- 1
- 2
-
Iwona
Hej!
Jestem ze studenckiego radia Kampus i w najbliższym czasie chcemy poruszyć temat "Kierunków zamawianych".
PW, jako jedna z nielicznych warszawskich uczelni otrzymała dofinansowanie poprzez zakwalifikowanie do programu "kierunki zamawiane" przez MNiSW w roku akademickim 2008/2009. Celem konkursu było zwiększenienie liczby absolwentów kierunków o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy.
Czy odczuliście to dofinansowanie? Coś się zmieniło? Czy widzicie, że więcej pieniędzy idzie na naukę? Kto z Was dostał stypendium?
ps. Mam nadzieję, że tym razem mój wątek nie zostanie ocenzurowany, tak jak to było kilkanaście min temu. -
Paweł
-
Marcin S
generalnie kierunki zamawiane ominely warszawe szerokim lukiem (z wyjatkiem fizyki na UW <chyba>) -
Iwona
-
-
Paweł
-
Marcin
Niby jestem na WIPie na Mechanice i Budowie Maszyn ale szczerze mówiąc dużo osób o tych pieniądzach słyszało ale nikt ich nie widział. Nie wiem nawet czego ma dotyczyć ta liczba studentów "60" w tabeli kierunków zamawianych na stronie ministerstwa. Nie wczytywałem się w to zbyt szczerze mówiąc. Może chodzi o to, że jak zostanie 60 najwytrwalszych to dopiero dadzą stypendia? :D
PS. Obecności żadnej innej kasy świadczącej o tym, że inwestuje się w ten konkretny kierunek również nie stwierdzono. -
Iwona
dzięki za odpowiedzi!
o kierunkach zamawianych będzie można usłyszeć dzisiaj o 20stej w radiu kampus na 97,1 fm
Pozdrawiam -
JACEK
Czemu zamawiają budowlanców z SGGW a nie od nas, to tego nie kumam. :/ -
jatylkonachwile
-
Anonim
To chyba normalne, że sggw jako "pupilek" PSL posiada kierunki z takimi grantami. Od zawsze wyrzucane są pieniądze dzięki tej partii na tę szkółeczke niedzielną -
gonsior
bo ladowka to tak naprawde nic tak wspanialego troche lepszy wydzial od innych budowlanych byc moze trudniejszy od innych
problemem jest raczej myslenie studentow ze sa najlepsi a jak sie przyjdzie na budowe to sie gowno wie tak samo jak pozostali -
JACEK
-
Anonim
Ja bym raczej powiedziała, że każda sroka swój ogon chwali. Oni są trochę na co innego nastawieni i mają nieco inne przedmioty. -
Iwona
Z tego co się orientuję, to Wasza uczelnia była dofinansowywana w zeszłym roku akademickim.
Poza tym, nie wystarczy być dobrym (w tym wypadku być uczelnią ścisła na wysokim poziomie), trzeba złożyć dobry wniosek i pomysł na realizację. Nie wiadomo jak było u Was. -
gonsior
jaka powazniejsza?? n/c przez to ze musisz zapier... i uzerac sie z wykladowcami przez tyle lat to odrazu powazniejsza mze niby trudniejsza najlepsza? na naszym wydziale wystepuje zbedna glorifikacje tego wydzialu mimo tego ze caly czas dostaje sie but na gebe i Cie gnojem obsypuja...
teraz jak patrze po 2 latach studiow i pewnych opiniach swoich a takze tych co skonczyli to ladowka na pw to nic szczegolnego kolejny wydzial budownictwa tak jak mowie zbedna glorifikacja
niewazne co konczysz wazne co zostaje ci w glowie i co pokazesz na budowie... -
Tomek .
Witam all
Ktos juz cokolwiek wie o tych "stypendiach"? Z tego co ja rozkminilem to np. automatyka i robotyka na wipie (89') powinna dostawac kafla miesiecznie a tu a ni widu ai slychu:P Na stronce wipu bylo napisane ze jestesmy kierunkiem zamawianym wiec...
Gdzie isc, co robic? Kafelek miesiecznie droga nie chodzi:P -
Anonim
Kase dostają najlepsi z kierunków zamawianych.
O ile pamietam 60 osób to jest liczba na wszystkie uczelnie, które zgosiły się do programu (tzn. mają u siebie zamawiany kierunek i jakiś projekt złożą). -
Anonim
Tomek, to stypendium jest naprawdę bardzo bardzo bardzo ciężko dostać (powody powyżej) więc i tak raczej Ci koło nosa nie przeleciało. Chyba, że jesteś genialny i załapałbyś się do krajowej czołówki to wycofuję poprzednie zdanie ; ) -
Tomek .
-
Paweł
>Tomek Domalewski napisał
>Witam all
>
>Ktos juz cokolwiek wie o tych "stypendiach"? Z tego co ja
>rozkminilem to np. automatyka i robotyka na wipie (89')
>powinna dostawac kafla miesiecznie a tu a ni widu ai
>slychu:P Na stronce wipu bylo napisane ze jestesmy
>kierunkiem zamawianym wiec...
>
>Gdzie isc, co robic? Kafelek miesiecznie droga nie chodzi:P
Fajny przykład "chwitu marketingowego" :P
- 1
- 2