-
Anonim
Witam! Bardzo bym chciała pójść na kierunek Inżynieria Procesowa i Chemiczna na PW. Jeśli ktoś uczęszcza to bardzo bym prosiła żebyście napisali czy jest bardzo ciężko i czy trudno się dostać... -
wujek
trudno się nie jest dostać jak na większość wydziałów. zapraszam na wim :D -
Kudłata :)
wejdź od razu na grono naszego wydziału, tak znajdziesz wszystkie potrzebne informacje :)
http://grono.net/forum/5325/0/
a poza tym zawsze możesz odwiedzić nasz wydział i zajrzeć do samorządu :)
albo na naszą stronę wydziałową:
http://www.ichip.pw.edu.pl
albo samorządową:
http://www.ichip.pw.edu.pl/samorzad -
Anonim
-
-
szczerze mówiąc to nie wiem. w zeszłym roku były w marcu...
sprawdzaj co jakiś czas na stronie polibudy czy jest jakieś info. -
Anonim
a jak jest z fizyką dla osób powiedzmy średnich?? orłem nie jestem z fizyki i przyznam się, że najbardziej się boję że sobie z nią nie poradze -
♥Aguś♥
fizyką to się nie przejmuj; heh sama pamiętam, jak szłam na ten wydział i panicznie bałam się fizyki; okazało się, że wcale nie jest taka trudna :) a poza tym -wiekszość ma problemy z fizyką i jakoś żyją; są trudniejsze przedmioty naprawdę, ale nie ma się co martwić na zapas -
Kari
>fausta napisała:
>a jak jest z fizyką dla osób powiedzmy średnich?? orłem
>nie jestem z fizyki i przyznam się, że najbardziej się
>boję że sobie z nią nie poradze
Heh standardowe pytanie wszystkich kandydatow Nawet sobie nie zdajesz sprawy ile osob srednio kapujacych fize przeszlo na wyzsze lata (przynajmniej na moim roku) Ba!! Co wiecej, osoby wywyzszajace sie i z tak zwanych "renomowanych szkol" poodpadaly po 1 sem Tak wiec moim zdaniem, jak bedziesz sie wystarczajaco przykladac to bez problemu bedziesz przechodzic A wydzial jest super, lepszego wyboru sobie nie wyobrazam;) Prawda ichipowcy??:> :) -
Anonim
a jak jest ze starszymi studentami i wykładowcami.
jak szłam do nowej szkoły to nigdy nie byłam sama, miałam znajomych i może to wydaje się głupie ale obawiam się, ze mogę czuć się trochę zagubiona... -
Łukasz Redzik
z dostaniem nie ma problemów, gorzej jest później, na pierwszym semestrze, ale jak będziesz się uczył to wszędzie spokojnie sobie poradzisz. -
Kari
>fausta napisała:
>a jak jest ze starszymi studentami i wykładowcami.
>jak szłam do nowej szkoły to nigdy nie byłam sama,
>miałam znajomych i może to wydaje się głupie ale obawiam
>się, ze mogę czuć się trochę zagubiona...
Wiadomo, ludzie sa rozni Ale na tyle osob na pewno znajdziesz kogos z kim sie zakolegujesz:P -
Anonim
-
Anonim
fizyka ? no jesli kolokwium z fizyki u pewnego wykladowcy zalicza tyllko 1 osoba to chyba cos jest nie tak ? teraz sie na ICHiP' ie sie nieco zmienilo przez to ze został on polaczony z Technologia Chemiczna i Materiałowka. Zwiekszony prog punktow . . . inne przedmioty i wykladwocy i co wreszcie zupelnie inny material . . nie mozna nawet skorzystac notatek z wyzszych rocnzikow. Doszła chemia z Technologii chemicznej . ..zajecia z Podstaw Nauk o Materialach z wimu ktorych wczenisj nie bylo . . i z 15/30 pkt zwiekoszono limit na 24/30. Pozatym mamy "repetytoria" z wykladow czego wczesniej nie bylo . .. czyli my musimy teraz wkuwac kretynska teorie bo ktos tak sobie teraz wymyslil. WIadomo zalezy na jakeigo nauczyciela sie trafi na zajeciach . . u jednych jest luz u innych porazka. I zalozenie jest takie ze jak sie dostales juz to masz IDEALNIE opanowany material z liceum na poziomie rozszerzonym wiec wykladowcy cisna . . .a fizyka to przeklenstwo dla kogos kto nie mial rozszerzonej fizyki w lo. Tyle co mozna powiedziec o zajeciach. -
Kuba, przesadziłeś trochę :) 2 lata temu był próg chyba 21/30 pkt :)
ogólnie to wszystko zależy od podejścia :) dla studenta nie ma rzeczy nie możliwych :) a fizyka nie jest taka straszna. później przewija się w najróżniejszych formach na innych przedmiotach, więc lepiej już teraz zacząć starać się ją lubić.
zamiast podstaw o materiałach na drugim roku była inżynieria materiałowa.
i ludzie, którzy mieli podstawową fizykę w liceum też sobie radzą :)
powodzenia :) -
śledze czas... to tylko ja
Ej no pierwszy rok to jest jeszcze pikuś, później zaczyna się zabawa :) jest ciężko, czasmi niemożliwie, zawsze zato wesoło i towarzysko, po pierwszym roku przestają cię już ruszać wyniki z egzaminów pokroju ostatniej zerówki z ChO albo zaliczanie po 6 razy tych samych egzaminów, ale jest fajnie, no oczywiscie wazne jest czy interesują cię takie przedmioty jak termodynamika, hydraulika, kinetyka, bo chemii to u nas w sumie niewiele. Ale wszystko z czasem :) jedno mogę obiecać, na miłą atmosfere nie bedziesz narzekać :) -
Bartek P. (Biały)
Nie jestem z ICHIPu ale mamy wspolny rok wiec sie wypowiem :) Z Fizyką jest ciezko, bo wykład jest z bani.
"a fizyka to przeklenstwo dla kogos kto nie mial rozszerzonej fizyki w lo."
Niestety ale PW to uczelnia techniczna wiec To chyba normalne ze wymagaja programu fizyki ktory byl w liceum.
"Pozatym mamy "repetytoria" z wykladow czego wczesniej nie bylo . .. czyli my musimy teraz wkuwac kretynska teorie bo ktos tak sobie teraz wymyslil."
Wg. mnie takie repetytorium to dobry pomysl bo masz material rozlozony, i czesci musiales sie nauczyc wczesniej a czesci teraz, a tak to musialbys teraz uczyc sie wszystkiego do egzaminu na ktorym ''kretynska teoria'' tez by była.
"WIadomo zalezy na jakeigo nauczyciela sie trafi na zajeciach . . u jednych jest luz u innych porazka."
Z tym sie jak najbardziej zgadzam :)
Próg jest 23 pkty, a jesli chodzi o dodatkowe przedmioty to my tez takie mamy, ten caly POI, ale wlasnie taka jest idea tej calej "szkoly zaawansowanych technologii"
pozdr :) -
Anonim
1 problem . . nikt wczesniej nie mial repetytoriow . .czyli TYLKO NA NASZYM ROCZNIKU EKSPERYMENTUJA; / i oni zaliczaly tylko zadania. . .a my sie uczymy teorii ktora i tak sie nam nie przyda i zabiera nam czas . . . chociaz z fizyka to moze i lepiej . . . ale jesli chodzi o matme to beznadzieja. chemi malo na wydziale . .. ale ludzie super. . . .to duzy plus -
Anonim
szczerze mówiąc to po waszych opiniach mam coraz więcej wątpliwości i coraz mniej przekonania do tego kierunku:( -
Anonim
Powiem tak, jeżeli chcesz iść na studia które będą łatwe lekkie i przyjemne to może zrezygnuj z wyższej edukacji? Na PW chyba nie ma łatwych kierunków. -
powiem to jeszcze raz:
IChiP TO NIE CHEMIA!!
na naszym kierunku tą tylko podstawy, żeby móc zrozumieć o co chodzi w procesach zachodzących np. w reaktorach.
Teoria się przydaje :) poznasz matmę i fizykę zrozumiesz kinetykę, hydraulikę, wymianę ciepła, termodynamikę...
zresztą :) tak egoistycznie myśląc: im mniej osób skończy ten wydział tym mniejsza konkurencja w znalezieniu pracy :p
pozdrawiam wszystkich byłych, obecnych i przyszłych ichipowców :D