Politechnika Warszawska [12280]

Zapisz się
  • 1
  • 2
Dodaj kartkę Dodaj bana
Powód wlepienia kartki
Wybierz wątek docelowy z listy lub wpisz jego ID
  • Iwona

Hej!

Jestem ze studenckiego radia Kampus i w najbliższym czasie chcemy poruszyć temat "Kierunków zamawianych".

PW, jako jedna z nielicznych warszawskich uczelni otrzymała dofinansowanie poprzez zakwalifikowanie do programu "kierunki zamawiane" przez MNiSW w roku akademickim 2008/2009. Celem konkursu było zwiększenienie liczby absolwentów kierunków o kluczowym znaczeniu dla gospodarki opartej na wiedzy.

Czy odczuliście to dofinansowanie? Coś się zmieniło? Czy widzicie, że więcej pieniędzy idzie na naukę? Kto z Was dostał stypendium?

ps. Mam nadzieję, że tym razem mój wątek nie zostanie ocenzurowany, tak jak to było kilkanaście min temu.
  • Paweł

http://www.studia.net/z-ministerstw...

Gdzie Ty tutaj widzisz PW????
  • Marcin S

generalnie kierunki zamawiane ominely warszawe szerokim lukiem (z wyjatkiem fizyki na UW <chyba>)
  • Iwona

Chodzi mi o rok akademicki 2008/2009, a nie 2009/2010

http://www.nauka.gov.pl/mn/index.js...
  • Paweł

A to przepraszam.
  • Marcin

Niby jestem na WIPie na Mechanice i Budowie Maszyn ale szczerze mówiąc dużo osób o tych pieniądzach słyszało ale nikt ich nie widział. Nie wiem nawet czego ma dotyczyć ta liczba studentów "60" w tabeli kierunków zamawianych na stronie ministerstwa. Nie wczytywałem się w to zbyt szczerze mówiąc. Może chodzi o to, że jak zostanie 60 najwytrwalszych to dopiero dadzą stypendia? :D

PS. Obecności żadnej innej kasy świadczącej o tym, że inwestuje się w ten konkretny kierunek również nie stwierdzono.
  • Iwona

dzięki za odpowiedzi!

o kierunkach zamawianych będzie można usłyszeć dzisiaj o 20stej w radiu kampus na 97,1 fm

Pozdrawiam
  • JACEK

Czemu zamawiają budowlanców z SGGW a nie od nas, to tego nie kumam. :/
  • jatylkonachwile

Bo SGGW śmierdzi.
  • Anonim

To chyba normalne, że sggw jako "pupilek" PSL posiada kierunki z takimi grantami. Od zawsze wyrzucane są pieniądze dzięki tej partii na tę szkółeczke niedzielną
  • gonsior

bo ladowka to tak naprawde nic tak wspanialego troche lepszy wydzial od innych budowlanych byc moze trudniejszy od innych
    problemem jest raczej myslenie studentow ze sa najlepsi a jak sie przyjdzie na budowe to sie gowno wie tak samo jak pozostali
  • JACEK

Chyba jednak jesteśmy trochę poważniejszą szkołą niż SGGW...
  • Anonim

Ja bym raczej powiedziała, że każda sroka swój ogon chwali. Oni są trochę na co innego nastawieni i mają nieco inne przedmioty.
  • Iwona

Z tego co się orientuję, to Wasza uczelnia była dofinansowywana w zeszłym roku akademickim.
    Poza tym, nie wystarczy być dobrym (w tym wypadku być uczelnią ścisła na wysokim poziomie), trzeba złożyć dobry wniosek i pomysł na realizację. Nie wiadomo jak było u Was.
  • gonsior

jaka powazniejsza?? n/c przez to ze musisz zapier... i uzerac sie z wykladowcami przez tyle lat to odrazu powazniejsza mze niby trudniejsza najlepsza? na naszym wydziale wystepuje zbedna glorifikacje tego wydzialu mimo tego ze caly czas dostaje sie but na gebe i Cie gnojem obsypuja...

teraz jak patrze po 2 latach studiow i pewnych opiniach swoich a takze tych co skonczyli to ladowka na pw to nic szczegolnego kolejny wydzial budownictwa tak jak mowie zbedna glorifikacja
    niewazne co konczysz wazne co zostaje ci w glowie i co pokazesz na budowie...
  • Tomek .

Witam all

Ktos juz cokolwiek wie o tych "stypendiach"? Z tego co ja rozkminilem to np. automatyka i robotyka na wipie (89') powinna dostawac kafla miesiecznie a tu a ni widu ai slychu:P Na stronce wipu bylo napisane ze jestesmy kierunkiem zamawianym wiec...

Gdzie isc, co robic? Kafelek miesiecznie droga nie chodzi:P
  • Anonim

Kase dostają najlepsi z kierunków zamawianych.
    O ile pamietam 60 osób to jest liczba na wszystkie uczelnie, które zgosiły się do programu (tzn. mają u siebie zamawiany kierunek i jakiś projekt złożą).
  • Anonim

Tomek, to stypendium jest naprawdę bardzo bardzo bardzo ciężko dostać (powody powyżej) więc i tak raczej Ci koło nosa nie przeleciało. Chyba, że jesteś genialny i załapałbyś się do krajowej czołówki to wycofuję poprzednie zdanie ; )
  • Tomek .

Niestety genialnosc mi nie grozi:P tak tylko sobie pomarzylem;)
  • Paweł

>Tomek Domalewski napisał
    >Witam all
    >
    >Ktos juz cokolwiek wie o tych "stypendiach"? Z tego co ja
    >rozkminilem to np. automatyka i robotyka na wipie (89')
    >powinna dostawac kafla miesiecznie a tu a ni widu ai
    >slychu:P Na stronce wipu bylo napisane ze jestesmy
    >kierunkiem zamawianym wiec...
    >
    >Gdzie isc, co robic? Kafelek miesiecznie droga nie chodzi:P

Fajny przykład "chwitu marketingowego" :P
  • 1
  • 2
| |

1. Wszystkie tematy typu: "kto z Architektury", "ludzie z ee odezwijcie się" it...

Politechnika Warszawska

• do
Grona tematyczne:

Fotki

Miejsca grona (17)