej splacac go trzeba niestety ale oprocentowanie niewielkie :P wiec jak komus potrzebna jest kasa a nie ma innej mozliwosci to chyab jedyna alternatywa. chyba ze jakos rok uda mu sie pozaciskac pasa i zdobyc stypendium naukowe od nastepnego roku i tak co rok potem to wtedy mozna by bylo sie obyc bez.
  • lala166

To nie jest trudna sytuacja że bieda .. Po prostu tak jak ktoś napisał: dwa akademiki, mieszkanie i kasa na życie.. Kredyt studencki wezmę .. No i może coś za naukę wpadnie .. Pożyjemy zobaczymy :)
    A tym czasem czekamy na wyniki rekrutacji
  • _ _

Ciekawe, kiedy wreszcie stypendia naukowe osiagna jakis normalny poziom, bo te 5 stowek to IMO nie jest nic szczegolnego.
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)