Politechnika Warszawska [12280]

Zapisz się
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • misiek

Siemka :) mam pytane chcę zakupić jakiegoś lepszego lapka może macie jakieś typy coś polecacie - jestem na melu na 1 roku - potem pewnie będzie AutoCAD słyszałem że nowe dell'e dają radę :)
  • -Folek-

Autocad tylko na 2gim semie [bo to program jak na inżynierskie narzędzie, jest mało funkcjonalny].... generalnie to Catia, NX, Ansys, matlab, fluent i temu podobne skarby. Pójdzie Ci to na większości lepszych kompów obecnie, ja bym zwracał uwagę na coś co rzadko ludzie zwracają uwagę, a mianowicie na rodzielczość ekranu; > A poza tym DELLe są bardzo dobre i sam mam jednego i jak mam go rok to 0 problemów. Jak masz kasę to bierz; >
  • ♪ Łukasz ♫

Jak się nie znasz na lapach to najpierw postaraj się po interesować i nie będziesz później żałować że masz coś co nie spełnia wszystkiego czego byś chciał:) w pierwszej kolejności powinieneś na markę zwrócić uwagę:)
  • misiek

dzieki za info :) @ Łukasz od razu że się nie znam:P coś tam znam ale chciałem może jakiś sugestii dostać :D
  • Anonim

>-Folek- napisał
    > ja bym zwracał uwagę na coś co rzadko
    >ludzie zwracają uwagę, a mianowicie na rodzielczość
    >ekranu; >

Co miałeś na mysli?
  • -Folek-

takiej, że zdecydowanie w tym programach CADowskich lepiej się pracuje na rodzielczościach 1440x900 i wyższych (dla ekranu 15') niż na zwykłym 1280x800. Zwyczajnie się na ekranie więcej mieści narzędzi :)
  • Anonim

kto co lubi, dla mnie 1280 ew. 1440 to max na 15' ekranie - wyżej nie ma sensu.
  • -Folek-

na każdym da się spokojnie pracować; > mi się osobiście przyjemnie pracowało na wyższej rodzielce... jednak teraz mam 1440 i też jest optymalnie... na 1280 troszkę to za duże dla mnie, ale może to kwestia przyzwyczajenia; >
  • misiek

dell ma ee 1920x ile tam:D
  • nus.

moim skromnym zdaniem wrzuc sobie kilka modeli do porownywarki i zobacz na czym Ci zalezy (nie wierze ze tylko na tym aby Ci 'uczelniane' programy dzialaly.... zastanow sie czy chcesz go czesto i wszedzie ze soba zabierac, jakie chcesz miec bajery typu bluetooth, czytnik kart, linii papilarnych....? jaka chcesz miec karte graficzna (jesli interesujesz sie fotografia lub grafika)?

poza tym w magazynach komputerowych sie co jakis czas pokazuja wlasnie porownania lapkow i innych urzadzen, wiec google albo empik i do przodu;)
  • -Folek-

oj magazynów to bym nie polecał, bo często wykonują je osoby niekompetentne bądź są one opłacane by promować dany produkt. Niektórzy polecają jeszcze macbooki pro (oraz bez pro, ale to takie maleństwa są; ) ) DELLe są w porządku i to bdb marka. Na każdym dzisiejszym Ci pójdzie soft, więc o to się nie powinieneś przejmować. Dobra inwestycja. Ja kupiłem jak pisałem rok temu, a w media martkach cały czas sprzedają kompy kilka generacji słabsze, więc nie ma strachu, że się sprzęt zestarzeje. Jak Cię stać to bierz, tylko zastanów sie nad modelem. Mi się swojego czasu strasznie podobają Latitudy, jednak one mają (miały??) takie duperelki, które mnie wkurzały, jak mało czuły touchpad (może już nie mają??) i klawiaturę nie tak wygodną jak w Inspironie oraz troszkę jakby słabsza matryca o podwyższonej rozdzielce. Ale są to zdecydowanie kompy nieśmiertelne. W nic wyższego niż Latitude albo Inspiron nie ma co się ładować, chyba, że XPS, ale te cenami grzeszą =] Mój Inspiron ma taką np wadę, że jest cholernie ciężki jak na booka; > Więc to też kwestia, jak np. codziennie chcesz dymać z tym bookiem ZTMem, bo np. w domu nie masz netu itp to też należy uwzględnić jego wagę bo barki wysiądą po jakimś czasie... Tyle wiem; >
  • misiek

kiedyś zbroję nosili i żyli :D
  • ♪ Łukasz ♫

Jeśli zależy ci na marce to osobiście polecam HP albo Asus bo masz dużo większą gwarancje ze nie będziesz miał kłopotów ze sprzętem. HP robi oczywiście dosyć dobre modele ale cena jest stosunkowo większą:) Asusem podobnie chociaż różnie bywa z cena:) Jeśli chodzi o kupowanie w MM to zastanowił bym się na kupieniem z tzw promocji gdzie pudełka stoją poza magazynem, bo albo po prostu dany model jest już tam bardzo długo i nie chce im się trzymać albo maja po prostu świeży towar na który jest stosunkowo tani:) ale to tez trzeba samemu rozkminić:) Ogólnie w sklepach to nie daj sobie wcisnąć towaru z wystawy bo ludzie często i gęsto się nim bawią; p obsługa z nudów też;)Wracając do marki to odradzam wszystkie Acery i Fujitsu:)
  • Anonim

na MM nie ma co narzekać. Najlepiej to wybrać sobie jakiś konkretny(e) model(e) i prześledzić przez kilka dni ceny w sklepach komputerowych, supermarketach, allegro itp. Wtedy i w MM może sie coś ciekawego trafic.
    Np. w tamtym tyg. moja dziewczyna kupila HP w RTVeuroAGD 2 stowki taniej niż we wszystkich sklepach bo akurat była kilkudniowa promocja.
  • ♪ Łukasz ♫

na żaden sklep nie ma co narzekać jeśli wie się co nieco o sklepach komputerowych:) a śledzenie cen to akurat standard jeżeli chce sie coś dobrego kupić bo można wypatrzyć nawet lepszy sprzęt w takiej cenie w jakiej wypatrzyła się jakiś inny w innym sklepie:) a co do allegro to radziłbym się w ogóle nie sugerować cenami, bo bywa naprawdę różnie i nie odzwierciedla to w 99% cen w sklepach.
  • Szatan Na Kółkach

IBM T43 jak liczy sie wytrzymałość i niezawodność, HP Compaq 6735s jak liczy nowy z dobra wydajnością za małą kase.

IBM około 1400zł z PentiumM, 1Gb ramu i Ati 9600pro, tytanowa obudowa kute stalowe zawiasy, szpan wśród tych co się znają; p

HP około 1450zł z AMD Athlon X2, 1Gb ramu i Radeon HD3200, bez systemu i zbędnych głupot

to są moje typy, miesiąc temu spośród nich wybrałem drugą opcje mimo wszystko i jestem w 100% zadowolony
  • Shrek!

misiek a moze chcesz taka uzywke?; p http://tomasz.strzeszewski.net/lapt... tanio sprzedam; ] kupowany byl jako lapek tez z przeznaczeniem pod mechatronike teraz jest informatyka i potrzebuje mniejszego...
  • Anonim

ja polecam: http://allegro.pl/item465310034_asu...
  • misiek

dzięki panowie za oferty :D ale jeszcze trochę muszę poczekać z decyzją $$
  • nus.

ewentualnie jak masz w US znajomych to mozesz probowac:)
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)